Нямаме КС, Марковска "виси"

Съдийката създаде правен прецедент, потвърди Диана Ковачева
15 ное 2012 18:40,
181
Нямаме КС, Марковска "виси"
Марковска създаде прецедент. Снимка: Булфото

Положението на Венета Марковска като магистрат е “висящо“, а на практика България в момента няма Конституционен съд, стана ясно по време на пресконференцията на министъра на правосъдието Диана Ковачева.

Съдийката днес трябваше да се закълне и да встъпи в длъжност като член на КС, но президентът Росен Плевнелиев спря клетвата й. Сутринта обаче Висшият съдебен съвет прие оставката й като зам.-председател и съдия от ВАС.

В решението на правителството на съдебната власт, което Ковачева прочете пред медиите, обаче не става ясно по кой член от закона е освободена Марковска. В решението е записано, че съдийката се освобождава от длъжност “от датата й на встъпване в длъжност като член на КС“.

Още по темата

Правосъдният министър разясни, че още по време на заседанието на ВСС членовете на съвета са се разделили на две групи за това на какво основание да бъде освободена от длъжност Марковска – на база подадена оставка или заради невъзможност на съвместяване на две длъжности – във ВАС и КС.

В крайна сметка по думите на Ковачева е надделяло мнението за оставка, но то не е записано в решението и няма правна тежест.

В момента Венета Марковска може да се върне на работа във ВАС. По-рано днес се появи информация, че тя е подала оставка като зам.-председател на Върховния административен съд. Марковска обаче остава съдия и може да бъде освободена само след като инспекторатът към ВСС се заеме с темата и я предложи за уволнение на правителството на съдебната власт.

Днес стана ясно, че в Софийска градска прокуратура има образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител за търговия с влияние и подкуп. В хода на разследването изплуват имената на Георги Георгиев, който е близък до Марковска и на самата съдийка.

Не виждам как ще се върне на работа във ВАС при тези обстоятелства, заяви Диана Ковачева.

Тя обясни, че в момента на практика нямаме действащ конституционен съд, защото няма как да се избере председател.

Председател на КС се избира само в пълен състав на членовете, а в момента едното място е празно. Топката се прехвърля между институциите. Днес от КС заявиха, че оттук нататък парламентът трябва да предприеме необходимите действия за избиране на нов член на КС, докато Ковечава заяви, че топката е в полето на ВСС.

Всички изказали се по темата обаче бяха на едно мнение – днешният случай е правен прецедент и няма конкретен план за действие.

Въпреки това Диана Ковечава заяви, че е доволна от реакцията на президента, защото спирането на полагането на клетвата е било правилното решение.

По нейни думи в световната практика хората на толкова високи обществени позиции се оттеглят дори само при съмнения около репутацията им и призова у нас да се спазват тези практики.

Тя допълни, че подкрепя позицията на ЕК по повод избора на Марковска за конституционен съдия. Припомняме, че обсъждането на кандидатурата на съдийката в НС беше съпроводено с два анонимни, според депутатите, сигнала, които не бяха разгледани.

Това предизвика недоволството на ЕК и дори се заговори за извънреден мониторингов доклад. Днес Диана Ковачева се въздържа от остри изказвания, но в думите й се прокрадна критика към НС и решението на депутатите да пренебрегнат сигналите.

Тя допълни, че е много доволна от действията на президента. Ковачева обясни, че до последно се е надявала, че Марковска няма да отиде на клетвата и не е била подготвена за подобен сценарии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


181
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Напористи селянки ...
95
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Tova mnogo mi haresa "че съдийката се освобождава от длъжност от датата й на встъпване в длъжност като член на КС." Zna4i : napuskam vi pri uslovie 4e me nazna4at na drugata rabota - VELIKO E!!!!!
94
0
 
1
 
! Отговори
do 111 преди 11 години
ne tehnikumi ,a kiliini u4ilista.wizte w saita za konkursi za rabota w mvr za dlaznosti s wisse obrazowanie kak se izbirat hora s test za inteligentnost 3 , a hora s 24 to4ki pri tawan 30 gi othwarlqt.
93
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Циркът сега започва. Президентът постъпи морално, но, по моето скромно мнение, противоконституционно.
92
1
 
