Комуникацията ни с еврокомисията куцала

Шефът на ВКС се зарече повече факти да стигат до ЕК
Обновена: 22 юли 2011 12:44 | 22 юли 2011 12:44,
52
Комуникацията ни с еврокомисията куцала
Лазар Груев. Снимка: БТА

Част от констатациите в доклада на Европейската комисия можеха да бъдат други, ако комуникацията ни с комисията беше по-добра, коментира председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лазар Груев.

На пресконференция по повод доклада на ЕК за напредъка на страната ни в борбата с организираната престъпност и корупцията шефът на ВКС отчете повишаване на разгледаните и на приключените дела през миналата година и изтъкна, че оправдателните присъди в България са изключително малко – 3,7%.

Той даде пример и с обученията на съдиите у нас, които са се увеличили двойно през последните две години и по думите му това е нямало да остане незабелязано, ако е имало кой да го каже на комисията.

Още по темата

Председателят на ВКС допълни, че комуникацията с ЕК се осъществява основно от правителството и е необходимо това да се промени.

Ще положим усилия повече на брой факти да стигнат до Европейската комисия, заяви Груев, който отбеляза, че е очаквал в доклада да бъдат отчетени в по-голяма степен огромните усилия на съдиите.

Председателят на ВКС заяви, че всички институции, ангажирани с борбата с организираната престъпност и корупцията, трябва да работят заедно. По думите му първо властите трябва да осъзнаят значението на думата „заедно“, а след това да се говори за комуникация с ЕК.

По повод изказванията на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов за съдиите, Лазар Груев отбеляза, че самата Европейска комисия ни казва, че не трябва да се дават оценки кои са добрите и кои са лошите и че за състоянието на правосъдната ни система не са виновни само съдът или само прокуратурата.

Според него е най-важно констатациите в доклада да бъдат прочетени правилно, да бъдат анализирани внимателно и да се предприемат стъпки за реформиране на съдебната система.

Вчера шефът на ВКС е изпратил писмо до всички съдилища в страната, свързано с препоръките в евродоклада.

Те ще бъдат обсъдени на националното съвещание на съдиите на 3 октомври.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
1
 
1
 
! Отговори
Люба Манолова преди 12 години
Помнете и се учете!В "Демокрация" доноси срещу мен пишеше едно същество, с брадичка катинарче!Сега му плащат от "Отворено общество", за да се прави на журналист, българи, работещи в няколко държави в Европа го хванаха, че е преписвал от книгата ми за външния дълг и се и спретнал с малки добавки от преписани документи своя книга! Халал да му е!Връща се милиционерското равнище на политиката ни, под благия взор на един посланик с пионерско перчемче и имидж на портиер!
51
2
 
0
 
! Отговори
Люба Манолова преди 12 години
Помнете и пишете глупости като повтаряте като мантри думите на фикзултурника Цв. Цв.!От ГЕРБ не знаят законите, Цв. Цв. пък хич!Не зависи от председателя на ВКС Лазар Груев да променя присъди, той даже не ги издава!това са глупостите на неосъществения милиционер, когото партията ГЕРБ направи министър!да ни се смеят студентите от Юридическите факултети!Премиерът Борисов е над парламента и Конституцията
50
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Комуникацията била лоша, иначе нашата съдебна система е перфектна. Разбрахте ли сега?Само ако беше добра комуникацията и ЕК беше научила, ама наистина в детайли какво става в съдебната ни система, не доклад, ами щяха да бъдат потресени.Така че, г-н Груев, благодарете се, че е така лоша комуникацията.
49
0
 
7
 
! Отговори
Mery преди 12 години
"Попитайте Лазар Груев каква е присъдата на Върховния касационен съд за задържания в община Димитровград за трафик на 26 кг хероин"- този въпрос зададе министърът на вътрешните работи на пресконференция в СДВР. Той посочи, че част от съдържанието на доклада на ЕК е било свързано със съдебните практики. Лицето, което беше издирвано за трафик на 26 кг хероин беше задържано преди няколко дни на територията на община Димитровград. На първа инстанция в съда в Хасково е осъдено на десет години лишаване от свобода и 100 000 лв. глоба. На втора инстанция в Пловдивския апелативен съд - десет години лишаване от свобода, 100 000 лв. глоба. Върховният касационен съд попитайте Лазар Груев каква е присъдата и какво е решението за съдебната практика, която трябва да анализират и да разберат за какво става въпрос. Кое наложи от ВКС да му махнеш глобата и да намалиш тази присъда драстично? Нека да обясни Лазар Груев и тогава да седнем, да говорим. Това толериране на подобни лица от организираната престъпност, води до това, което наблюдаваме и днес", каза Ц.Ц.
48
0
 
6
 
! Отговори
Gabi преди 12 години
Бихте ли назовали друга държава, в която правосъдната система да се оглавява от кабинетни учени : професори и доценти и то такива с червено потекло или самите те с червено минало! Гаранция, че такава няма. Действително комуникация липсва, но става въпрос за такава на съдиите с морала, справедливостта и закона! Има комуникация на чернодрешковци, не на всички разбира се, с пачките стотачки, давани от адвокатите на богатите престъпници, за оправдаване на обвиняемите.
47
0
 
