„Хладнокръвно” ще проверят имотите на новия шеф на СГС

Ако Янева е допуснала нарушение, ще й бъде търсена отговорност
Обновена: 12 юни 2011 22:04 | 12 юни 2011 22:04,
52
„Хладнокръвно” ще проверят имотите на новия шеф на СГС
Владимира Янева. Снимка: БТА

Ако Владимира Янева е допуснала нарушение при декларирането на имотите си, ще й бъде потърсена отговорност, заяви пред БНР председателят на етичната комисия към Висшия съдебен съвет (ВСС) Цони Цонев пред БНР.

Коментарът му е във вразка с информация в медиите, че новият председател на Софийския градски съд (СГС) е пропуснала да декларира някои от имотите си.
Проверката трябвало „спокойно и хладнокръвно” да установи фактите.

Цонев уточни, че Сметната палата е компетентният орган, който е трябвало да засече евентуално нарушение. Според него, ако информацията е била изнесена на време, ВСС е щял да прекрати процедурата по избор на нов председател на СГС до изясняване на случая.

Цонев добави, че инспекторатът към съдебния съвет е поел ангажимент да провери дали Янева е допуснала конфликт на интереси при гледането на делото срещу шефовете на "Софийски имоти", които са продали два имота на баща й.

Още по темата

Изборът на Янева за председател на СГС стана причина за оставките на съдиите Капка Костова и Галина Захарова,  които главният прокурор Борис Велчев определи като голяма загуба за Висшия съдебен съвет.

Все пак според Цонев "няма криза във ВСС" въпреки оттеглянето на двете съдийки.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
3
 
! Отговори
ЙОЦО преди 12 години
СЪС СИГОРНОСТ ЩЕ Я НАКАЖАТ.....МЪМРЕНЕ ПРЕД СТРОЯ.НАРОДЕЕЕ, НЕ РАЗБРА ЛИ, ЧЕ ГАРВАН, ГАРВАНУ ОКО НЕ ВАДИ.
50
1
 
10
 
! Отговори
Отвод преди 12 години
Г-н Цонев, Вие случайно да сте чували в кои случаи магистрата трябва да си направи самоотвод? В този случай това действие на съдия Янева е абсолютно задължително. Тя ще извършва действия по реализирането на най-строгата юридическа отговорност - наказателната по дело в която тя участва като страна - купувач, макар и с пълномощно. Това, че сметната палата ще проверява дали е декларирала имота е ала-бала. Тя е представлявала баща си по тази сделка и няма как имота да е придобит на нейно име.
49
0
 
5
 
! Отговори
До # 45 преди 12 години
Интересно, къде прочете автобиографията й? Доста се рових за нейно C-V, но не намерих. Да не работиш в деловодството на ВСС? Относно конкурсите: как ти звучи конкурс за гл.прокурор на РБ: един-единствен кандидат, без нито един ден стаж като прокурор. Изискването за гл прокурор е минимум 10 , а може би 15 години стаж като прокурор, от които поне 5 години на ръководна длъжност. Същото е в сила и за конкурса за шеф на ВКС - явява се професор, без нито един ден стаж като съдия, вкл. като съдия на ръководна длъжност. Одобрени са единодушно! Това го знаят и Н.Куцкова, и Д.Здравкова, мисля че и Захарова! Ама тогава не протестираха и не подадохаоставки!
48
2
 
