България нарушила правото на свободни избори

"Екогласност" ни осъди в Страсбург
8 ное 2012 14:50,
86
България нарушила правото на свободни избори
Снимка: архив Reuters

Европейският съд по правата на човека в Страсбург отсъди, че България е нарушила правото на свободни избори, защото късно е приела ключови промени в изборното законодателство, пише електронното издание “New Europe“.

Делото е образувано по сигнал на партия “Екогласност“. Според организацията Народно събрание е приело три нови правила за участие в парламентарните избори през 2005 година два месеца преди вота и това я е лишило от възможността да участва.

Жалбоподателят се оплаква, че законът го е възпрепятствал да внесе необходимите документи, които се изискват от изборния закон.

След като от “Екогласност“ подали молба за регистрация в ЦИК, оттам им отговорили, че им липсват три документа – подписка на 5000 души, които подкрепят партията, удостоверение от Сметната палата, че партията е подала годишните си финансови отчети за последните три години, и удостоверение за внесена банкова гаранция от 20 000 лева за участие в изборите. ЦИК е дала три дни на “Екогласност“ да си набави тези три документа.

Партията не успява да изпълни критериите и регистрация й е отказана. ”Екогласност” подават жалба във Върховния административен съд, но магистратите я отхвърлят.

Европейският съд по правата на човека е отсъдил, че страната ни е нарушила член 3 от Протокол 1(правото на свободни избори) от Европейската конвенция за човешките права, защото промените в изборния закон са приети много късно.

Съдът подчертава, че не е бил спазена препоръката на Венецианската комисия съществени промени в изборното законодателство да се правят година преди вота.

Според становището на магистратите "приемането на новите условия за участие в изборите точно преди датата на гласуването може да има ефект на дисквалафикация на формации, които се радват на значителна обществена подкрепа и по този начин да се облагодетелстват политически формации, които вече са на власт ".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
1
 
0
 
! Отговори
до 80 преди 11 години
голям скок, от робство до социализма, а колко са уморили до 1944 къде ти е статистиката, вземи партизани, ятаци изчезнали безследно, къде са данните за тях, и те изчезнали безследно, а като дойде комунизъм приказвай за него, комунизъм в България не е имало, имало е развит социализъм : ))
58
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Още една от партийките фантоми, създадени като *** от ДС се идентифицира.
57
2
 
7
 
! Отговори
Аз съм преди 11 години
Пак ББ е виновен. Царя и Станишев да плащат. Полицаите имат право на живот, а онзи престъпник-Чакъра искаше да им го отнеме, да го погалят с перо и да му постелят рози...............
56
3
 
0
 
! Отговори
aкс преди 11 години
нека е ясно на бойко борисов партия герб и много хора,който около 2 години ме нападаха и ми създаваха проблеми са едно отборче без бъдеще и дърво без корен който ми вкараха 2 гола примерно и ехеее кеф,а че реваншът ще е брутален с баскетболен резултат в който ще се набляга на бруталното отмъщение
55
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До УчуденДа де ама тогава кого ще "бие" ББ?
54
1
 
12
 
! Отговори
грешка колеги преди 11 години
Статията има неправилно заглавие! Страсбург осъди....кого..., а не България. Кое правителство прие тази промяна, кога и кой. Имат си имена..
53
1
 
8
 
! Отговори
Деси преди 11 години
С кви дебели лигавници са тия съдии
52
8
 
6
 
! Отговори
sx преди 11 години
Gerb nesamo vredna tq e izmeta na Bulgaria i trqbva da se izmete
51
7
 
18
 
! Отговори
Учуден преди 11 години
Абе, чета и ви се чудя на акъла: комунистите, герберите, този, онзи... Докога бе братя?! Я си спомнете как се държаха в САЩ Обама и Ромни - "няма червени и сини щати, има САЩ", "ние и двамата искаме едно - благополучието на Америка"... Я се вземете в ръце!
50
12
 
11
 
! Отговори
Деница преди 11 години
След като България е нарушила правото на свободни избори и това е доказано би следвало правителството да бъде обявено за нелигитимно, всички тяхни решения да бъдат обжалвани в съда и веднага да бъдат проведени нови избори.
49
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
59А Бойко ще плаща ли за хилядите Българи в ЗАБРАНИТЕЛНИТЕ СПИСЪЦИ ОТ ПОСЛЕДНИТЕ ИЗБОРИ ? Които нямаха право да гласуват ?
48
13
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Станишев да плаща!
47
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Плащайте .Плащайте...па като свършат парите на всеки по един гербер-фри на могилата.
46
4
 
22
 
! Отговори
грешка - до 50 преди 11 години
Съгласна съм с теб, но след това ще трябва аз да осъдя България в Старсбург за това, 4е нарушава правото ми на избор като не ми предоставя КАЧЕСТВЕН МАТЕРИАЛ, за когото да гласувам!
45
3
 
7
 
! Отговори
до 51 преди 11 години
Съгласна съм с теб, но след това ще трябва аз да осъдя България в Старсбург за това, 4е нарушава правото ми на избор като не ми предоставя КАЧЕСТВЕН МАТЕРИАЛ, за когото да гласувам!
44
4
 
33
 
! Отговори
do 54 преди 11 години
"На практика са осъдили мнозинството - ГЕРБ, а не България."На практика първо трябва да прочетеш кво пише в статията а после да коментираш малка главичко.
43
27
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На практика са осъдили мнозинството - ГЕРБ, а не България.
42
5
 
1
 
! Отговори
до 27 преди 11 години
в моя род ,по време на хайдушкото движение има предадени мои родствениции то от българи.По това време не е имало екогласност,но явно заложбите са съществували в екосъзнанието на българите.ДВа си чул как се изразяват за себе си и с какво самочувствие са американците или да си чул евреин да съди в Страсбургт държавата си?Да ама затова са сила.А за нас няма какво да говорим.ЗАСЕГНАТ БЪЛГАРИН :"СЛЕД МЕН И ПОТОП"...
41
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Европейският съд по правата на човека в Страсбург отсъди, че България е нарушила правото на свободни избори, защото късно е приела ключови промени в изборното законодателство, пише електронното издание New Europe.----------------------А как е било до преди да се приеме тази ключова промяна ??? Не знам какво съдят тези ама аз си отидох пред урната, пуснах гласът си и никой нищо не е казвал.
40
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ВСИЧКИ КРАДЦИ,ДОНОСНИЦИ,ПРЕДАТЕЛИ,УБИЙЦИ ПРИ МАКСИМ,НЕКА БОКО,ПАРВАНА И ГЕЯ ПО БЪРЗО ОТИДАТ ПИ МАКСИМ