8
 
! Отговори
Mery преди 12 години
Г-н професоре, не смятате ли,че затруднената комуникация се получава заради това, че топмагистрати сте вие и такива като Вас доц. Б.Велчев, проф. Мингова, в КС проф.Евг.Танчев Малкия Пъпеш. Освободете постовете си и ще видите, че нещата ще потръгнат, защото връзкарите няма да имат зад гърба си такива топмагистрати. Останете си университетски преподаватели, а начело на съдебната власт да застанат хора от кариерата. Вие сте умен човек и сам разбирате, че крепостта, наричана статукво, се защитава до време, след което е по-добре да напуснете сами постовете си, за да избегнете възможността да ви освободят оттам. Мисля, че за 22 години в системата навлязоха доста млади хора-невръзкари. Те могат спокойно да заемат вашите места. И няма непрекъснато да се оплакват, че усилията им за реформиране остават неразбрани от ЕК, а ще се заемат най-после да сторят това, което вие и такива като вас вече толкова години не желаете да вършите - да освободят червените кхмери, връзкарите и некадърниците от съдебната система.
46
0
 
3
 
! Отговори
мууууууу преди 12 години
Що си не ходи на село да сади компир,кретена му с ***!!!
45
1
 
0
 
! Отговори
Dimiter USA преди 12 години
Abe Durgariu Gruev,abe na tebe vse neshto drugo ti prechi, no ne i tvoite podchineni deto ne si vurshat rabotata, a samo lapat podkupi!Ama taka e, otrichash do posledna kapka kruv, kato insinski komunist - ***!Are marsh v pensia!!!! I da ne se obajdash poveche!!!!
44
0
 
4
 
! Отговори
Груичо-уичо преди 12 години
Този *** за еврокомисията е пълен ***,тук обаче се прави на гъзар,на многознаико,на дървен философ.За западняците подобни охлюви са ясни като прочетен вестник.Само говори,бави време и *** тлъсти кинти взети като данъци от младите хора дето блъскат по цял ден.
43
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Г-н Груев съда е виновен за сегашното състояние на държавичката ни!!!!! Това може да каже всеки гражданин на България. Вие си мислите,че сте недосегаем но рано или късно демократите ще вми го докажат....
42
8
 
1
 
! Отговори
НАТ преди 12 години
Проф. Груев е един от малкото стойностни хора в съдебната ни система
41
0
 
5
 
! Отговори
BIG AL ::))))) преди 12 години
Куцаме , куцаме вече 20 години , с такива типчета от БКП и комсомолски секретари , като този , с ГОЦЕ- агенти и червена кадрова *** , с ДС- доносниците и измета на България ...ЗАРАДИ тях куцаме , 20 години ..:)) Заради тези червени *** ..:)))
40
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ГРУЙЧО ,ТИ ВМЕСТО ДА ЗАСИЛИШ КОМЕНИКАЦИИТЕ С ЕК ХОДИ ПРИ ПУТИН,КОГА СЕ ВЪРНА бе пиленци объркано?НИЕ ЧАКАМЕ ДОКЛАД ОТ ЕК твоя милост припка при ПУТИН!Няма нужда от коментар твоят коментар!*** И АГЕНТИ НА ДС И КГБ НЯМА НИЩО ДА НАПРАВЯТ ЗА СВОЯТА СТРАНА-ПРИЗИВЪТ Е КОЛКО ПО-ЗЛЕ за бълг.народ ТОЛКОВА ПО-ДОБРЕ за НАШИТЕ МОМЧЕТА
39
2
 
4
 
! Отговори
ha-ha haaaaaaaaaa преди 12 години
DA,TRQBVA DA ZNAQT ZA NAZNA4ENIQTA OT GOCE I KRASIO 4ERNIQ.TOVA STIGA ZA DA E QSNO VSI4KO.
38
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Съветника на Гоце плачка като другия си съветник, внук и син на членове на ЦК на БКП. Чудите се за кого става дума, за другаря Велчев - главния прокурор. Груев и Велчев преди да ги наградят със топли службички и мандат за 7 години нали помните къде бяха? Шепнеха на Гоце в ушенцето....
37
3
 
3
 
! Отговори
Кутев преди 12 години
Да, върнах се от отпуска! И си личи, нали? Опнал съм ги на 18-часови смени и ще им стопя лагерите, докато не си изкарат 20-те лева надник!
36
3
 
4
 
! Отговори
Правя Комуникации преди 12 години
Е ,д-у Груев времето ви изтича.. лапкайте ,че после няма
35
5
 
2
 
! Отговори
госпожа Комуникацият преди 12 години
От вчера, вече не Станишев, а госпожа Комуникацията била виновна за тоталния провал на режима на пожарникаря!
34
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
КОМУНИКАЦИЯТА СЪС СЪВЕСТТА ВИ КУЦА ! МНОГО ПАЧКИ СА ВИ НУЖНИ ЗА ДА РАЗДАДЕТЕ ПРАВОСЪДИЕ?
33
5
 
3
 
! Отговори
до 31 преди 12 години
Паметта Ви е едностранно "развита" и обслужва само онова, което на Вас Ви се иска. А това е най-сигурният начин към Авто-манипулуринето. Дори адресирате поста си към Люба Манолова, без самата тя изобщо да е коментирала в сайта нещо. Написаното от нея е просто пействано, за да може най-накрая и плазмодиите да прочетат нещо по-различно от това, което Гьобелсовата преса у нас ежедневно им поднася и промива недоразвитите им мозъци.