ВСС заседава извънредно, нищи дисциплинарната си практика

Случаят "Мирослава Тодорова" не може да остане закрит, призна Диана Ковачева
15 юли 2012 14:35, Красимир Ангелов
198
ВСС заседава извънредно, нищи дисциплинарната си практика
Диана Ковачева свика извънредно заседание на ВСС. Снимка: Булфото

Министърът на правосъдието Диана Ковачева свиква извънредно открито заседание на Висшия съдебен съвет в понеделник, от 10.00 часа.

"Очаквам на това открито заседание ВСС да направи преглед на своята дисциплинарна практика по дела, които са били забавени", заяви Ковачева пред БНР.

Тя призна, че очаква на извънредната сбирка на топ магистратите да бъде публично обсъдено уволнението на съдия Мирослава Тодорова.

"Практиката на ВСС по отношение на дисциплинарните дела трябва да бъде последователна и да има ясни критерии – кога, какво наказание се налага. Ако се окаже, че такива критерии липсват, аз ще започна консултации с всички заинтересовани страни за изработването на такива критерии в най-кратки срокове", зарече се Ковачева.

Тя поиска по казуса „Мирослава Тодорова” ВСС да освети „своята мотивация”.

Още по темата

"ВСС трябва да даде информация дали наистина става въпрос за тежки, системни нарушения от страна на съдия Тодорова. От информациите в медиите излиза, че става въпрос действително за много тежки нарушения, свързани с погасяване на дела по давност.

От ВСС трябва да стане ясно дали това наистина е така, защото, ако е, е много тежко нарушение на професионални и етични норми”, продължи правосъдният министър.

Ковачева пожела от ВСС да бъде предоставена информация за натовареността на съдия Тодорова.

"Този дебат вече не може да остане закрит”, завърши министърът на правосъдието.

Dnes.bg припомня, че в четвъртък ВСС уволни уволни дисциплинарно съдията от Софийския градски съд Мирослава Тодорова заради забавени мотиви по три дела.

Тя е и председател на Съюза на съдиите в България, който системно критикува работата на Висшия съдебен съвет, а самата Тодорова публично се конфронтира и с вътрешния министър Цветан Цветанов.

"За" отстраняването й гласуваха 19 от членовете на ВСС, против бяха трима, а двама се въздържаха.

Малко по-късно самата Тодорова обвини Висшия съдебен съвет, че действа като прокурор и екзекутор.

Самият премиер Бойко Борисов също взе отношение по скандалното обвинение, като призова ВСС да изслуша уволнената съдийка Мирослава Тодорова и след това да се вземе окончателно решение.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


198
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
146
2
 
5
 
! Отговори
вввв преди 11 години
СРАМОТА ЗА БЪЛГАРИЯ Е ТАЯ тОДОРОВА> НЕКА дА ПАСЕ КОЗИ,КАТО НЕ МОЖЕ ДА СЕ СПРАВЯ СЪС СЛУЖЕБНИТЕ СИ ЗАДЪЛЖЕНИЯ. пАРИТЕ ДЕТО Е ВЗЕЛА ОТ ЗАБАВЕНИТЕ ДЕЛА ЩЕ И СТИГНАТ ДА СИ ЖИВЕЕ ЖИВОТА И БЕЗ ДА ЗАЩИТАВА Бандитите!!!
145
5
 
9
 
! Отговори
Васко преди 11 години
"Съдии от целио свет ---съединевайте се" даже мое се съешвате. :)))))
144
6
 
7
 
! Отговори
177 преди 11 години
А за да бъдем по-точни кой я е назначил - протежето на Костьов Нелито Куцкува си я назначи и си я протежира още в далечната 2000 г. Тази от много време папка и си развява байрака :))). Ай стига вече - нема бонусчета, нема да има 13,14 и 15 заплата за която тая честната Тодоровица надаваше най-голям вой, та чак охлюва Дянков щеше да съди. Айде да ходи да пасе овце и да се надява, че ще се размине само с уволнение. Че за туй дет е натворила и до Сливен за няколко годинки може да иде.
143
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако аршина беше еднакъв за всички - нямаше да имам нищо против да и бият шута на тази съдиика. Само че да си припомним какви решения вземаше ВСС когато лъснаха имотните злоупотреби в Приморско - всички агънца невинни. Семейната приятелка на Цвъцо Гуменката - със същите прегрешения като уволнената - невинно агънце.... Докато правилата не са еднакви за всички - нищо няма да се промени, има ли наши и ваши - винаги ще сме в батака
142
3
 