12
 
! Отговори
Жоро прокуроро преди 11 години
То, ако съдия не може да създаде казус, кой тогава. Цялата ни държава на това се крепи .... на казуси, кой от кой по-завързани и непознати в световната правна практика. Ако аз бях на нейно място щях да постъпя по същия начин, че и даже малко по-пикантно. Сеир да има. :-)
91
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За да се опъва така има две причини: или е нагло перде ,или тези,които уж й казват да се оттегли,всъщност са зад гърба й,защото ще дойде ден,когато тя ще ги пази.Нали затова са я избрали. Е.ати пошлия байганювскитеатър.
90
4
 
11
 
! Отговори
До 109 преди 11 години
Не знам дали някой води герберите за носа. Съмнявам се. По-скоро са отбор некадърници. Юристите им са завършили някакви техникуми по право и затова са такива специалисти.
89
0
 
23
 
! Отговори
Красьо Черньовката преди 11 години
Тази нагла плевенска *** няма ли да се пенсионира и да изчезне от пейзажа на корумпираната съдебна система?
88
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ГЕРБ са кукли на конци на опозицията, а мискинина Костоф ги води за носа право в пропастта
87
3
 
0
 
! Отговори
сна'а ви Гюрга преди 11 години
Толко правописни грешки в статията и името на едната госпожа, че е срамота...
86
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз пък разбрах, че който и да е съдия от тук нататък ще работи под страх и натиск и може да бъде държан изкъсо и за облагодетелстване на някоя персона чрез разни доноси.
85
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А как само ми дреме, че "виси"! Айде стига вече с тая! Цял ден (а и не само днес) само за нея пишат. Да си бие дузпата, да идва следващият и това е. Ама май кокал без бой се не дава
84
1
 
14
 
! Отговори
Ruja преди 11 години
Бъркочът вече придоби величави размери! Ураааа! Абе, *** политици, знаете ли колко трае политическият ви живот?! Ей сега да ви видя какво ще измъдрите, тиквуни с тиквуни. Знаете ли какво забъркахте, *** такива?!? От решаването на този казус давате ли си сметка колко неща зависят? НЕ! ДОСТАТЪЧНО ПРОСТИ СТЕ, за да можете въобще да се усетите. Аз призовавам всички в този форум - ДА СЕ ПОДГОТВИМ ЗА КОЛЕДНИТЕ ПРАЗНИЦИ ПО ДОСТОЙНСТВО И ВСИЧКИ *** - НА СВИНСКО ПОГРЕБЕНИЕ!!!
83
0
 
10
 
! Отговори
до 88 преди 11 години
В началото беше словото, а после дойде действието овците изритаха корумпираната шайкa съдии политици сега сме още в стадий словото.
82
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
По-страшно е ако Фидосова виси, ако падне ще се омирише квартала .
81
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Комунягиет пак прават сечено
80
0
 
15
 
! Отговори
БЪЛГАРИН 1 преди 11 години
Абе хора прочетете Конституцията на Република България-чл.98,прочетете Закона за Конституционния съд-чл 6/2 и вижте дали някъде пише,че присъствието на Президента при полагане на клетва от конституционните съдии е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО, и дали неговото отсъствие е пречка за полагане на клетва.Иначе това от където и да го погледнеш си е голям гаф-като се почне от избора,после "любовното" писмо на Фидосова до Брюксел и накрая реакцията на президента.Това в държави на запад от Драгоман значи оставки .
79
2
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Не съм фенна Марковска,но Тя трябваше да положи клетва,за да разберат тези от НС как се чувства Българският Народ,който няма никакво Право да отзове своите така наречени Народни Избранници,когато Те вършат всякакви безобразия Безнаказанно
78
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не знам със какво е виновна тая, явно е паднала жертва на донос да живее ДС все пак вината и трябва да се докаже, а бягството на Плевнята от шутовете на г-жа Меркел е просто позорно.
77
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тая ,още като я видях по тв как се обясняваше как пропускът и паднал от чантата и се лепнал на стъклото на колата на гаджето и , направо ми призля ! Даже да не си беше отваряла устата, само от снимката се вижда ,че е нагло и себевлюбено добиче ,което драпа с нокти и зъби да влезе в КС ! Даже и след като ББ я посъветва приятелски ,тя пак на своето си ! Марешки стана спонсор на футболен отбор, та тя ли ще му се репчи ,бе ? Айде сега ,както е подала оставка ,да ходи и да се пенсионира !