На съда в Страсбург му писна от съда в BG

Страната ни има година да се справи с бавното съдопроизводство
Обновена: 10 май 2011 20:04 | 10 май 2011 20:00,
229
На съда в Страсбург му писна от съда в BG
Снимка: Булфото

И европейският съд в Страсбург се изнерви от бавното съдопроизводство у нас, затова даде ултиматум на България да реши проблема до една година.

Европейският съд за правата на човека гледа на последна инстанция жалби срещу националното съдопроизводство в страните членки на ЕС и още няколко други държави. Магистратите обявиха решение, взето с единодушие от седемчленен състав, че България трябва да промени така националното законодателство, че жертвите да получават по-бързо и по-ефективно правосъдие.

Конкретен повод за решението са делата „Димитров и Хаманов срещу България” и ”Фингер срещу България”, гледани от Страсбургския съд.

„България получи срок, в който да въведе стабилен правен механизъм, разрешаващ трудностите със системния проблем на правосъдната й система – липсата на ефективни правни обезщетения при прекомерно дълги процедури по граждански, административни и наказателни дела”, съобщи пресслужбата на съда.

Искането трябва да бъде изпълнено в рамките на годината след излизането на окончателните решения по двете дела. Според регламента България или ищците ще могат в тримесечен срок да обжалват днешното решение, след което 5-членен състав ще реши дали въпросът да се гледа от Голямата камара на съда, която взема окончателното решение.

Стоян Димитров, обвинен за кражба, е чакал 9 години и 8 месеца окончателна присъда, въпреки че европейските магистрати намират, че делото му е било елементарно.

Николай Хаманов – банков мениджър, бил лишен от възможността да упражнява професията си в продължение на 5 години и 3 месеца, тъй като срещу него били повдигнати сериозни обвинения за незаконни операции, които са ощетили банката, в която работел.

Мария Фингер, българка, живееща в Германия, пък чакала 9 години и 10 месеца по дело за делба на имот.

Според съда в трите случая е нарушено правото на честен процес в разумно време, както и правото на ефективно обезщетение, които трябва да бъдат осигурени от държавата по силата на Хартата на човешките права, която България е подписала.

В решението на съда се казва, че забавянето по тези дела не се дължи само на пропуски на съдии, прокурори и на следователи. Отговорност трябва да се търси и за неспособността на държавата да предостави достатъчно ресурси, за да бъдат разгледани делата по ефективен начин, както и да организира правосъдната система по начин, че тя да отговаря на изискванията.

Само по имотното дело вината се прехвърля на съдиите, които не назначили експертиза за спорния имат и не могли да съберат доказателства по спора.

Страсбургският съд съобщава, че се обърнал към правителството с въпрос дали има системен проблем с темповете за разглеждане на делата у нас още през февруари 2010 г., но отговорът на София не се коментира в решението.

В момента в съда очакват разглеждане на първа инстанция още 700 жалби за бавен процес срещу България – 200 по наказателни дела и 500 по граждански.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


229
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ние българете...
89
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Цялата шайка от съдебната система на въжето и да почваме на чисто
88
4
 
4
 
! Отговори
До пост № 76 преди 13 години
Прощавай, че се отклонявам от темата. Мирише ми на овце. Тази миризма от теб ще да е. Зле си с правописа. Твоята стилистика не подлежи на обсъждане. Нещо ти пречи. Не мога да си позволя да се съмнявам дали през изминалите години си опитвал да се образоваш. Огледай се.Да не би да ти пречи каскета или кривака ? Това на което се оптваш да пишеш се нарича клавиатура и тя не е за ядене. А бе най добре е да се оттеглиш от форума. Така и за теб и за нас ще е по добре.
87
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
На Ефенди-камък, Масларката, Маргините, Лупи, Галеви..... обаче не писна, даже си ги тачат нашите пременени в черни тежки тоги!
86
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да беше само бавно, с мед да го мажеш.Корумпирано до мозъка на костите!!!!!
85
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Всичките дела се точат с години. Щом най-елементарните трудово правни дела ги гледат с години, какво да кажем ние.
84
2
 
