Нямаме КС, Марковска "виси"

Съдийката създаде правен прецедент, потвърди Диана Ковачева
15 ное 2012 18:40,
181
Нямаме КС, Марковска "виси"
Марковска създаде прецедент. Снимка: Булфото

Положението на Венета Марковска като магистрат е “висящо“, а на практика България в момента няма Конституционен съд, стана ясно по време на пресконференцията на министъра на правосъдието Диана Ковачева.

Съдийката днес трябваше да се закълне и да встъпи в длъжност като член на КС, но президентът Росен Плевнелиев спря клетвата й. Сутринта обаче Висшият съдебен съвет прие оставката й като зам.-председател и съдия от ВАС.

В решението на правителството на съдебната власт, което Ковачева прочете пред медиите, обаче не става ясно по кой член от закона е освободена Марковска. В решението е записано, че съдийката се освобождава от длъжност “от датата й на встъпване в длъжност като член на КС“.

Още по темата

Правосъдният министър разясни, че още по време на заседанието на ВСС членовете на съвета са се разделили на две групи за това на какво основание да бъде освободена от длъжност Марковска – на база подадена оставка или заради невъзможност на съвместяване на две длъжности – във ВАС и КС.

В крайна сметка по думите на Ковачева е надделяло мнението за оставка, но то не е записано в решението и няма правна тежест.

В момента Венета Марковска може да се върне на работа във ВАС. По-рано днес се появи информация, че тя е подала оставка като зам.-председател на Върховния административен съд. Марковска обаче остава съдия и може да бъде освободена само след като инспекторатът към ВСС се заеме с темата и я предложи за уволнение на правителството на съдебната власт.

Днес стана ясно, че в Софийска градска прокуратура има образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител за търговия с влияние и подкуп. В хода на разследването изплуват имената на Георги Георгиев, който е близък до Марковска и на самата съдийка.

Не виждам как ще се върне на работа във ВАС при тези обстоятелства, заяви Диана Ковачева.

Тя обясни, че в момента на практика нямаме действащ конституционен съд, защото няма как да се избере председател.

Председател на КС се избира само в пълен състав на членовете, а в момента едното място е празно. Топката се прехвърля между институциите. Днес от КС заявиха, че оттук нататък парламентът трябва да предприеме необходимите действия за избиране на нов член на КС, докато Ковечава заяви, че топката е в полето на ВСС.

Всички изказали се по темата обаче бяха на едно мнение – днешният случай е правен прецедент и няма конкретен план за действие.

Въпреки това Диана Ковечава заяви, че е доволна от реакцията на президента, защото спирането на полагането на клетвата е било правилното решение.

По нейни думи в световната практика хората на толкова високи обществени позиции се оттеглят дори само при съмнения около репутацията им и призова у нас да се спазват тези практики.

Тя допълни, че подкрепя позицията на ЕК по повод избора на Марковска за конституционен съдия. Припомняме, че обсъждането на кандидатурата на съдийката в НС беше съпроводено с два анонимни, според депутатите, сигнала, които не бяха разгледани.

Това предизвика недоволството на ЕК и дори се заговори за извънреден мониторингов доклад. Днес Диана Ковачева се въздържа от остри изказвания, но в думите й се прокрадна критика към НС и решението на депутатите да пренебрегнат сигналите.

Тя допълни, че е много доволна от действията на президента. Ковачева обясни, че до последно се е надявала, че Марковска няма да отиде на клетвата и не е била подготвена за подобен сценарии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


181
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
3
 
4
 
! Отговори
nemo преди 11 години
това беше изключително хитър ход, с който чрез един на пръв поглед формален акт президентът блокира решение на НС без да наруши конституцията. създаде прецедент. следователно няма текст, който да указва, че президентът е длъжен да присъства на заклеването, нито е предвидена санкция при отказа му. той не бламира и решението на НС, защото не попречи на клетвата й пред него. както казах, изключително хитър ход сега остава да видим, кой и какво ще реши по казуса, и дали ще се вземат мерки в бъдеще тази възможност на президента да бъде отнета.
115
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
та ние обикновен съд нямаме, камо ли Конституционен!
114
2
 
27
 
! Отговори
Робеспиер преди 11 години
Писмото на 150-килограмовото чудо Фидосова до Брюксел за сетен път доказа, че тя не е юрист, а фадромист....
113
1
 
24
 
! Отговори
гадняр преди 11 години
Конституционния съд се избира колкото да се изпълни изискването на закона и толкова. Някой може ли да ми цитира колко решения се взимат за един мандат? Срещу какви заплати? Поредната държавна почивна станция на гърба на оскотелия български народ!
112
1
 
