Не ми се иска да мисля, че върху ВСС е оказан натиск!

Лазар Груев за избора на шеф на СГС и за политическото говорене за съда
7 юни 2011 10:54,
36
Не ми се иска да мисля, че върху ВСС е оказан натиск!
Лазар Груев. Снимка: Булфото

Не ми се иска да мисля, че върху Висшия съдебен съвет (ВСС) е оказан натиск за избора на Владимира Янева за председател на Софийския градски съд. Това коментира председателят на Върховния касационен съд проф. Лазар Груев пред БНТ.

По думите му този избор поставя няколко въпроса, единият от които е за кандидатурата на досегашния изпълняващ длъжността председател на СГС Величка Цанова.

При избора за шеф на съда се стигна до втори тур, а тогава четирима от членовете на ВСС, гласували преди това за Цанова, изненадващо оттеглиха подкрепата си и гласуваха за Владимира Янева.

Според Лазар Груев е необходима прозрачност на критериите, по които ВСС избира председатели на съдилищата, а водещо трябва да бъде умението на даден кандидат да бъде ръководител.

Той посочи, че Величка Цанова има опит като ръководител, за разлика от Владимира Янева, която е с 4 години стаж като съдия в градския съд.

„Магистратската общност и аз можехме да видим как тя се справя. Всички аргументи бяха казани, но мнозинството реши друго. Мислех, че това трябва да бъдат водещите аргументи“, посочи шефът на ВКС.

Що се отнася до приятелските отношения между Янева и вътрешния министър Цветан Цветанов, Лазар Груев коментира, че те не би трябвало да са проблем и човек няма как да прекъсне връзка с приятелите си.

Притеснително по думите му обаче е, че скоро след обявяването на номинациите за ръководители на СГС, Цветан Цветанов бързо се изказа за кандидатите.

Още по темата

„Аз съм проучвал професионалните качества, а не биографиите“, каза Груев и допълни, че обобщаващото говорене на МВР шефа за съда го притеснява.

Лазар Груев цитира част от доклада на Европейската асоциация на съдиите, който бе оповестен в средата на миналия месец. Там се посочва, че нереалистичните очаквания за тежки присъди и обвиненията на вътрешния министър за корупция и липса на компетентност излагат на риск независимостта на съдебната система и сериозно нарушават върховенството на закона.

"Част от говоренето срещу съдебната система може да бъде прието и като политическо говорене", допълни шефът на ВКС и припомни, че Цветан Цветанов е председател на предизборния щаб на ГЕРБ.

Относно работата на съдилищата Груев посочи, че за 2010 година са разгледани около 700 000 дела, 500 000 от които са приключени в тримесечен срок – тези дела са с 26% повече от предходния период.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А този го слушах сутринта и ще ми каже че винаги щяло да има недоволни. Само че в България от съдебната система са доволни само мафиотите ! Най-корумрираната съдебна система има тук в България и този да не се измъква защото не може 90 % от народа да е недоволен от корумпираната съдебна система и да иска да сме на страната на 2000 души от съдебната система алчни и вечно защищаващи богатите. Уорлик само потвърди мнението на болшинството българи!
15
2
 
9
 
! Отговори
до 10 преди 13 години
Ха, ха, като гледам честните гърбави от ГЕРБ как си нямат палати, как нямат охолен живот и как никога не са били членове на партията - майка? Докога ще има заблудени?
14
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
имаме съд загатка..май посладника ще излезе прав.
13
3
 
9
 
! Отговори
до 11 преди 13 години
Ако не си написал това на майтап - значи си най-заблуденият в територията България. Боко и банда така крадат, както и кърджалийте през турско не са!!!
12
6
 
7
 
! Отговори
ME преди 13 години
Тъпият комунист зе загрижил за натиск върху съда. Защо ли? Защото съда не обича да го натискат а да го купуват. Какво значи тук общественото мнение. Важни са финикийските знаци.
11
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
По-честно правителство от това на Герб България до сега не имала и най-малко трябва да имат сурат да плюят крадливите и алчни комунисти!
10
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А ти не си ли мръсен комунист. Що за злоба така могат да злобеят хора на които им е издърпано удобно кресло и сега се налага да видят как останалите 80% от българите са ги търпяли 65 г. да им вземат хляба от ръцете и то от свръх голяма лакомия : да строят палати,да си купуват джипове и да имат охолен живот.
9
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ЦВЕТАНОВ КОГА ЩЕ СЕ ИЗВИНИ НА ЦАНОВА, НО ПУБЛИЧНО, КАКТО ПУБЛИЧНО ИЗРЕЧЕ ЛЪЖИ ПО НЕИН АДРЕС?! МРЪСЕН ГЕРБЕРАСТ!
8
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не е въпросът да се прави "някаква промяна" и да се действа по стари добре известни методи, по шуробаджанашки - дай да сложим наш човек, защото не е важно какво върши, а дали слушка!Така нищо няма да се случи нито със съдебната система, нито с каквото и да било!Единствената цел на управляващите, както и на всички до сега е да контролират с послушковци, а не да го реформират!
7
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Истинските рекордьори по натовареност са районните съдилища в областните градове, а сред тях пръв е софийският. Общо 400 000 от всички дела са разгледани в големите градове.Това се отразява на натовареността на магистратите, които работят там и така един граждански съдия в районния съд в София гледа 1200 дела на година, а наказателен около 500. Средно в страната един съдия работи по 432 дела на година. Въпреки че натовареността на съдиите в различните райони драстично се разминава, Висшият с
6
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
До 4 да но в частта за разследване на съдебната система тоест МВР Следствие прокуратура, така че не чети като дявол евангелие! Съдът работи в отлични срокове 500 000 дела приключени в 3 месечен срок !!!
5
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А Наказателния Кодекс и Наказателно-Процесуалния Кодекс кога ще ги оправят и осъвременят? Не може да очакваме съдебната система да работи с морално остарели закони и порядки.
4
16
 
13
 
! Отговори
един от всички преди 13 години
"Файнешънъл таймс" казва, че България няма да влезе в Шенген заради липсата на работеща съдебна система. Демек светът ни казва да си оправим съдилищата, ама ние сме все отворковци. Е, затова приветствам избора на Янева. Направена е някаква промяна. Дали е добра или лоша гражданите ще решим.
3
5
 
16
 
! Отговори
УФСЪ преди 13 години
на Владимира Янева е кум лицето Цв.Цветанов - нищо чудно, че има малък на за сметка на това БОГАТ опит - кат професионалист
2
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Другарю,Груев... Честит 47 конгрес на ЦК на БКП / БСП ...Дела , дела и пак дела...Ура , другари...
1
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Време е да помислиш. Владимира Янева е Семейна Приятелка, все пак...