На съда в Страсбург му писна от съда в BG

Страната ни има година да се справи с бавното съдопроизводство
Обновена: 10 май 2011 20:04 | 10 май 2011 20:00,
229
На съда в Страсбург му писна от съда в BG
Снимка: Булфото

И европейският съд в Страсбург се изнерви от бавното съдопроизводство у нас, затова даде ултиматум на България да реши проблема до една година.

Европейският съд за правата на човека гледа на последна инстанция жалби срещу националното съдопроизводство в страните членки на ЕС и още няколко други държави. Магистратите обявиха решение, взето с единодушие от седемчленен състав, че България трябва да промени така националното законодателство, че жертвите да получават по-бързо и по-ефективно правосъдие.

Конкретен повод за решението са делата „Димитров и Хаманов срещу България” и ”Фингер срещу България”, гледани от Страсбургския съд.

„България получи срок, в който да въведе стабилен правен механизъм, разрешаващ трудностите със системния проблем на правосъдната й система – липсата на ефективни правни обезщетения при прекомерно дълги процедури по граждански, административни и наказателни дела”, съобщи пресслужбата на съда.

Искането трябва да бъде изпълнено в рамките на годината след излизането на окончателните решения по двете дела. Според регламента България или ищците ще могат в тримесечен срок да обжалват днешното решение, след което 5-членен състав ще реши дали въпросът да се гледа от Голямата камара на съда, която взема окончателното решение.

Стоян Димитров, обвинен за кражба, е чакал 9 години и 8 месеца окончателна присъда, въпреки че европейските магистрати намират, че делото му е било елементарно.

Николай Хаманов – банков мениджър, бил лишен от възможността да упражнява професията си в продължение на 5 години и 3 месеца, тъй като срещу него били повдигнати сериозни обвинения за незаконни операции, които са ощетили банката, в която работел.

Мария Фингер, българка, живееща в Германия, пък чакала 9 години и 10 месеца по дело за делба на имот.

Според съда в трите случая е нарушено правото на честен процес в разумно време, както и правото на ефективно обезщетение, които трябва да бъдат осигурени от държавата по силата на Хартата на човешките права, която България е подписала.

В решението на съда се казва, че забавянето по тези дела не се дължи само на пропуски на съдии, прокурори и на следователи. Отговорност трябва да се търси и за неспособността на държавата да предостави достатъчно ресурси, за да бъдат разгледани делата по ефективен начин, както и да организира правосъдната система по начин, че тя да отговаря на изискванията.

Само по имотното дело вината се прехвърля на съдиите, които не назначили експертиза за спорния имат и не могли да съберат доказателства по спора.

Страсбургският съд съобщава, че се обърнал към правителството с въпрос дали има системен проблем с темповете за разглеждане на делата у нас още през февруари 2010 г., но отговорът на София не се коментира в решението.

В момента в съда очакват разглеждане на първа инстанция още 700 жалби за бавен процес срещу България – 200 по наказателни дела и 500 по граждански.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


229
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
гоцю като си отиде,всичко ще се оправи.
109
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
I na men mi pisna ot BG. Skoro shte kazvam CHAO :)
108
2
 
5
 
! Отговори
Detektiff преди 12 години
E aide sega slagaite minusi na sada v Strasburg.To vsyako tarpenie si ima granitsi. Tova e nachina da vlezem v krak i go aplodiram goreshto.
107
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Комунистите ограбиха България и я оставиха на последно място по доходи в Европа, а сега ронят крокодилски сълзи...
106
0
 
13
 
! Отговори
край преди 12 години
а иначе съм адвокат, но работя само с арбитражни съдилища. нямам очи да кажа на някой да се съди в държавния съд и да чака правосъдие 10 г. В колелото на трамвай 5 до съдебната палата в сф. има сграда на груб строеж от 10г. - спят в нея клошари плъхове и наркомани. е тази сграда е висящо дело в съдебната палата - на 50 метра е. дали първо ще падне скелета на кооперацията или ще се реши делото не знам.
105
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
youtu.be/wI_OpZiMdeU
104
1
 
14
 
! Отговори
ваня преди 12 години
С такива магистрати какво очаквате районен съдия от Пазарджик хваната с над три промила алкохол , а всички се правят , че нищо не е станало и го крият две седмици
103
1
 
25
 
! Отговори
край преди 12 години
прави са хората. юрист съм и ме е срам от състоянието на съдебната система. В България не се живее бедно /сигурно сме сред 50 най богати нации на планетата/ в България ЛИПСВА СПРАВЕДЛИВОСТ. Това прави живота ни грозен и неподреден. Липсата на справедливост се дължи в най-голяма степен на зле функционираща съдебна система. Може да се поправи само с промени в Конституцията. От това обаче ги е страх всички силни нали ще има възмездие. та така слабият съд е удобен.
102
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Няма ли край тази история с жалката българска съдебна система? Кой още трябва да ни каже, че трябва ПРОМЯНА? Господ Бог ли трябва да слезе на земята и да се разпореди? След като съдебната ни система е опорочена и не работи, какво искаме от всичко останало ? Отива си държавата ни, а ние блеем ли, блеем!
101
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
мисля, че живеем в безсмислено общество
100
1
 
0
 
! Отговори
до103 преди 12 години
Абе,верно е така,никой не ме вижда,какво правя...хаха
99
1
 
7
 
! Отговори
До 102 преди 12 години
Ами как защо, сложила е везната, който даде повече в негова полза отсъжда?Nice a?
98
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе ,защо е с превръзка на очите?
97
1
 
0
 
! Отговори
YO преди 12 години
I HAVE PRACTICE MY ,ON THE SPOT ,SOO I'M HAVING FUN HERE, AND BY THE WAY YOU GONNA HAVE TROUBLE WITH U aRSER WHATSOOEVER ABROAD, Brother,,,did I SPELL CORECTLY BRO,,. night.
96
0
 
7
 
! Отговори
е хааа преди 12 години
Юруш на черешите ! Момчета който не е тръгнал той не е осъдил България. така ,че дерзайте. Боко и Герб работят за нас. Да са живи и здрави. Да живее малоумието. жалко само ,че народеца плаща, ама няма нищо ,свикнал е.
95
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Vulgar,Vulgaaaaarrrr...xaxaxaxaaaaa
94
3
 
13
 
! Отговори
Свиреп преди 12 години
Вие се шегувате, но когато дойде време за делата за полицейска бруталност от 2009 и 2010 , ще ни трябва заем от МВФ за да платим обещетенията ! Къде е закона за лична отговорност ? Защо тъпите милиционери не плащат от джоба си парите за обещетения ?
93
3
 
1
 
! Отговори
до 91 преди 12 години
Браво, много добре казано, добър хумор. :) Много ме разсмя и ме зарадва :)
92
0
 
7
 
! Отговори
Charlie преди 12 години
До 92Да, ама, за да се почне на чисто трябва да има млади хора, които изучават право, икономика и т.н и са с чисти помисли и цели. Айде намери ми ги...неизбягали или изобщо висшисти и то не с купени дипломи, пък и с добри намерения да оправят държавата...а и за да се промени нещо - не се заяждам с тебе, но *** ти и учи право и икономика и после се върни и оправи нещата. Не само да плюеш. То има за какво и си прав, но защо и ти не размърдаш задни части и не направиш нещо?
91
1
 
3
 
! Отговори
до "англичанина преди 12 години
освен "system", ще добавя че се пише "arse kisser", защото "ass" се ползва повече за магаре, ***, *** и т.н. ама ти знаеш по-добре г-н Ингилиз....:))