Филчев на делото "Октопод": Бяхте ли на ски?

Бивши шефове на служби дават показания по процеса
Обновена: 25 яну 2012 14:13 | 25 яну 2012 12:24,
53
Филчев на делото "Октопод": Бяхте ли на ски?
Снимка: БТА
Бивши шефове на служби и министри ще дават показания днес по делото срещу Алексей Петров и още няколко подсъдими. 
 
Сред явилите се свидетели в залата днес е и бившият главен прокурор Никола Филчев. 
 
Придружаван от двама охранители, типично в негов стил той отговори лаконично на журналистическите въпроси и се обърна към репортерите с думите:
 
"Отдавна не сме се виждали. Много сте се разхубавили, някои журналистки, а други още повече. Ходихте ли на ски, а бе и аз ходих".
 
Бившият началник на НСС Атанас Атанасов заяви, че е назначил Алексей Петров в службата по настояване на тогавашния главен прокурор Филчев. 
 
Атанасов разказа, че получил обаждане от Филчев, след като първоначално отказал да назначи Петров. 
 
Никола Филчев представил Алексей Петров като полезен и за прокуратурата, но нямало възможност да бъде назначен там, тъй като нямал юридическо образование и можел да бъде използван съвместно.
 
Атанасов коментира, че трудно свързва това, което знае, и това, което пише в обвинителния акт срещу групата.
 
"Обвиненията, които прочетох, не намирам каква връзка имат с качеството, което е имал Алексей Петров в НСС", поясни Атанасов. 
 
"Офицер под прикритие е строго конспиративна фигура и освен, че трябва да пази тайната за себе си, че е такъв, и в службата не трябва да знаят за него", коментира Атанасов.
 
Той допълни, че не би трябвало да има никакви белези, по които агентът под прикритие да се легитимира. Дори да е имал влияние, то не е било заради това, че е бил агент под прикритие. 
 
Дали Алексей Петров е бил полезен, Атанасов не пожела да каже, тъй като много малко време са работили заедно. 
Още по темата
 
"С Никола Филчев не мога да се ръкувам в съдебната зала, защото този човек "искаше да ме затрие", каза Атанасов.
 
"За мен той е престъпник, казвал съм го много пъти, искаше да ме вкара в затвора по три измислени дела", добави той, цитиран от БТА.
 
Зам.-председателят на ДАНС Иван Драшков отказа да отговаря на конкретни журналистически въпроси, защото документите, с които е бил назначен Алексей Петров, били класифицирана информация. 
 
"Щом е бил назначен, значи документите му са били О.К.", коментира Драшков, но всеки допуска грешки, уточни той. Дали Алексей Петров е бил полезен в работата, Драшков не се наема да коментира.
 
Бившият председател на ДАНС Петко Сертов коментира, че не си е избирал за съветник Алексей Петров.
 
"Той беше служител на НСС и както всички според закона беше преназначен. Той не беше съветник, а експерт в кабинета", уточни Сертов.
 
Той изрази съмнение през периода, в който Алексей Петров е бил в ДАНС, да се е възползвал от служебно положение, за да върши незаконна дейност.
 
Не бил задържал никого, който не е полезен, с тези думи Сертов отговори дали е имало полза от работата на Алексей Петров.
 
"Човек с много глобално мнение, познава много добре проблематиката, всеки може да бъде полезен, когато има познания, умения и опит", допълни Сертов.
 
Междувременно адвокатите на подсъдимите Янко Попов и Цеко Йорданов поискаха отвод на прокурор Светлозар Костов по делото "Октопод". Причината е предубеденост. 
 
Основният обвиняем по делото "Октопод" е бившият сътрудник на ДАНС Алексей Петров. Престъпната група беше разбита през 2010 г. след мащабна полицейска операция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още по темата: октоподалексей петров
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
34
 
! Отговори
до 13 преди 12 години
и какви неща може да извади? би ли се обосновил. не за друго, ама за да не те помислим тука във форума за поредният платен провокатор спекулант, който хвърля партенки където му видят очите. та, как ги е хванал за топките?
17
0
 
41
 
! Отговори
някой преди 12 години
Тази самодоволна усмивчица показва, че човекът си е рахат и има една-единствена грижа - да поддържа във форма малкия си Янко!
16
6
 
