Ново искане за отвод на съдиите по процеса "Соло"

За родителите на Кирил Въжаров съдът е предубеден за изхода на делото
Обновена: 21 окт 2011 13:13 | 21 окт 2011 13:13,
5
Ново искане за отвод на съдиите по процеса "Соло"
Снимка: Архив, Булфото

Семействата на убитите пред столичния клуб „Соло“ момчета отново поискаха отвод на съдебния състав по делото.

Подсъдим за убийството на Кирил Въжаров и Васил Александров е Илиян Тодоров. Според обвинението той е намушкал смъртоносно двамата младежи при сбиване пред дискотеката на 18 април 2009 г.

За отвод на състава на Софийския градски съд, който гледа делото, днес настояха родителите на Кирил Въжаров, които смятат, че съдиите са предубедени за изхода на процеса.

Още по темата

Същото искане с подобен мотив направиха през юли и родителите на Васил Александров. И днес, както преди три месеца, съдът не намери причина да се оттегли от процеса.

Заседанието продължава с разпит на свидетели.

Очаква се съдът да се произнесе и по искането на Илиян Тодоров да бъде пуснат под „домашен арест“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
2
 
! Отговори
Юрист преди 12 години
Наблюдаваният от Брюксел процес срещу Батко и братковците, воден от шефа на СГС Г.Колев беше пред завършване , когато той се кандидатира за шеф на ВАС и беше единодушно избран. По тази причина Г.К. напусна шефското си място в СГС, а с него и делото "Батко. Делото започна отначало, макар че беше стигнало до пледоарии. Законът изисква един и същ съдебен състав да гледа едно дело отначало докрай и нямаше как то да бъде поето във финална фаза от друг състав. В крайна сметка това тежко, отговорно дело попадна в ръцете на съдия В. Дончева, командирована в СГС от районния съд. Отбележете, не в ръцете на опитни съдийки, с които бъка НО на СГС, а в командирован съдия?! На 14 юни т.г.по делото срещу Батко и братковците е проведено заседание, но въпросът и упрекът към и.д. В.Цанова следва да бъде защо толкова месеци процесът не е бил насрочван. На това заседание съдия Дончева не е видяла никакви нарушения в обвинението. На второто заседание обаче съдийката решава, че има неотстраними процесуални нарушения още по време на обвинението , които налагат връщане на делото, макар че и прокуратурата, и защитата са искали да му бъде даден ход. Говорителят на СГП М. Немска обясни, че става дума за престъпление, при което част от деянита са отпаднали, но обвинението си остава същото. Нито предният съдебен състав, нито този е видял нарушения, а сега изведнъж се забелязват такива пропуски . Съдийката (отново питам - защо е дадено делото на такава, командирована от СРС) очевидно не е чела Тълкователното решение на ВКС , по повод това кога се налага прекратяване с прокурорски акт на дадени обвинения и кога не. За съжаление нейното определение не може да се протестира , за да може по-горната инстанция да й обясни колко е сбъркала. И за това са се погрижили депутатите-юристи, когато са приемали Съдебния закон.
4
0
 
2
 
! Отговори
Габи преди 12 години
Все пак не може ли да се разбере дали дадената съдийка е върнала делото действително поради нужда от доизясняване на обвиненията, или за да докаже,че тя е все и вся.Защото преди месеци трите съдийки от САС освободиха Килърите, а се оказа, че един от тях е замесен в 5 убийства,други - в по 2-3 убийства. Как да се разбира че съдиите си гледат съвестно работата или че торпилират всякакъв опит да се намали престъпността.И защо само СГС и САС имат правото да разглеждат важни дела, свързани с престъпността съдиите от другите съдилища са втора ръка, некадърни? Не е ли факт, че в състава на ВСС влизат изключително софиянци и за този висш съдебен орган ли важат ограничения за включване на магистрати от провинцията? Може ли да се публикува информация съдебните състави на СГСи САС колко министри, депутати, политици, техни колеги висши магистрати вкараха в затвора? Ако отговорът е не, да се махат. И да престанат да се оправдават с прокурорите не е колегиално,гадно е, та дори е и подло. Защото е ясно, че повечето съдийки са назначени с конкурс, организиран от наше жури за наши хора и накрая се оказва,че това, което може да се каже за повечето от тях, е Ох, на мама идиотчетата!
3
0
 
2
 
! Отговори
Съдийки в СГС и САС преди 12 години
Стандарт, 02 юли 2011 г.: Безконтролност и назначаване на прекалено много хора с протекции водят до забавяне на решенията по делата от страна на съдиите в София отчете шефът на инспектората към ВСС А.Караиванова. В столичните съдилища системно се бавят решенията до три и повече месеца, въпреки че установеният срок е 1 месец според ГПК. Голяма проява на непрофесионализъм е делото "Соло", при което обявяването на присъдата беше отменено и следствието беше възобновено. Съдия Ченалова реши, че делото за двойното убийство пред столичната дискотека не е достатъчно изяснено и трябва да се извърши експертиза на видеозаписите от мястото на инцидента, която да установи какво точно се е случило във фаталната нощ на 2009 г. Има хора, които не искат такава реформа да се случи - такива, които са си купили съдии, комфортно им е с такъв съд", коментира А.К . "Накрая няма да издържи някой от политиците и ми се струва, че ще рестартират съдебната власт. Ще изгорят свестните, а тези с досиетата, зависимостите и разработките ще останат.
2
0
 
2
 
! Отговори
Читател преди 12 години
Доколкото си спомням, в днешна публикация по това дело се съобщаваше, че родителите на убития Въжаров са поискали смяна на състава на съдия Ченалова заради неоправдано забавяне на делото и съмнения за проявено пристрастие, но съдийката и което още по-учудващо прокурорката по делото (???) не са се съгласили на това. На Запад дори само съмнение в безпристрастността на съдията е причина той да си подаде оставката, но водената от проф.Груев и гл.прокурор Велчев съдебна власт плюе на общественото мнение и това на страните в съда, така че съдия Ченалова може спокойно колкото си пъти иска да спира делото, отново да го възобновява и така докато дойде времето да се пенсионира. Важното е захапаният кокал да не се пуска на никаква цена. Раните на убитите са бяха от нож в гърба, т.е. нападнатите са бягали , а колячът Ил.Тодоров ги е убивал като животни. За съдия Ченалова това няма значение важното е да се установи истината?! Проф.Груев, проф.Мингова, разбрахте ли най-после, че нзначаването на жени, а вие напълнихте СГС и САС със жени-съдийки, е вашата голяма грешка! Ама защо в елитните съдилища ги сложихте бе, джанъм!
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
I nakraja shte opravdajat chervenoto detenze, no shte si ostane edna dolna , glezena utrepka !!