Без присъди по скандала "бебе" в Горна Оряховица

Оправдаха тримата лекари, обвинени за смъртта на недоносеното бебе
16 юли 2012 21:16,
95
Без присъди по скандала "бебе" в Горна Оряховица
Двама от оневинените лекари. Снимка: Dnes.bg

Габровският окръжен съд призна за невинни тримата лекари от горнооряховската болница, които бяха обвинени в престъпна небрежност, довела до смъртта на недоносено бебе на жена от Дебелец.

Оправдателните присъди бяха произнесени след една тройна и пет петорни съдбно-медицински експертизи, съобщи БНР.

Още по темата
Според вещите лица, изготвили експертизите, докторите не са нарушили правилата на добрата медицинска практика. Напротив – най-добрите лекари у нас аргументираха позицията си, че медиците от Горна Оряховица са действали правилно.

Няма доказателства д-р Димитър Сотиров, колегата му Стефан Лазаров и педиатърът Катя Гецова да са изпълнявали немарливо работата си. Така на кратно съдия Благовеста Костова мотивира оправдателните присъди.

Помолен да коментира изхода на делото д-р Стефан Лазаров упрекна журналистите: "Съсипахте ми живота, съсипахте ми кариерата, съсипахте ми здравето, съсипахте ми семейството. На какво да се радвам? Как да съм доволен? От какво? Знаете ли, че в момента съм инвалид – аз съм пенсионер, защото съм с много сериозно сърдечно заболяване".

Адвокатът на пострадалите коментира, че предвид събраните доказателства, следва лекарите да бъдат оправдани.

Преди повече от година тримата медици бяха обвинени за смъртта на недоносеното бебе, което почина в болницата на 1 юли 2009 година.

Делото бе съпроводено и със скандал, заради това, че вътрешният министър Цветан Цветанов изнесе в Народното събрание СРС-та на подслушвани телефонни разговори между директора на болницата "Св. Иван Рилски" в Горна Оряховица д-р Миролюб Кожухаров и негови подчинени, от които лъснаха нечувани диалози.

МВР шефът обвини медиците, че са убили новороденото, оставяйки го без грижи цяло денонощие и обявявайки, че е мъртво, вместо да го поставят в кувьоз.

Министърът разясни, че разговорите са водени часове след "престъплението". Това предизвика остра реакция у депутати, НПО-та, здравни институции, затова че Цветанов е изнесъл скандалните разговори и без да има достатъчно доказателства е обявил лекарите за виновни.

В началото на февруари т.г. прокуратурата не откри нарушение по случая с изнесените от вътрешния министър СРС-та.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
13
 
12
 
! Отговори
Феникс преди 11 години
Съдии и лекари осъдени няма!В туй състои се голямата драма!С неверни експертизи, адвокатски плеади,гарван гарвану око не вади! ПП: Пак ви изманипулираха! Сякаш забравихте записите!? Аз обаче не бих ги забравил! Разчитам да има по-вече хора, които ги помнят! Разчитам да има по-вече хора със съвест!!!
38
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Докторите! Почвайте го тоя *** в съда - обвинете го за обида и клевета по НК, изречени по повод изпълнение на служебните ви задължения чрез средство за масово осведомяване по особено унизителен за честта и достойнството ви начин! Не чакайте Прокуратурата - те са мръсни маши в неговите ръце! Почвайте го, мам_а му герберастка!!!
37
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
A OTI V GABROVO A NE V TARNOVO ILI SOFETO POJELAVAM NA SADIQTA PRI TIQ TRIMATA DA MU SE RAJDA VNU4ETO
36
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
KADE SE E 4ULO GARVAN NA GARVANA OKO DA VADI ?
35
6
 
17
 
! Отговори
Българин преди 11 години
33 - щото му е толкова НЕГОВИЯТ акъл.*** - какво да го правиш. Всеки ден се учудвам, че въобще може да говори членоразделно, при положение, че е по-*** дори от Тиквата, а това означава, че е на границата на патологическата интелектуална ощетеност.
34
8
 