6
 
! Отговори
До # 45 преди 12 години
През 2007 г. от ВСС бяха избрани гл.прокурор на РБ и шеф на ВКС. Б.Велчев е избран по лична препоръка на президента за гл.прокурор без нито един стаж като прокурор. Т.е., служебната му кариера е от студентската скамейка асистент - преподавател - юр.съветник гл.прокурор! Няколко месеци по-късно за шеф на Върховния касационен съд е избран проф.Л.Груев, без нито един ден стаж като съдия : завършва висше образование, става преподавател в ЮФ, юр.съветник на др.Първанов, с негова препоръка е избран от ВСС за шеф на ВКС като ЕДИНСТВЕН кандидат за този пост единодушно (??), по комунистически, за топсъдия на Републиката. Как ви звучи това: гл.прокурор и топсъдия, които не са хора от кариерата. Вие говорите за Янева,че имала само 4 години стаж! Хайде сега, тя поне има стаж като съдия , а тези започват от нулата! А как беше назначен генерал-лейтенант Пенгезов за шеф на САС: чудят се от ВСС кой да постегне разпоясилите се съдийки от Апелативния съд, които почти никаква работа не вършеха ( те и сега не се напрягат), гевнералът си предлага услугите и хоп: военен човек начело на цивилни гарги! Че позатегна дисциплината, вярно, стегна я, но краен резултат от работата на тези 15 съдийки от наказателното отделение на САС никакъв. Пускат обвиняемите на поразия!
47
2
 
5
 
! Отговори
Велчев преди 12 години
Абе то и мъжете не са по-стока - пример с тримата съдии от ВАС, които заради далаверата с ОПС-имотите Пенчев свали от н-к отделения, а те му отвърнаха, като го натопиха за апартамент в Париж (?). Това с Янева обаче си е типично по женски: направиха те шеф на СГС вместо нашата Вили, ама ние ще ти вгорчим живота! И се започна : оставка на Д.Здравкова от Варна (нерде Ямбол, нерде Стамбул), сетне двете съдийки от ВСС Костова и Захарова изстачкуваха заради пречупения гръбнак на правосъдието (чунким до тази година той е бил читав - пример с назначаването на Груев и Велчев), после се обади съвестта и гласът на съдиийте Н.Куцкова; Груев преди това изкоментира избора, абе с една дума добре подредена работа, в смисъл протест! Журналисти от медиите, както казва "Отвратен", също се включиха в акцията. Май че излиза "статуквото в последен бой срещу по-младото". Не че и младото е първа категория!
46
0
 
1
 
! Отговори
Констатация преди 12 години
Господа от ВСС, разбрахте ли най-после защо в САЩ жените-съдии са рядкост!А вие напълнихте наказателните отделения на СГС и САС със жени : САС - от 24 човека съдийките са 15; в СГС - от 35 човека съдийки са 25. Ами сега си ги бийте о главата. Да не говорим,че двете Кървави писма на тези с мантиите са адресирани до вас. Това е потвърждение на една доста грубичка, но вярна поговорка: "Храни куче да те лае".
45
0
 
3
 
! Отговори
Отвратен преди 12 години
Не смятате ли, че това са женски истории? Кой е виновен, че напълниха съдилищата с жени; само в НК на СГС те са над 70% от състава - 25 жени от 35 човека! Характерна особеност на този пол са интригите, които те много добре владеят, клюките и хващането за косите при решаване на някой заплетен спор. Интригите започнаха още преди избора на шеф на СГС с Кървавото писмо до ВСС, подписано от 109 съдийки : "Искаме си Вили!" След като това не стана, започнха оставки на ЖЕНИ на високи постове. Това не го ли приемате като форма на натиск: или Вили, или напускаме! Сетне говорителката на ССБ Куцкова не се стърпя и си "изказа мнението". Журналист(к)и също се включиха в ход: "Долу Янева, да живее Вили!" Сега пак интриги ; остава хващането за косите. Типични женски, ама с *** привкус, истории!! Ако във ВСС въведете като членове 15-20 жени, предполагаме,че този орган ще може успешно да замести софийския цирк
44
0
 