0
 
! Отговори
yeah преди 13 години
BUT ALL THE TALKING WAS ABOUT THE sISTEM RIGHT?and U ARE WRONG ABOUT THE SISTEM, NOT LITLE, yOU R LIKE AN WRONGOHOLIK:)
83
0
 
2
 
! Отговори
до 81 преди 13 години
прав си и аз това им обяснявам от 1 час насам, ама разбиране 0
82
0
 
1
 
! Отговори
до "англичанина преди 13 години
страхотен английски, браво...браво! Ууууууууууу.......!!! Абе, вярно казва ном.70, а аз само ще добавя че не можеш да си "превеждаш" буквално думите по техният смисъл и да си мислиш че говориш английски език! Айде, остани си със здраве и не се сърди на критиките, а се поучи от тях ;)
81
2
 
10
 
! Отговори
???????????????????? преди 13 години
Я да видим сега кой ще посмее да разбърка с клечка *** наречено Независим Български Съд. Та това е държава в държавата и е гръбнака на корупцията в нашата татковина.
80
2
 
8
 
! Отговори
do 76 преди 13 години
Такива евртопейци като теб в Столипиново с лопата да ги ринеш!
79
1
 
4
 
! Отговори
DUBLIN преди 13 години
Kato 4eta temite vi na razgovor mi stava qsno za6to sada v Korumpestan ne stava, a to kakvo li stava osven samo da filosofstvate i da se pravite na u4eni-e zatova ste tam KADETO STE.Sada si krade,a vie se pravite na veliki po forumite-e-e-e togava ne revete po Bojko ami poglednete v ogledaloto.......
78
2
 
6
 
! Отговори
до 76 преди 13 години
самия факт, че се обръщаш с такъв тон към мен, ми показва, че си европеец колкото аборигените са европейци. да не говорим за обидите, които ти със задоволство намираш за забавни =) ти си просто един чешит който живее в на запад.
77
1
 
3
 
! Отговори
uuuuu преди 13 години
i na nas ni pisna
76
2
 
2
 
! Отговори
raina преди 13 години
alooo...jurnalqta..statiqta za sudove li e-legeni,kani,kazani..ili za sudebnata ni sistema..pishe se sudebnoto proizvodstvo,pone se nauchete da pishete predi da publikuvate...izvinqvam se za latinicata,na tel mi nqma kirilica
75
0
 
1
 
! Отговори
до 73 преди 13 години
за пореден път... като не знаеш английски , не се опитвай да го използваш - пише се sYstem
74
3
 
13
 
! Отговори
deni преди 13 години
На съда в Страсбург му е писнало от нашия съд, а нас питат ли ни колко са ни писнали BG съдиите и прокуророрите! Нека я видят в Европа нашата комунистическа съдебна система теглена от червените конци на БСП.
73
0
 
4
 
! Отговори
Потърпевш преди 13 години
По закон съдат трябва да постанови съдебния акт в срок до 30 дни. Това време не е много. Проблемът със загубата на време е в това, че докато делото се даде за решение шакалкавенето от двете страни е много голямо - болни адвокати или една от страните, нови доказателства, неправилно призоваване, неявяване на свидетели и т.н.Касационните съдилища са друга бира и без тези причини те сами си определят срокове кога да разгледат или решат делото. Сроковете са пословични от 6 месеца до 1 година.
72
5
 
2
 
! Отговори
Why преди 13 години
DID YOU GET UPSET? SOO U 'R IN LOVE WITH THE SISTEM, ass kisser;)
71
2
 
0
 
! Отговори
до 71 преди 13 години
а ти колко пъти си бил в Европа, и колко пъти ти се е жалвал европеец от БЪЛГАРИН не от БЪЛГАРСКИ ***?