Владимира Янева е новият председател на СГС

Призна, че е близка с Цветанов, но това нямало да повлияе на работата й
Обновена: 30 май 2011 22:04 | 30 май 2011 19:40,
91
Владимира Янева е новият председател на СГС
Владимира Янева. Снимка: БТА

С 18 гласа „за“ от общо 23-ма членове на Висшият съдебен съвет (ВСС) избра Владимира Янева за председател на Софийския градски съд.

До избора се стигна след балотаж между Янева и Величка Цанова, която бе изпълняващ длъжността председател на СГС. Постът бе овакантен, след като предишният председател Георги Колев оглави Върховния административен съд.

След като бе избрана за шеф на най-големия съд в страната, Владимира Янева заяви, че за нея е важна независимостта на съдиите и ще я отстоява.

"В градския съд работят колеги, които са достатъчно добри професионалисти и достатъчно силни като характер, за да не се поддадат на натиск, и при едно прозрачно ръководство на съда, при една колегиалност, когато хората знаят, че административният ръководител застава зад действията им, не мисля, че би могъл да бъде упражнен натиск и върху съда", каза Янева.

Тя не отрече близките си приятелски отношения с министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов, но бе категорична, че това няма да се отрази върху работата й.

Янева не мисли, че приятелството с МВР шефа е повлияло на решението на ВСС. Тя отказа да коментира дали сега министър Цветанов ще продължи критиките си към работата на съдиите.

Във връзка с подписката на съдии от СГС в подкрепа на Величка Цанова (досега изпълняваща длъжността председател на съда), Янева каза, че уважава мнението на колегите си и не мисли, че превъзхожда Цанова.

Още по темата

Иначе пред членовете на ВСС новият председател на съда изказа позицията си, че разглеждането на делата при закрити врати  трябва да става по изключение, а комуникацията с външни органи като неправителствените организации от сферата на правораздаването е много важна.

Според Владимира Янева е необходима промяна в информационната система на СГС. Архивирането на делата може да стане електронно, което ще спести време, а делата с висок  обществен интерес трябва да се гледат концентрирано.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още по темата: СГСВССВладимира Янева
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
1
 
7
 
! Отговори
един от вас преди 12 години
стига сте спали българи,залъгват Ви с глупости. Това моме освен за секс след втора водка за друго не става. Проблема е друг, сега делата в СГС на хората които трябва да вземат ефективни присъди ще ходят при подходящия съдия, след това ще заработи и спец. съда а там празно няма да има, всички неудобни в тюрмата.После жални ни майка, физкултурника-милиционер няма да има врагове, няма кой да му разследва доходите, неговите и на гуруто му Б.Б на Цв.Бориславова и всички знайни и незнайни заслужили.
88
10
 
1
 
! Отговори
Странно преди 12 години
Голям вой пада покрай избора на Янева. Слугите на мафията толкова мразят ГЕРБ и Цветанов, че наистина вият на умряло, ако има и най-малка възможност нещата в България да тръгнат в правилната посока, т.е. да има съд и присъда за крадците, насилниците, продавачите на дрога и плът и т.н. Когато Пръвчо напълни съдилищата и службите за сигурност със свои хора , тогава беше добре - в мътни води...
87
2
 
4
 
! Отговори
Цецо Крадецо преди 12 години
Владето е мой човек.Дан сте гъкнали срещу нея.
86
2
 
15
 
! Отговори
БГ преди 12 години
ГЕРБ - банда от Некадърници и Калинки
85
1
 
4
 
! Отговори
Независим съдия преди 12 години
Що се отнася до критиките, които би могъл да отправи в бъдеще, в качеството ми на административен ръководител на Градски съд, не считам, че би следвало да замълчавам тогава, когато е необходимо да защитя достойнството и професионалната работа на колегите и да ги защитя максимално"- каза Янева. Вие последната година май че само се защитавате. Посл.Уорлик направо каза,че в БГ има две съдебни системи: една за обикновените граждани и другата за недосегаемите. Вие в СГС съдите недосегаемите. Сетне посл.Хьопфнер потвърди това мнение. Шефът на ВКС и гл.прокурор се опитаха да отрекат казаното от посл.У., но не успяха. Сетне отново Л.Груев се опита да каже,че съдиите в БГ ще продължат да си гледат работата, но не се разбра коя работа; оправда се и за пореден път с прокурорите. От ЕК се съсипаха да ви упрекват, ама вие си повтаряте като папагали Ще си отстояваме независимостта ! То май само независимостта ви остана...
84
1
 
6
 
! Отговори
Браво, г-жо Янева! преди 12 години
Браво бе, г-жо Янева, вие през цялото си време май мислите само за независимост. Една поговорка гласи, че денят се познава от сутринта!. Вие, съдиите, особено съдийките, които са над 2/3 от състава на СГС, само с незвисимостта си ще си останете. Имам чувството, че и вечерно време, когато си лягате, ако мъжете ви предявят някакви желания към вас, първият ви отговор е , че сте независими и самостоятелни, утре ще се справите с НК и НПК и тогава ще решите !
83
2
 
17
 
! Отговори
До ТЕТКА МАРА преди 12 години
"Владимира Янева има само 8 години съдийски стаж, от които 4 години е била в отпуск по майчинство. "Знаеш ли колко директорки с подобен стаж има назначение из всички министерства и агенции? Над 90% от щатните бройки са попълнени с такива Калинки!Преди това изгониха професионалистите, дето им заемаха местата!Следващото правителство ще бъде принудено поне два месеца да пише заповеди за уволнения!
82
2
 