4
 
! Отговори
ДО 42 преди 12 години
Дo 42Ами прочети и автобиографията тя е точно от тези който е станала прокурор без конкурс и после е станала младши съдия пак без конкурс и сега е станала административен ръководител с нагласен избор - ЗА ТОВА ИДЕ РЕЧ! АПРОПО - ТЯ Е В СЪДЕБНАТА СИСТЕМА ОТ 8(ОСЕМ ) ГОДИНИ КОНКУРСЕН ПРИНЦИП ИМА ОТ 7 ( СЕДЕМ ) ГОДИНИ - ДРУГ Е ВЪПРОЪТ ЗАЩО АКО ЕДИН ПРОКУРОР СЕ ПРЕКВАЛИФИЦИРА В СЪДИЯ НЕ СЕ ПОДЛАГА НА КОНКУРС?
43
0
 
7
 
! Отговори
ОГОРЧЕН преди 12 години
ВЕЧЕ НЕ ЗНАМ ДАЛИ ДА СЪМ ВЪЗМУТЕН ,ОГОРЧЕН ИЛИ ЯДОСАН.НИЕ ИЛИ СМЕ МАЗОХИСТИ ИЛИ СЪВСЕМ СМЕ ТОХВЪРЛИЛИ ПРАВОТО ДА ЖИВЕЕМ НА ТАЗИ ЗЕМЯ И ДА ОСТАВИМ ЗДРАВО И МИСЛЕЩО ПОКОЛЕНИЕ.ТЕЗИ НЕЩА КОИТО СЕ СЛУЧВАТ ЩЕ БЪДАТ СПРЯНИ ОТ НАС НЕ ОТ ПОЛИТИЦИ И ОТ УПРАВНИЦИ.НИЕ СМЕ ТЕЗИ КОИТО ИМ ПЛАЩАТ ЗАПЛАТИТЕ И НИЕ СМЕ ТЕЗИ КОИТО БЕЗМЪЛВНО СЕ СЪГЛАСЯВАМЕ С НАЧИНА ПО КОЙТО НИ УПРАВЛЯВАТ.ВЯРВАМ ЧЕ НЯМА ДА Е ДАЛЕЧЕ ВРЕМЕТО В КОЕТО ЩЕ СИ КАЖЕМ СТИГА ТОЛКОВА И ЩЕ ВЗЕМЕМ ЖИВОТА И СЪДБИТЕ СИ В СОБСТВЕНИТЕ РЪЦЕ.
42
1
 
9
 
! Отговори
Справедлив преди 12 години
Цонев уточни, че Сметната палата е компетентният орган, който е трябвало да"""---------------------------------Все друг е виновен.Тази работа с качени крака на масата не става.За какво бозаете от нашите данъци бе *** ?
41
1
 
6
 
! Отговори
До 39 преди 12 години
Че нали и Владимира Янева е от младите попълнения на съдебната система? Е и какво от това ?Важно е кой но кого е приятел,и дали управляващите в момента стоят зад теб / в случая министъра на вътрешните работи Цветанов/.
40
1
 