20
 
! Отговори
селянин преди 11 години
Цветанов издирват те от лудницата, казаха ,че си избягал и си се представял за министър на МВР.
33
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Като си спомня Цоко и Боко как тогава врещяха като ... по медиите.... ,жалка картинка.
32
23
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Докторята ***, майка им ***! Убийцииииииииииии!!!!!!!!
31
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Как може цял министър на вътрешните работи да се поведе по акъла на една пияна санитарка-живо било, мърдало. Само дето не каза , че ходело самостоятелно. То се виждаше, че са простотии.И с тоя фризер ме умориха. Като че ли не знаят, че труповете се съхраняват в хладилна камера. Техен е проблемът, че й викат фризер. То е едно и също
30
5
 
6
 
! Отговори
Българин преди 11 години
23 - "другарю" ще викаш на дядо си - комунистът.А твоите ГЕРБ-ери кога ще си платят дълговете ??? И кога ще махнат ДДС върху лекарствата?Акции на "оная фирма" можеш да си купиш и ти, ако не беше толкова *** и ако не си харчеше всичките пари за ракия. Същото може да стори и всеки, който се оплаква, че му "дерат кожата", за да си взема обратно парите, похарчени за лекарства.Ако на НЗОК не им харесва, да внасят лекарства... ама чуждите фирчи ще чакат ли по година и повече да им се плати?
29
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Kydeto Cetso e sr*al, samo gerber nikne!
28
23
 
9
 
! Отговори
Лекар от комисията преди 11 години
Естествено, че са невинни, милите колеги :) Сега мога да не работя няколко години, после пак ще направя някоя "независима" експертизка :)
27
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако съм на мястото на тези лекари ще съдя велиииииикия Цвятко за клевета ,но един по един .Така през ден ще е в Съда да се оправдава ,че не е тригърба камила .А и всички роднини да го дадът под съд ,че им е разбил живота и семействата .А ако може и Боко по параграфа ,че е шеф на Цвятко и му дава да плюе по невинни хора .бе голямо весело ще падне с вождовете на ГРОБ .
26
4
 
2
 
! Отговори
Momo преди 11 години
"орнооряховския" да се чете "Горнооряховския"!
25
12
 
3
 
! Отговори
Momo преди 11 години
От къде на къде пък Габровският окръжен съд, ще съди за нещо случило се в Г.Оряховица? След орнооряховския окръжен съд е съдът във В.Търново. Габрово какво общо има в случая?!
24
4
 
10
 
! Отговори
st преди 11 години
Cvetanov izvini se sega i nagradi lekarite. Mizernik Boikovski.
23
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Въобще не ме учудва - най много врати да се измъкнат от всяка ситуация има при докторите, жалко наистина
22
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Цвъци вече даде фира от всякъде: Обяви че без съмнение Дъмпела е наръгал Багата - какво стана - Багата се оправи и го начука на цвъцо 2 ката. За момичето убито в Борисовата градина - установиха извършителя, уж се бил укривал в чужбина а се оказа че е напуснал страната свободно и още по свободно се е върнал и чак след това сам отишъл в РПУ-то. След това Цвъцо обяви че не бил той. После пак се оказа че всички доказателства сочат него... За серийните подапалвания на коли през зимата - няма смисъл да се каза колко се *** и там. Онея трафиканти на цигари от Варна - оказа се че дори създадения от ГЕРБ спец съд не *** Цвъцко за нищо. Днес и Президента, бивш колега на Цвъци (министър от ГЕРБ) му заби мощен тупаник в сурата като подкрепи съдийката която съди Цвъцльо за клевета. Сега за пореден път съда му го набутва барабар с орехите.... Абе Цвъци имах малко мъжко достоинство и се махай бе, пудел нещастен!
21
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Другарю "Българин".Това,че изтъкваш единствено и само етническата принадлежност,те прави не по-малко гнусен от обекта на твоето "справедливо" възмущение!Апропо,как вървят акциите на Оная фирма днес?Ще смъкнете ли още някой лев от гърба на БЪЛГАРСКИТЕ пенсионери?С лекарства,дето са два пъти по-евтини в Сърбия,Турция и Румъния,отколкото у нас?
20
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това с гинекологията на Цветанов е като оня виц:Един майстор ремонтира нещо в гинекологичния кабинет. Влиза една притеснена жена и пита:"Вие гинеколог ли сте?" Той отговаря"Не, но може да хвърля едно око"