На съда в Страсбург му писна от съда в BG

Страната ни има година да се справи с бавното съдопроизводство
Обновена: 10 май 2011 20:04 | 10 май 2011 20:00,
229
На съда в Страсбург му писна от съда в BG
Снимка: Булфото

И европейският съд в Страсбург се изнерви от бавното съдопроизводство у нас, затова даде ултиматум на България да реши проблема до една година.

Европейският съд за правата на човека гледа на последна инстанция жалби срещу националното съдопроизводство в страните членки на ЕС и още няколко други държави. Магистратите обявиха решение, взето с единодушие от седемчленен състав, че България трябва да промени така националното законодателство, че жертвите да получават по-бързо и по-ефективно правосъдие.

Конкретен повод за решението са делата „Димитров и Хаманов срещу България” и ”Фингер срещу България”, гледани от Страсбургския съд.

„България получи срок, в който да въведе стабилен правен механизъм, разрешаващ трудностите със системния проблем на правосъдната й система – липсата на ефективни правни обезщетения при прекомерно дълги процедури по граждански, административни и наказателни дела”, съобщи пресслужбата на съда.

Искането трябва да бъде изпълнено в рамките на годината след излизането на окончателните решения по двете дела. Според регламента България или ищците ще могат в тримесечен срок да обжалват днешното решение, след което 5-членен състав ще реши дали въпросът да се гледа от Голямата камара на съда, която взема окончателното решение.

Стоян Димитров, обвинен за кражба, е чакал 9 години и 8 месеца окончателна присъда, въпреки че европейските магистрати намират, че делото му е било елементарно.

Николай Хаманов – банков мениджър, бил лишен от възможността да упражнява професията си в продължение на 5 години и 3 месеца, тъй като срещу него били повдигнати сериозни обвинения за незаконни операции, които са ощетили банката, в която работел.

Мария Фингер, българка, живееща в Германия, пък чакала 9 години и 10 месеца по дело за делба на имот.

Според съда в трите случая е нарушено правото на честен процес в разумно време, както и правото на ефективно обезщетение, които трябва да бъдат осигурени от държавата по силата на Хартата на човешките права, която България е подписала.

В решението на съда се казва, че забавянето по тези дела не се дължи само на пропуски на съдии, прокурори и на следователи. Отговорност трябва да се търси и за неспособността на държавата да предостави достатъчно ресурси, за да бъдат разгледани делата по ефективен начин, както и да организира правосъдната система по начин, че тя да отговаря на изискванията.

Само по имотното дело вината се прехвърля на съдиите, които не назначили експертиза за спорния имат и не могли да съберат доказателства по спора.

Страсбургският съд съобщава, че се обърнал към правителството с въпрос дали има системен проблем с темповете за разглеждане на делата у нас още през февруари 2010 г., но отговорът на София не се коментира в решението.

В момента в съда очакват разглеждане на първа инстанция още 700 жалби за бавен процес срещу България – 200 по наказателни дела и 500 по граждански.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


229
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
1
 
4
 
! Отговори
до 68 преди 13 години
ако не знаеш английски, просто не го използвай.
69
4
 
11
 
! Отговори
дан преди 13 години
ми докато не изгонят всички комунисти от съда, така ще е
68
7
 
0
 
! Отговори
yep преди 13 години
we can only hope they gonna close OUR " SOO CALLED COURT" AND PUT THOOSE BUSTARDS BEHIND THE BAR'S,,,THE ALL EUROPE LAUGF IN OUR FACE, THAT STINK , RIGHT?
67
0
 
12
 
! Отговори
Petar преди 13 години
Само да ви кажа, че вещото лице на съда отностно GSM телефоните е 80 годишен дядка, вие сметнете къде сме и колко е обективен. Какво му разбира канчето от GSM-и!
66
0
 
1
 
! Отговори
Дано до 60 преди 13 години
Защо да ми е корумпирано мисленето? А за това до къде ще стигна си е моя работа и смятам, че ще те оставя далеч зад себе си. Не се обиждай, но обективно погледнато в моите коментари има логика, а твоите са твърде негативно настроени. Ако мислиш логично почти винаги откриваш истината.
65
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
това нашто не е съд а пародия на съд почти като индийската съдебна система сме
64
0
 
5
 
! Отговори
Буби преди 13 години
Не се заблуждавайте!проблема е в апелативните съдилища и във касационният съд.В районните и окръжните няма как...
63
1
 
19
 
! Отговори
буба4ко преди 13 години
Както казвам от една година:Нашия съд е най-голямата мафиотска структура в България!!!След тях са полицаите...
62
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ама тия са много заблудени щом мислят, че у нас има съд!Социално слаби и бедни съдии - да, милионери съдии - да, ама съд ... стига басни.
61
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не е виновен съда.Нарочват някого и решавт,че е престъпник.И би трябвало да се радваме,че съдиите не вярват на скалъпените им глупости.Възможни са и грешки,но случаят с Цонев говори за реваншизъм.А това е крайно опасно.Не може прокурор да обявява за престъпник неосъден човек.За мен престъпниците са други.
60
0
 