9
 
! Отговори
Гоги преди 11 години
Колко комплекси при грозната министърка , решила да се прави на шведка за да я загледа пожарната , магистралния педофил си пада по 14 годишните бе шведко успокой се.
141
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
''Министърът на правосъдието Диана Ковачева свиква извънредно открито заседание на Висшия съдебен съвет в понеделник, от 10.00 часа...'' Айде! Всички ****ети от форума да са там, да теглят по една благословия!
140
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
КОЙ ........ А , ТИ КОЙ СИ ......КОМУНИСТИЧЕСКИ КЛАТИ*УРЕЦ, СИН НА ПЪРВИЯТ СЕКРЕТАР НА ЦК НА БКП НА ???? НЕЩО ВИ СЕ РАЗМЪТИ ВОДАТА И НАДАДОХТЕ ВОЙ , А ????
139
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ОтговориПФУУУ,ЧЕ ГАДНИ ....... МАИ И НА ТЕБ ТРЯБВА ДА ТИ СЕ ОБЯСНЯВА , ЧЕ ТАЗИ ТОДОРОВА НЕ Е НАЗНАЧИЛ БОРИСОВ , А ГОЦЕ И ТЯ С ДЕЙСТВИЯТА СИ ПОКАЗВА МНОГО ДОБРЕ КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ЛЮБИМАТА ВИ ПАРТИЯ БКП / БСП ...КАКТО И ФИРМАТА - ГОЦЕ & ГЕЛЕ - ООД ...530 ПРЕСТЪПНИКА НА СВОБОДА ЗА 10 ГОДИНИ ...
138
1
 
12
 
! Отговори
помнещ преди 11 години
Тази *** опрадва шефовете на фалиралата ТиЕс банк през 2003 и пак писа мотиви сума месеци, че да се потули случая. После мотивите така и не станаха публично достояние. Но предполагам, че вложителите с игорелите парици са и благодарни и високо оценяват професионалните и качества.
137
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
2 1 ОтговориИ АПОСТОЛИ ....... ПИЧ , ВИДЯХМЕ КОЙ ОКРАДЕ ПАРИТЕ И ЗАТОВА МУ СПРЯХА ФИНАНСИРАНЕТО ДИРЕКТНО ОТ БРЮКСЕЛ .... ТАКА ЧЕ СЕ РАДВАЙ ЧЕ ДОЙДОХА ФИЗКУЛТУРНИЦИТЕ , ПОНЕЖЕ АКО БЯХА ОСТАНАЛИ ПАРТИЙЦИТЕ ОТ БКП / БСП , СЕГА ДА СМЕ 16 РЕПУБЛИКА НА СССР ....
136
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Golqm cirk.........
135
6
 
12
 
! Отговори
наблюдател преди 11 години
Толкова ли е чиста и свята тази девойка и толкова супер-професионалист ли е? Да видим едно от забатачените и дела - случая на сем. Анчови, които през 1998 г. изживяват един от най-големите ужаси, който може преживее едно семейство.Банда от седем души, сред които се оказва и един полицай, влизат в дома им на 31 януари, разбрали преди това, че семейството наскоро са изтеглили кредит. Събличат жената и й опират нож, питайки я заплашително къде са парите. След това изнасилват 11- и 16-годишните им дъщери пред очите. Накрая съдия Мирослава Тодорова забатачва делото срещу седмината изнасилвачи и те излизат на свобода.Но с това не свършва всичко. Защо ли? Защото същите тези бандити извършват след това още 43 престъпления, тъй като са били на свобода, а не зад решетките, където е трябвало Тодорова да ги изпрати.Е дали е трябвало да я уволнят или да и дадат медал? Мое лично мнение само заради това на тази само заради това трябва да и се забрани завинаги да практикува право.
134
4
 
12
 
! Отговори
И АПОСТОЛИ преди 11 години
ДОКАТО ТИЯ НЕДОРАЗУМЕНИЯ ОТ ПОЖАРНИКАРИ,ФИЗКУЛТУРНИЦИ,БОКСЬОРИ/ПРОСВЕТНИЯ МИНИСТЪР/,ШОФЬОРИ НА МУТРИ/ТРАНСПОРТНИЯ МИНИСТЪР/,КУЛТУРТРЕГЕРИ/МИНИСТЪРА НА ИКОНОМИКАТА/УПРАВЛЯВАТ БЪЛГАРИЯ,ЩЕ Е ТАКА.ВЛАСТТА ОТКРАДНАТА ОТ МУТРЕНСКО ПОЛИЦЕЙСКАТА ГРУПИРОВКА ГЕРБ Е ПРИМЕР ЗА УПОТРЕБА НА ВЛАСТТА ЗА КРАДЕНЕ НА ОГРОМНИ ПАРИ,ЗА ОБЛАГОДЕТЕЛСТВАНЕ НА ОГРАНИЧЕН БРОЙ ЛИЦА,КОИТО ПОИМЕННО МОГАТ ДА БЪДАТ ИЗБРОЕНИ КАТО СЕ ЗАПОЧНЕ ОТ МУТРАТА ПРЕМИЕР И СЕ ПРИКЛЮЧИ С ДЕПУТАТА ЕМИЛ ДИМИТРОВ ФАСА,БАНКЕРИ,***,КОТАРАЦИ
133
4
 
