Комуникацията ни с еврокомисията куцала

Шефът на ВКС се зарече повече факти да стигат до ЕК
Обновена: 22 юли 2011 12:44 | 22 юли 2011 12:44,
52
Комуникацията ни с еврокомисията куцала
Лазар Груев. Снимка: БТА

Част от констатациите в доклада на Европейската комисия можеха да бъдат други, ако комуникацията ни с комисията беше по-добра, коментира председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лазар Груев.

На пресконференция по повод доклада на ЕК за напредъка на страната ни в борбата с организираната престъпност и корупцията шефът на ВКС отчете повишаване на разгледаните и на приключените дела през миналата година и изтъкна, че оправдателните присъди в България са изключително малко – 3,7%.

Той даде пример и с обученията на съдиите у нас, които са се увеличили двойно през последните две години и по думите му това е нямало да остане незабелязано, ако е имало кой да го каже на комисията.

Още по темата

Председателят на ВКС допълни, че комуникацията с ЕК се осъществява основно от правителството и е необходимо това да се промени.

Ще положим усилия повече на брой факти да стигнат до Европейската комисия, заяви Груев, който отбеляза, че е очаквал в доклада да бъдат отчетени в по-голяма степен огромните усилия на съдиите.

Председателят на ВКС заяви, че всички институции, ангажирани с борбата с организираната престъпност и корупцията, трябва да работят заедно. По думите му първо властите трябва да осъзнаят значението на думата „заедно“, а след това да се говори за комуникация с ЕК.

По повод изказванията на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов за съдиите, Лазар Груев отбеляза, че самата Европейска комисия ни казва, че не трябва да се дават оценки кои са добрите и кои са лошите и че за състоянието на правосъдната ни система не са виновни само съдът или само прокуратурата.

Според него е най-важно констатациите в доклада да бъдат прочетени правилно, да бъдат анализирани внимателно и да се предприемат стъпки за реформиране на съдебната система.

Вчера шефът на ВКС е изпратил писмо до всички съдилища в страната, свързано с препоръките в евродоклада.

Те ще бъдат обсъдени на националното съвещание на съдиите на 3 октомври.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
3
 
! Отговори
да 7 и всички гербер преди 12 години
lubamanolova.info/analizi/2011/2115.... прочетете внимателно... и както казва Тиквата - много бавно. Да не се наложи да дойде той да ви го чете.....
11
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Като те свлят от шефското място на ВКС комуникациите може и да заработят.
10
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Всички са ***, които са назначени по партийна линия, независимо от партията, движението, съюза или каквото и да е животно там..
9
1
 
9
 
! Отговори
бай интелекта преди 12 години
Много ясно, като комуникират всякакви полуграмотни *** в напреднъл стадий на дебилизъм и със 100 думи речников запас на български и английски общо(
8
1
 
10
 
! Отговори
бай Курти преди 12 години
Май само далаверите и парите под масите не ви куцат..
7
3
 
7
 
! Отговори
Ivan Grozni преди 12 години
*** зациклиха пак... тоя филм с "комуникациите" го гледахме в пррдишни комунистически правителства...
6
1
 
14
 
! Отговори
IA преди 12 години
Нашенците не могат да разберат, че освен комуникации и пиар има и понятие ФАКТИ и че е ЕК не работят дечица на по 4-5 години, на които да се разказват приказки
5
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На тези от Брюксел пък не може да им плащаме заплатите, защото европейски магистрат под 10 000 евро месечно няма!
4
2
 
12
 
! Отговори
Наблюдател преди 12 години
НКС в лицето на Л. Груев продължават да правят хората на ***.
3
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Комуникацията на съда с БГ реалността куца. И по точно с липсата на качествени съдебни услуги. Ако някой не си спази договора трябват години ходене по мъките да успееш да си защитиш правата в съда. Това създава не правова обстановка, където гледаш да се подсигуриш с други методи.
2
2
 
13
 
! Отговори
адвокат преди 12 години
Всички магистрати с камъни да се прогонят от темида , а на тяхно мястоес. да докара такива от Брюксел. Нашите наяждане нямат!!!!
1
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Комуникацията ни с еврокомисията куцала"Как да е иначе като и държавните служители и народните избранници по правило са *** и не са в час?