7
 
! Отговори
хех преди 12 години
"пропуснала да декларира"бе дружка на Цветанов, то няма повече и нужда от коментар
39
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Прокурори, съдии, адвокати, съдебни изпълнители - държавни и частни, нотариуси - това е сганта която обслужва бандитите-олигарси ! Това е нашата правораздавателна система в момента!Време е справедливост да раздават не посочените по-горе а НЕУЛОВИМИТЕ ОТМЪСТИТЕЛИ !!!
38
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ИСТИНАТА ЗА СЪДЕБНАТА СИСТЕМА В БЪЛГАРИЯ! ЕДВА ОТ 7 ГОДИНИ ИМА КОНКУРС ЗА ИЗБОР НА СЪДИИ, ПРОКУРОРИ И СЛЕДОВАТЕЛИ, СПЕЧЕЛИЛИТЕ ГО СЕ ЯВЯВАТ В ПРЯКА НАДПРЕВАРА С ОЩЕ 3000 ДУШИ! СЛЕД КОЕТО МИНАВАТ 6 МЕСЕЧНО ОБУЧЕНИЕ В "НИП" - НАЦИОНАЛЕН ИНСТИТУТ ПО ПРАВОСЪДИЕ - ГОЛЕМИЯТ ОТПОР СЕГА Е ТЕЗИ ПРЕДИШНИТЕ КОИТО СА БЕЗ КОНКУРС - НЕКЪДЪРНИ В ГОЛЯМА СТЕПЕН - АКО МИНАТ ПРИ СЪЩИТЕ ПРАВИЛА ВЪПРЕКИ ЧЕ СА ПРИ ЗАВАРЕНО ПОЛОЖЕНИЕ - СИСТЕМАТА ЩЕ СЕ ИЗЧИСТИ! А ДА НЕ ГОВОРИМ ЧЕ НЯМА НИКАКВИ КРИТЕРИИ - КОЙ ДА СТАНЕ АДМИНИСТРАТИВЕН РЪКОВОДИТЕЛ. ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ ЧЕ ВЪВ ВСЯКА СФЕРА НА ДЪРЖАВНОТО УПРАВЛЕНИЕ СЕ ИЗБИРАТ РЪКОВОДИТЕЛИ НА БАЗА ОЦЕНКИ ОТ ОПРЕДЕЛЕНА РАЗРАБОТЕНА КОНЦЕПЦИЯ, ОЦЕНКИ ОТ ПРЕДИШНА РАБОТА И СТАНОВИЩА НА КОЛЕГИ. ВСС СИ ИЗБИРА КАКТО СА ГИ ИЗБИРАЛИ ТЯХ КВОТА НА ПРЕЗИДЕНТА, КВОТА НА ПАРЛАМЕНТА И НАЙ МАЛКАТА КВОТА НА СЪДИИ , ПРОКУРОРИ И СЛЕДОВАТЕЛИ ОТ КАРИЕРАТА.
37
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Няма криза във ВСС ли? Каква по-голяма криза от липсата на щателна проверка на кандидатурата й, от всички страни? Колко души са знаели за конфликта на интереси? Колко са мълчали досега? Въпросният инспекторат къде е гледал? Как е възможно самата тя да кандидатства за такъв пост? Явно е била сигурна, че ще мине. Къде е моралът в съдебната ни система? Отнесен от вихъра на алчността!
36
0
 
15
 
! Отговори
гласоподавател преди 12 години
Съд, съдии, правосъдие....Какъв е дози научно-популярен филм...Това да не ви е Америка бе?
35
0
 
5
 
! Отговори
Tochniq преди 12 години
Ha Da Vidim!!!....Ama kakto mi se 4ini shte ima pak: Dano Dano...Ama nada li :)))
34
0
 
29
 
! Отговори
eltimir2 преди 12 години
Хладнокръвно ли?Защо?Досега проверките срещу управляващите Крадци ,не са ли били хладнокръвни?Висшият Съдебен Съвет сега ли се сети да и прави такава,,Хладнокръвна проверка."Поредната заблуда за пред народа.Бъдете сигурни,че тази спокойна проверка няма да установи никакви нарушения допуснати от нейна страна.Размотаване докато всичко утихне
33
4
 
13
 
! Отговори
до 26 преди 12 години
Да, бе! Хайде, останалите супер честни съдии, овчици се обединяват срещу нея.Ами, да се бяха обединили срещу престъпността и да се размърдат малко да работят, а не да дават на Ковачки условна за 16млн.окрадени пари.Размърдват се, когато им се нарушат интересите и когато трябва да си отстояват статуквото. В съдебната система има фамилии цели, които са като кланове- майка, баща, дъщеря. Клика, която си отстоява кокала.
32
1
 
22
 
! Отговори
ууууууууууу преди 12 години
ееее няма спиране......почнаха вече БОКОВЦИТЕ да прекаляват,с тази мома си подсигоряват бъдещето да ги оправдават-в безпристрасния съд,след като не са на власт.смяхххххх пълен