40
 
! Отговори
Българин преди 12 години
О, свещена Герберска простота.Ти си безгранична.Когато е смесена и със злоба и реваншизъм става и опасна."Хора бдете!"
15
0
 
56
 
! Отговори
К*РА МИ ЯНКО преди 12 години
ВСИЧКИ СА ОПЛЕТЕНИ КАТО СВИНСКИ ЧЕРВА. ОТ *** НАГОРЕ СМЕ В ТАЗИ БЪЛГАРИЯ
14
0
 
47
 
! Отговори
До 15 преди 12 години
При тоя арест имаше камера(която е засекла при първите снимки та се е наложило Ал.Петров да се връща и втори път да ляга та да стане кадрото.Ако си гледал записа на въпросния "цирк" щеше да ти направи впечатление че той ги чакаше облечен ,че даже си беше свалил и колана на дънките(да не затруднява "качулатите)
13
7
 
40
 
! Отговори
СС преди 12 години
Филчев може да е всякакъв, но ме радва как храни журналята. А същите треперят от яд, че не могат да го пипнат. И това последното, кърти: ""Отдавна не сме се виждали. Много сте се разхубавили, някои журналистки, а други още повече. Ходихте ли на ски, а бе и аз ходих". :)))
12
2
 
44
 
! Отговори
,,LARI,, преди 12 години
TOZI MOSHENIK E NAPRAVO ZA URANOVITE MINI S TEZI IZVEGI OT ,,OKTOPODA,, ,NA4ELO S MAZNIKA AL.PETROV.
11
0
 
49
 
! Отговори
аватар преди 12 години
Ските имат голямо значение в исказа на Филчев,но журналистите едва ли ще разгадаят смисала му !!!!
10
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
и къде го огкрихте този път филчев? обикновено цялата държава го търси,а той - вместо в казахстан - в другото полукълбо на земята.
9
20
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
мале...колко сте прости и злобни това герберите...боже пази България...
8
0
 
53
 
! Отговори
прасчо преди 12 години
Тези колко знаят....Дано да видят,че този път отърване няма и да се разприказват,за да стигнем до Нелегалната квартира на Баба ни столетницата.....А там какви съкровища има....
7
19
 
78
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
АКО ЦЕЦО И БОЙКО УСПЕЯТ ДА ВКАРАТ ТРАКТОРА,ФИЛЧЕВ И ГОЦЕ В ЗАТВОРА ЗАСЛУЖАВАТ НАЙ-ГОЛЕМИЯ ПАМЕТНИК ОЩЕ СЕГА...ПРИЖИВЕ.
6
14
 
71
 
! Отговори
АЗ преди 12 години
ТРАКТОРА,ФИЛЧЕВ,ГОЦЕ----ПРЕСТЪПНИЦИ И МАФИОТИ СВЪРЗАНИ С НАЙ-ДОЛНИТЕ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ...С УБИЙСТВА И КАКВО ЛИ НЕ.ЗАСЛУЖАВАТ МИНИМУМ ПО 100 ГОДИНИ ЗАТВОР.СЪЩИТЕ ТЕЗИ ТРИМА ОРГАНИЗИРАТ И ЦИРКА СРЕЩУ ЦВЕТАНОВ,АМА НЯМА ДА ИМ СЕ ПОЛУЧИ.ЦЕЦО СИ ЗНАЕ РАБОТАТА---САМО МАЧКАНЕ СЪС ВСИЧКИ СРЕДСТВА НА ТИЯ КОМУНИСТИЧЕСКИ ПРЕСТЪПНИЦИ.
5
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тук плод и зеленчук..тук плод и зеленчук...
4
3
 
61
 
! Отговори
СССРейчо преди 12 години
ЛУД, но удобен. Това е Филчев, главний прикриватор на топ-мафията, предимно червена. Филчев и на 100 години да бъде осъден, пак ще му е малко...... Той разбира не само от плод-зеленчук, но ни изпързаля яко, и без да кара ски.....
3
6
 
38
 
! Отговори
изненада преди 12 години
Толкова голям текст !!! Tийнъджерите неграмотни комуноонанисти се нуждаят от време да го прочетат и осмислят, най-добре само заглавия да им се дават.
2
2
 
54
 
! Отговори
до 2 преди 12 години
А кой го назначи Филчев за Главен прокурор ??? Не помните ли - Иван Костов
1
5
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Три минути и още нито един коментар! Респектиращо!