15
 
! Отговори
ПФУУУ,ЧЕ ГАДНИ преди 11 години
ЕЛЕНА Е ТИПИЧНИЯ ПРЕДСТАВИТЕЛ НА СЛЪНЧАСАЛИЯ АПРИОРИ ЕЛЕКТОРАТ НА МУТРЕНСКАТА ГРУПИРОВКА ГЕРБ.И НА НАЙ-НЕПРЕДУБЕДЕНИЯ Е ЯСНО,ЧЕ ПОРЕДНАТА ГЛУПОСТ НА МУТРЕНСКО МИЛИЦИОНЕРСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО,КОЕТО СЧУПИ *** ПО ВСИЧКИ КРИТЕРИИ ЗАБЪРКА КАШАТА СЪС СЪДИЯ ТОДОРОВА.И ПОНЕЖЕ СА СТРАХЛИВЦИ ЗА ВЛАСТТА СИ И АЛЧНИ ПОДЛЕЦИ СЕГА СЕ ОПИТВАТ ДА НАКИЧАТ С ГЕРБЕРИ *** СИ,ЗА ДА НЕ ЛИЧИ НАС*РАНОТО ВЕЧЕ И ПРЕД ЕВРОПА.КВОТО И КЪДЕТО МОЖАХА ОСР*АХА ***.А ОЩЕ ПО-ТЪПИТЕ ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ИМ ВЯРВАТ НЕЩАСТНИЦИТЕ.
132
4
 
7
 
! Отговори
165 преди 11 години
Ти нищо не си разбрал байно и за това го караш на политиканстване :))). Мнозинството са тия, които си пазят статуквото. Толкова прехвалените млади и образовани влезли в тази система с конкурси са малцинство, да не говорим, че и конкурсите ги знаем какви са. А за т.н. от теб големи районни съдилища просто какви екземпляри кесят там не ми се говори. В СРС от 500 човека, я има, я няма 20-30 читави. Друг е въпроса що е това ВСС и изобщо нужен ли е. В повечето бели държави функциите на ВСС се изпълняват или от Върховните им съдилища или от специални комисии по атестирането, като за това не им се плаща допълнително. А тая кака дет толкова яростно я защитаваш е един гигапосредствен юрист. Тя е парашутист в системата, ако не вярваш провери. А нейната болка е неотговарящата на посредствеността и амбиция за шефстване. Просто работеше за неподходящото лоби и се мъчеше да се позиционира така, че да бере дивиденти по-късно, примерно след година. Е, слава богу май и мина черна котка път. А от оправданията и пред ВСС направо щях да се просълзя. Горката нямала компютър и даже работно място си нямала та нямала къде да си гледа делата горката. Ми да ходи в адвокатска стая бе и там да ги гледа! И вместо да си ръга парите от бонуси знаеш къде, да си беше купила лаптоп :)). А най-смешно и жалко бяха оправданията за няколкото провалени дела. Тя била толкова натоварена, че четири години не смогнала. От кво е толкова натоварена бе байно - имала 260 други дела! Що не каже обаче и какви са да речем 220 от тия 260? Това са елементарни ахета, братчед дет гледа някакви мижави глобички и нак. постановления, в краен случай 78а. По останалите сигурно половината са приключили със споразумения. И как така проспа горката точно делата за най-тежките престъпления??? Групов грабеж и изнасилване на две непълнолетни момичета пред очите на родителите им, дело за източване на над 300 бона от ДДС? Тая *** ли е, че да не може да прецени кои дела са важни и кои не? Що не проспа 20 дела на шофьори, спипани на две бири? Не че е правилно, ама все пак едно е някой *** да отърве глоба от 500 лв. и три месеца без книжка и съвсем друго да оставиш 7 изнасилвачи и грабители, които са извършили още 43 престъпления след това??? Иначе тая много готина и огромен профи :))) Е няма що. Дай боже като ти станеш жертва на престъпление тая или някоя като тая да гледа делото на бандитите.
131
2
 
6
 
! Отговори
1 преди 11 години
мафия
130
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Изключително приятно впечатление ми направиха няколкото интервюта по медиите,които гледах с млади съдии,излезли на протест в подкрепа на М.Тодорова.Интелигентни,логично мислещи,обосновано изразяващи се млади образовани хора,с ясна гражданска позиция.Пожелавам им успех,Европейска България има нужда от такива хора във всяка една област!
129
3
 
21
 
! Отговори
Светльо преди 11 години
ГАРВАНИТЕ НЕ МОГАТ ДА СИ ПОДЕЛЯТ МЪРШАТА!!!
128
1
 
6
 
! Отговори
Антонимен преди 11 години
Номера с плюсовете действа :)
127
2
 
7
 
! Отговори
155 преди 11 години
Е разгеле май с много наливане на акъл и показване с илюстрации откри Хамерика :))) Машшала. Че аз какво ти говоря от един час бе люлю? Че и така и иначе е все тая. Проблемът не е в това как се избира ВСС, а в тоталната сбърканост както на съдебното устройство, така и на процесуалните закони. Резултатът е тотална безконтролност, размиване на отговорност и в крайна сметка корупция и липса на правосъдие.