9
 
! Отговори
ДО OUTSIDER преди 11 години
ААААААААУ МАРКОВСКА Е "СВЕТАТА ВОДА НЕНАПИТА" ,А ТИ ПЛАТЕНИЯ И АДВОКАТ -ВЪН ОТ СИСТЕМАТА ЗА ВСИЧКИ КОРУМПИРАНИ ,КАТО НЕЯ И ТЕБ...!!
111
3
 
18
 
! Отговори
Пухльо преди 11 години
Пикльото от Плевен мълчи! Николай Младенов мълчи! Цветанов мълчи! Фидосова мълчи! А иначе голем го вадеха... Дайте повечко памперси! Управляващите имат голяма нужда! Хора, мислете с главите си догодина на изборите! Чехлю има да мига на парцали една седмица поне.
110
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До HADJI GEN4OПрезидентът бламира акт на Народното събрание, който акт не подлежи на президентска санкция. По този начин президентът превиши правомощията си, гарантирани от конституцията. И не бъркайте правото на отлагателно вето, което също може да бъде отхвърлено с квалифицирано мнозинство. В случая то няма никакво значение. Друг е въпросът дали Марковска става или не. Но не аз я избрах, а Народното събрание. Юристката Фидосиева да излезе с декларация, както и юристът Цв. Цветанов...
109
0
 
13
 
! Отговори
анализатор преди 11 години
Всъщност всички знаем, че в съдебната система "случайни" няма. Всеки е някой на някого. Тази европейска "инфекция" за малко ще разруши идилията на хората в черно, но няма да промени статуквото. В случая за отговорните фактори в E.U. щеше да е по-лесно да кажат кой "става" за конституционен съдия. Отговора: никой от предложените!!!
108
1
 
18
 
! Отговори
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! преди 11 години
Бафмааму, ЦЕЛИЯТ СВЯТ казва, че нямаме съдебна система, 83% от НАРОДА казва, че съда не си върши работата и пак има ***, които ги защитават!!!!!
107
11
 
5
 
! Отговори
outsider преди 11 години
До ОТВРАТЕН: И аз съм отвратен, но от такива, като теб. Това, че е възможно по анономни доноси да се хвърля толкова кал върху някого, само защото на ГЕРБ му се иска да кадрува и в конституционния съд, не е на добре.
106
1
 
15
 
! Отговори
abvlado преди 11 години
Постъпката на Президента по достойнство е съизмерима с една постъпка на Ив. Костов, за която малко се знае. След като българското правителство е отказало да построи лагер за косовски бежанци САЩ изпращат специален емисар да увещава минист-председателя Костов. Приема го в кабинета си и му излага нашето становище, обаче американския емисар продължавал да настояваТогава Костов става и казва: преговорите приключиха и напуска кабинета си По този начин слага точка на спора Така Плевнелиев сложи точка.
105
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До ттн Не да се пенсионира,а да се лиши от пенсия е най-добре
104
5
 
18
 
! Отговори
ОТВРАТЕН !!! преди 11 години
ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА СО СЕ ПРЕЗИДЕНТО СЕ ОКАЗА НЕМОЩНА ПРЕД ИНАТА НА ЕДНА ПОДОЗРИТЕЛНА ЛЪЖКИНЯ И НИКАКВИЦА ....ВЪН И ОТ СИСТЕМАТА ,,,ДА СЕ ПЕНСИОНИРА И ДА СЕ МАХА ВЕДНЪЖ ЗАВИНАГИ ...А АКО ТРЯБВА И С КАМЪНИ ЩЕ Я ИЗГОНИМ ... !!!
103
1
 
7
 
! Отговори
шишо преди 11 години
Толкова глупав човек. Да дипусне такова унижение.
102
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Къде е хипопотамът Фидоска?
101
2
 
8
 
! Отговори
da преди 11 години
fakt e,4e dori pri sumnenie boiko gi maha,a Stanisev gi kriese
100
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Страхотен номер и извъртяха, чист юридически, президента се избира пряко от народа мажоритарно. За депутат, съдия, висш администратор се плаща, колко ли се е набутала сега и кой ще й ги върне?
99
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе не и омръзна на тая другарка да цапа цял ден доверието , което и без това е прекомерно ниско на България.Не и увря главата,че ЕС не гледа нея или мен,а БЪЛГАРСКИЯ Парламент,МС и Президентството,които представят страната ни пред света.Дори и да бе права,само заради съмнение би трябвало с достойнство да се оттегли,а тя е забъркала едни рядки л...., сега цапащи и всички българи.Къде е вината на всеки един гражданин на РБ та такива като нея да показват пред света,че ние българите сме в ***.
98
1
 
14
 
! Отговори
ттн преди 11 години
Марковска да се пенсионира.
97
0
 
3
 
! Отговори
до 111 преди 11 години
За да си завършил трябва да имаш нещо в главата, както и да е останалото за калинките го знаеш, а празна кратуна лесно се манипулира така че не спори.