Прокуратурата поиска делото "САПАРД" да тръгне отново

Обвинението работи активно и по "Дюнигейт", обяви Цацаров
Обновена: 17 яну 2013 12:59 | 17 яну 2013 12:56,
32
Прокуратурата поиска делото "САПАРД" да тръгне отново
Сотир Цацаров. Снимка: Булфото

Внесено е искане до Върховния касационен съд за възобновяване на делото “САПАРД“, съобщи главният прокурор Сотир Цацаров. По негови думи конкретна информация по казуса ще има до два-три дни.

За възобновяване на делото за пране на пари по европейски програми се заговори в края на миналата година. През септември Софийският апелативен съд оправда на втора инстанция Марио Николов, съпругата му Мариана Николова, Ана Шаркова, Иван Иванов и Валентин Ангелов и потвърди оправдателната присъда на бизнесмена Людмил Стойков по делото за пране на пари по програма САПАРД, което беше образувано по сигнал на ОЛАФ.

Още по темата

Генералният директор на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) Джовани Кеслер обясни, че следи внимателно случая и трябва да се потърси отговор на въпроса защо има разминаване на решенията по едно и също дело на нашия и на немския съд.

По-късно стана ясно, че прокурор Стойчо Ненов е оттеглил протеста по оправдателните присъди. Дни след това Софийската градска прокуратура образува досъдебно производство срещу Ненов за осуетяване на наказателно преследване с цел да бъде избегнато правосъдие.

От думите на Цацаров днес стана ясно, че той има подозрения за начина, по които делото “САПАРД“ е било разпределено при въпросния прокурор. Обвинител №1 заяви, че му трябва още време за служебна проверка и до дни ще даде повече информация.

Веднага след оправдателните присъди на групата вината беше хвърлена върху съдия Калин Калпакчиев, който гледаше делото, е в момента е член на Висшия съдебен съвет. По-късно обаче обвинението призна, че най-вероятно има пропуски и вина за оневиняването на Марио Николов и останалите.

Първото изказване в тази посока направи неуспелият кандидат за главен прокурор Галина Тонева в качеството си на зам.-главен прокурор.

Проверка на 98 сделки за продажба на горски територии от 2003 г. досега иска министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов в сигнала си до главния прокурор, каза още Цацаров.

По думите му подобна проверка е прехвърляне на много обемна работа на прокуратурата, която не е присъща на държавното обвинение.

Темата със заменките и продажбите на държавни територии стана особено популярен след скандала “Дюнигейт“, който се разгоря малко преди нова година. Тогава еколози алармираха, че се строи върху защитена територия в община Несебър. По-късно стана ясно, че имотът е продаден от държавата на изключително ниска цена на частно лице, а по-късно препродаден от частното лице на юридическо за пъти по-голяма сума.

Днес Цацаров увери, че прокуратурата работи изключително активно по “Дюнигейт“ и скоро ще има конкретни резултати.

Правомощията са в ръцете на Окръжна прокуратура – Бургас и мисля, че тя работи съвсем активно по въпроса", каза още Цацаров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
1
 
! Отговори
Сашо преди 11 години
Едно гадно крадливо човече,слуга и оръдие на Първанов и другарите-комунисти,дано получи по заслуга!Колко пари откраднаха турците и комунистите от Сапард? Ако може да се краде някъде в първите редици са другарите,те затова плачат за властта,огладняха горките,малко им са милионите,алчни и безпощадни!
22
0
 
2
 
! Отговори
АФЕРАТА НА ГОЦЕ... преди 11 години
...СПОНСОРИТЕ МУ......."МАРИО НИКОЛОВ--СТОЙКОВ"!Хората , който с пари от далавери СПОНСОРИРАХА ПРЕДИЗБОРНАТА КАМПАНИЯ НА ГОЦЕ И БКП/бсп!ИЗЯЖ ГИ ЦАЦА....!70535
21
0
 
2
 
! Отговори
arhar преди 11 години
Не му завиждам на Гоце - много от неговите бивши съветници и спонсори станаха клиенти на прокуратурата, като някои от тях вече са и с ефективни присъди ...
20
1
 
0
 
! Отговори
Майк Тайсън преди 11 години
САС,Стойчо Ненов,Калпакчиев и много други такива персони и институции са неспособни и зависими за да са обективни!!! Песимист съм ,прекалено много пари имат крадците и безусловно ще влияят на тъй наречената Съдебна система!
19
2
 
1
 
! Отговори
tankist преди 11 години
що не излезе инфо за загубеното дело срещу застрояването на плаж корал край приморско и участието на видни членове на герб в тази афера 130 декара лонгозни гори ще бъдат превърнати в бетон, тия хора нямат срам от нищо, ни от господ ни от хората, едиственното за тях е пари, пари и пак пари, какво ще отговори санданския ***...л на това , дали ще се самосезира и срещу кого, като тази сделка си е чисто на герб, всички замесени са гербери, и то кметове, депутати и прочие дори плевненлиев е вътре.
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сега е момента ,да покаже Бг-Гл.Прокурор на какво е способен !НИКАКВА ПРОШКА ,...НА НИКОЙ!
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ням накъде ,....3-ната коалиция го закъса, ----ЯКО!
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
youtube/watch?v=3iRiIiNHZbo&feature=player_embedded
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Резервиран съм, нагледахме се на циркове всякакви.
14
0
 
1
 
! Отговори
Българин преди 11 години
Абе в Германия ги осъдиха бързо бързо, а нашите ги оправдаха !Егати корупцията - в събирането на доказателства, в съда и в закона !
13
0
 
1
 
! Отговори
АЙНЦ,ЦВАЙН-ДРЪН преди 11 години
До ха-ха-ха .... БРАВО ,ЦАЦАРОВ ...ПРЕСТЪПНИКА МАРИО НИКОЛОВ , СПОНСОР НА БКП-БСП И ЛИЧНО НА НЕГОВО-ПРЕВЪЗХОДИТЕЛСТВО , АГЕНТА НА ДС ,БРАКОНИЕРА ГОЦЕ , ТРЯБВА ДА ИДЕ ПРИ НЕМСКИТЕ СИ КОЛЕГИ , ТАМ , КЪДЕТО МУ Е МЯСТОТО ....
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
--13ТОЧЕН СИ ,БРАВО!
11
0
 
3
 
! Отговори
optimist преди 11 години
Евала Цаца. Искаме да отвориш и делата срещу Вальо "Топлото", Станишев, Овчаров, Масларова и останалите калпазани, които миналия път се оказаха невинни като агънца.
10
0
 
2
 
! Отговори
Сиртак Киртак преди 11 години
Цацка, браво, гледаме под лупа какво правиш, действай !
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
НАЙ-СЕТНЕ!
8
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не му вярвам. Сега ще почнат поръчкови дела а гербери и свободнизидари ще се покриват и оправдават.
7
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тоя много насериозно се е взел каквото отсъди съда туй ще е, май пак смениха грешната ***.
6
3
 
0
 
! Отговори
държавата на мафията преди 11 години
Давай Цаца, мачкай конкуренцията, трябва да остане само една мафия, тази на Тиквата !
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
дУ 1А ти не искаш ли тези крадци, да бъдат осъдени ----справедливо !До кога ще ги отървава ЧЕРВЕНАТА СЪД. СИСТЕМА ?
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ПОЖЕЛАВАМ ИСТИНСКИ УСПЕХ ,НА НОВИЯТ ----ПРОКУРОР ,ДАНО ДА Е ---ДЪРЖАВНИК !