Без присъди по скандала "бебе" в Горна Оряховица

Оправдаха тримата лекари, обвинени за смъртта на недоносеното бебе
16 юли 2012 21:16,
95
Без присъди по скандала "бебе" в Горна Оряховица
Двама от оневинените лекари. Снимка: Dnes.bg

Габровският окръжен съд призна за невинни тримата лекари от горнооряховската болница, които бяха обвинени в престъпна небрежност, довела до смъртта на недоносено бебе на жена от Дебелец.

Оправдателните присъди бяха произнесени след една тройна и пет петорни съдбно-медицински експертизи, съобщи БНР.

Още по темата
Според вещите лица, изготвили експертизите, докторите не са нарушили правилата на добрата медицинска практика. Напротив – най-добрите лекари у нас аргументираха позицията си, че медиците от Горна Оряховица са действали правилно.

Няма доказателства д-р Димитър Сотиров, колегата му Стефан Лазаров и педиатърът Катя Гецова да са изпълнявали немарливо работата си. Така на кратно съдия Благовеста Костова мотивира оправдателните присъди.

Помолен да коментира изхода на делото д-р Стефан Лазаров упрекна журналистите: "Съсипахте ми живота, съсипахте ми кариерата, съсипахте ми здравето, съсипахте ми семейството. На какво да се радвам? Как да съм доволен? От какво? Знаете ли, че в момента съм инвалид – аз съм пенсионер, защото съм с много сериозно сърдечно заболяване".

Адвокатът на пострадалите коментира, че предвид събраните доказателства, следва лекарите да бъдат оправдани.

Преди повече от година тримата медици бяха обвинени за смъртта на недоносеното бебе, което почина в болницата на 1 юли 2009 година.

Делото бе съпроводено и със скандал, заради това, че вътрешният министър Цветан Цветанов изнесе в Народното събрание СРС-та на подслушвани телефонни разговори между директора на болницата "Св. Иван Рилски" в Горна Оряховица д-р Миролюб Кожухаров и негови подчинени, от които лъснаха нечувани диалози.

МВР шефът обвини медиците, че са убили новороденото, оставяйки го без грижи цяло денонощие и обявявайки, че е мъртво, вместо да го поставят в кувьоз.

Министърът разясни, че разговорите са водени часове след "престъплението". Това предизвика остра реакция у депутати, НПО-та, здравни институции, затова че Цветанов е изнесъл скандалните разговори и без да има достатъчно доказателства е обявил лекарите за виновни.

В началото на февруари т.г. прокуратурата не откри нарушение по случая с изнесените от вътрешния министър СРС-та.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
11
 
21
 
! Отговори
Българин преди 11 години
Преди да ме плюете - помислете, ако мъртвороденото беше Българче, така ли щяха да тероризират лекарите, особено Главният *** интегратор *** ???А ???И да - СЕГА ЛЕКАРИТЕ ДА СЪДЯТ ТОВА ПРОТИВНО ЧУЧУЛО !!!
18
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Съд до дупка за Цецо! Ама веднага! България е правова държава и мутрите трябва да го разберат!
17
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Поредният шамар за простите гербери! като им чета простотиите по форумите, разбирам защо България няма да се оправи!
16
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Главният гинеколог на Републиката няма ли да направи изявление!
15
22
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Каквито са българските съдии, такива са и българските лекари: некадърни, корумпирани и мързеливи, но с огромни претенции. Не мога да преценя дали лекарите или съдиите в България са погубили повече хора, но са еднакво неморални и нагли.
14
24
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За корумпираните български съдии никога няма годни доказателства за да осъдят мафиот, убиец или олигарх........не ги трогва факта, че с решенията си съсипват човешки живот, семейство и нарушават Закона. Така, че не съм изненадан, че за съдиите тези лекари, които са сложили живо дете във фризер са невинни....такова решение е обичайно за "некорумпирания" и "независим" български съд.
13
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Цветанов! Какво стана! *** акушер-гинеколога Цвъцко не е ли бил вещо лице:)
12
6
 
18
 
! Отговори
10 преди 11 години
Ми *** ти учи и ще ни лекува гений!:) Пък ако искаш отиди да те лекуват в онази болница в Англия, дето преди две седмици умря пациент от дехидратация, защото нямало кой да му даде вода и сега ги съдят!
11
19
 
8
 
! Отговори
333 преди 11 години
типично българско правосъдие
10
4
 
16
 
! Отговори
7 преди 11 години
какъв патос, какъв плам от гербер ****!:)
9
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Къде го слагаш пияния кънкьор Ставийски каращ джип за 200 000 лева при лекарите спасяващи животи на българи всеки ден в чудовищни условия за работа,мизерия,гаври и бюрократичен рекет?Къде бе?
8
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
тази година и с двойки най-вероятно ще се влиза за лекари-нямало кандидати...сами си правете извода какви светила на медицината ще ни лекуват скоро...ако научат за 4-6 години кой орган къде се намира-пак добре...
7
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какво стана бе гербери! Дна дни го девил в кофа и после във фризера,а! Мухльовци!
6
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всичките обвинени да подават жалби в съда против онова *** Цветанов! 100% гаранция, че ще го осъдят! Голям кеф ще е!:)
5
22
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За пореден път корумпираните съдии оправдават убийци.....Ставийски, мафиоти, лекари, енергетици, депутати, администратори, политици и т.н......После съдиите протестират, че осъдили съдийка, която 5 години не немерила време да напише мотиви по дело за изнасилване и така изнасилвачите отървали затвора.....също като тези убийци лекарите, които напъхаха живо дете във фризер. Няма значение, че детето е било ***, утре може да е Вашето дете, жена, родител... и съда отново ще освободи лекаря-убиец
4
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Оп,тоя път наистина от сърце благодаря на ***,че изтри коментар номер 3!Поздравления!
3
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Другарю "Българин".Това,че изтъкваш единствено и само етническата принадлежност,те прави не по-малко фнусен от обекта на твоето "справедливо" възмущение!Лекарите в България ги газят и мачкат мръсните комунистически доносници и милиционери(като тебе)!.Още от любимото ти бай Тошово правешко време!
2
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А сега - Страсбург
1
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А сега оправдателната присъда дали ще я прочетат от трибуната на Народното Събрание и ще я предават ли по БНТ?За да има еднакъв аршин!