7
 
! Отговори
Досетих се! преди 12 години
Пак сбъркахте, др.Цветанов! Като сте толкова близки дружки с г-жа Янева,защо не си я запазихте за шеф на спецсъда, а я теслимихте за шеф на СГС? Само че вие сте опитен полицай и може би сте имали друга цел: тази млада шефка на СГС така ще оправи работата на Градския съд, такива каши ще настанат в него и такива интриги ще се разнесат в общо взетия женски хор на СГС,че спецсъдът направо да бъде предпочетен от ВСС като единственият изход от тежката ситуация. Ей, умни и най-вече хитри хора сте си вие, полицаите,човек не може да го отрече! Къде го чукаш, къде се пука !!!
81
1
 
7
 
! Отговори
ЮриСт преди 12 години
Тази жена като стана шеф на СГС, първото й изявление не беше,че ще се бори за подобряване на работата на съдиите, така че доверието в тях да не клони към нулата, а да започне дори и постепенно, но да се повишава; не каза, че ще следи и взисква за провеждане на съдебните процеси във възможно най-кратки срокове, а не по 5 години; че ще накара колежките си постепенно да забравят фактора липса на убедителни доказателства, с който станаха за смях и срам пред цяла Европа; че ще държи да се наказват извършилите престъпления със съответните присъди, а не за скрити 16 млн. лв присъдата да бъде 3 г. условно; че ще настоява за изборност на магистратите и реформа на съдебната система и т.н. и т.н. Вместо това първото й изявление беше,че за нея е важна независимостта на съдиите и тя ще я отстоява. Браво бе, г-жо Янева, вие през цялото си време май мислите само за независимост. Една поговорка гласи, че денят се познава от сутринта!. Вие,съдиите, собено съдийките,които са над 2/3 от състава на СГС, само с незвисимостта си ще си останете. Имам чувството,че и вечерно време, когато си лягате, ако мъжете ви предявят някакви желания към вас, първият ви отговор е , че сте независими и самостоятелни, утре ще се справите с НК и НПК и тогава ще решите !
80
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
КАЛИНКА -МАЛИНКА
79
16
 
2
 
! Отговори
То е ясно преди 12 години
Щом *** вият на умрело значи свесна е жената
78
3
 
18
 
! Отговори
срамотии преди 12 години
Как изведнъж толкова видни хора станаха лични приятели с учителя по физкултура? Къде са запознали в Спортната школа или на някое нощно мероприятие по спортните лагери
77
3
 
31
 
! Отговори
saki преди 12 години
Е на тия високи длъжности не се ли избира най-възрастния и опитен съдия. Ми то това моме още няма и 40 години. Типично политическо назначение на неопитна, но нахална девойка. И после ББ и Цв.Цв. ни се хилят мазно от екрана. Позор и гнус.
76
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Назад, назааад, Калино моме.....
75
13
 
2
 
! Отговори
До 72 преди 12 години
Е, ти какво искаш> ? Да стане, просто така, без да познава никой и без никой да я подкрепи.Ама и вие сте наивници.И да се познава, ако си върши добре работата и ако на ред с тези професионалисти, за които говори поразчисти с помощта на тези мафиоти от ВСС останалата *** в СГС, какво като е приятелка или се познава с ЦЦ?Иван Григоров като беше пръв приятел на Костов какво направи през целия си мандат? Само интриги и рекет!
74
2
 
16
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 12 години
*** що на СГС бе другарю Цветанов, що не си я сложихте тая дружка за шеф на спецсъда ви, че да не хленчите после :)))
73
3
 
22
 
! Отговори
независим преди 12 години
ЖАЛКО ЗА МНОГОТО СВЕСТНИ ,ПРЕКРАСНИ И ОТЛИЧНИ СЪДИИ В СГС, СРС и АПЕЛАТИВНИЯ СЪД. ТАЗИ ГАВРА на тия прости хора от ВСС трябва един ден да свърши. Много малко са независимите от ВСС. Жалко. Всъщност хич не ми пука, но не бива така. Това не е добре за никого ,включително и за новата шефка. Никак не е добре,ама никак. Ей за това България няма да се оправи. А ВСС доказа ,че трябва да се разгони това сборище. Това е абсолютно сигурно.
72
3
 
30
 
! Отговори
78 преди 12 години
Като я гледам цялата ГЕРБЕР То бива наивно изказване ама това минава всякакви граници, какво значи близки отношения с ЦвЦв, ама те няма да повлияят на работата. Хайде моля, моля то ние не ядем доматите с колците ама че работа бе.
71
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Председателя на СГС дава оценки на своите колеги, от което зависи напредване в кариерата. Оттам крачката към зависимост е много малка, след като тази на снимката е зависима...
70
4
 
21
 
! Отговори
Яне Владимиров преди 12 години
Владимира Янева е млада жена в което няма лошо. Тя обаче почти няма съдийски стаж в което има лошо. по принцип председателя на съда няма власт над съдиите. Той е административен ръководител и няма как да решава дела, освен когато е докладчик по делото или е член на съд. състав. По тази причина Владка изобщо не представлява интерес за съдиите в СГС. По важно е Боко и Цоко да са извън властта. Тогава Владкини ще затихнат.