8
 
! Отговори
do 57 преди 13 години
И затова ще продължавате да внасяте милиони евро на година в ES za da ви вземат за 2 качество европейци,а ти много скоро ще го усетиш,както виждаш вече ви дават срок от 1 година.С твойто корумпирано мислене на дече няма да стигнеш
59
2
 
6
 
! Отговори
sofiq преди 13 години
Ако има някакъв максимум за некомпетентност, може да се намери сред българските съдии, непрекъснато показват тотална неадекватност, трудно се ориентират в елементарни казуси, зависими са от политическите партии. От друга страна виждат, че за некомпетентността си и безхаберитето си, или формалността на решенията им не носят никаква финасова или административана отговорност. Необходимо е да се въведат строги критерии за избор на съдии, базиран на знания, опит и независима външна комисия за оценка
58
4
 
5
 
! Отговори
do 52 преди 13 години
Гоце дори ГЕРБ създаде и назначи боко уж като опозиция.Едни и същи са от 65 години,отворете ци очите и свалете всички партийки
57
8
 
8
 
! Отговори
Дано до 50 преди 13 години
не протестирам, защото съм доволен и подкрепям правителството. Ще ти дам един съвет, промени начина на мислене! Така хем света ще стане по-красив, хем ти ще си по-щастлив. Няма как да промениш нещата, с негативно мислене - не спазваш закони, защото тя държавата е такава, пък и всички други така правят, защо пък и аз да не правя, и в крайна сметка всеки се стреми да прецака всеки, и всички псуват и винят държавата и още повече се цакат.. омагьосан кръг. Затова промени начина на мислене!
56
2
 
12
 
! Отговори
den преди 13 години
На българското кривосъдие му беше време не за жълт картон, а за червен. Крайно време е да ги махнат всички съдии и прокурори от тази червена съдебна състема която е протеже на Гоце. За всичко това Бойко няма вина защото съдебната система е независима, а в същото време се издържа от нас хората на които се подиграват с тези протакания по делата, а да не говорим за решенията.
55
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
НАЦИОНАЛЕН ОХЛЬОВЪДЕН КЛЪСТЕР Е ПОРЕДНАТА ПИРАМИДА ЗА ОГРАБВАНЕ НА БЪЛГАРИТЕ ОТ БСП И ДПС МАФИЯТА,СИМОНА РАШКОВА МОЛЛОВА ,ОБВИНЯЕМА ПО 17 НАКАЗАТЕЛНИ ДЕЛА Е ОЩЕ НА СВОБОДА И ВРЪХ НА ПИРАМИДАТА
54
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
И на българите им писна от съда в BG
53
7
 
3
 
! Отговори
до 26 и др. преди 13 години
Няма да ни изгонят, те ни приеха защото им трябваме.
52
4
 
23
 
! Отговори
КОЙ - КОЙ Е? преди 13 години
Kой е Лазар Груев? Бивш съветник на Първанов, председател на президентския юридически съвет. Кой е главният прокурор на България? Борис Велчев, внук на друг един Борис Велчев, член на Политбюро на ЦК на БКП също бивш съветник на президента. Кой е председател на Конституционния съд? Евгени Танчев, син на небезизвестния Петър Танчев, втория човек в йерархията на държавата по време на Живковия режим. Той, както и конституционните съдии Димитър Токушев, Пламен Киров и Ванюшка Ангушева са посочени от сегашния президент. Кой заседава във ВСС и определя кадровата политика и приоритетите на съдебната власт? Съставът, избран от парламентарното мнозинство и президентската квота при управлението на тройната коалиция, на която бабуваше отново Първанов. Изводът: въпреки че по Конституция няма никакви правомощия, благодарение на калпавия основен закон президентът е поставил свои хора на всички важни позиции в съдебната власт което му позволява много успешно да саботира всякакви опити за борба с корупцията и организираната престъпност.
51
2
 
24
 
! Отговори
Луцифер преди 13 години
На съда му писнало... И на мен ми писна.Писна ми 20 год.да ме правят на ***,писна ми да плащам здр.осигуровки,писна ми да плащам пътен данък,винетки и гр.отговорност и да гледам все по-дълбоки дупки.Писна ми да гледам самодоволните мутри на управляващите и да ме убеждават колко добре живея.Писна ми да гледам внуците си облечени с дрехи втора употреба.Писна ми,синовете ми да казват,че получават по100 лв на 10 дни.Не знам на какво се надяваме от това у-ние,но за мен са по-слаби и от Виденов.