ВСС мъдри дали да наказва Кокинов

Започва дисциплинарно производство за разпределението на делата
Обновена: 21 мар 2013 15:38 | 21 мар 2013 15:22,
16
ВСС мъдри дали да наказва Кокинов
Николай Кокинов Снимка: архив, Булфото

Висшият съдебен съвет образува дисциплинарно производство срещу градския прокурор на София Николай Кокинов. Причината е нарушаването на принципа за случайно разпределение на делата при назначаването на прокурор по делото срещу бивши директори на НЕК.  

Преди няколко седмици лидерът на РЗС Яне Янев занесе документи по прекратеното през януари 2012 г. наказателно производство срещу длъжностни лица от НЕК за продажба на ток на занижени цени на чужда компания. 

Делото е било прекратено от прокурор Георги Тафров от Софийска градска прокуратура, а решението му е било потвърдено от Стойчо Ненков от Софийска апелативна прокуратура и Христо Граматиков от Върховната касационна прокуратура (ВКП). 

Още по темата
Проверка показала, че Тафров и Граматиков не са избрани на случаен принцип, а са посочени с резолюция - първият с подписа на градския прокурор, а вторият - със заповед на вече бившия заместник главен прокурор Галина Тонева. 

Вместо да се използва системата за случайно разпределение, Тонева директно е назначила прокурора Христо Граматиков от ВКП, който е потвърдил прекратяването на производството. Поради тази причина Тонева беше освободена като заместник на главния прокурор. 

Миналата седмица Сотир Цацаров заяви, че Кокинов е обяснил, че е назначил прокурора по процеса Георги Тафров съгласувано с Върховната касационна прокуратура. 

"Ако приемем, че имаме такова съгласуване, това значи, че Кокинов не е отговорен в максимална степен", обясни тогава Цацаров, но подчерта, че Христо Граматиков отрича да е имало съгласуване. 

Главният прокурор вече обяви, че делото срещу НЕК ще бъде възобновено. Към края на февруари прокуратурата обяви, че по делото срещу НЕК за продажба на електроенергия, в което се смята, че държавата е ощетена с 46 млн. евро, е допусната груба грешка - производството е било образувано за престъпление по грешен член  от Наказателния кодекс.

Грешката е допусната от наблюдаващия прокурор от Софийската градска прокуратура /СГП/ и не е била отстранена от прокурорите от Апелативната прокуратура в София /САП/ и ВКП.

Тя може да бъде обяснена или като елементарно непознаване на съдебната практика, или като изключително немарливо изпълнение на служебните задължения, пишеше в съобщението на държавното обвинение.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
8
 
34
 
! Отговори
case преди 11 години
не темида ,а простата и некомпетентна прокуратура -събрали се алкохолици долни да си бъркат по дупките(***,що народ и съдби са затрили)
12
8
 
35
 
! Отговори
ПЕШКО преди 11 години
ТЕМИДА МОЖЕ ДА Е СЛЯЛА И ГЛУХА, НО ИМА ГОЛЕМИ ДЖОБОВЕ.ЗАТОВА ИЗВЕСТНО ВРЕМЕ ОВЧАРОВ БЕШЕ СЕ СКРЛ ДА ОПРАВЯ ДАЛАВЕРИТЕ СИ.
11
8
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Вярно, че Темида е сляпа и глуха, ама явно е и некадърна.Толкова щуротии й ги завряха в очите и тя не реагираПогледнете само *** царче - дойде, взе втори път пари и имоти, които вече са му дадени и не се посвени... Питате ли се кой му ги даде? да подскажа: Заинтересовани, които покрай него малапаха дебелия салам... Той явно не е имал нищо против да лапне и той нещо.Ламята с 3 глави... Хайде сега - вярвайте на партии и политици...
10
8
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Темида е сляпа и глуха.
9
8
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ВСС да не мъдри, ами да го изхвърли.И да прочете книгите на Г.Стоев ,и да не се прави ,че не знае,кой е покровителят на мафията
8
8
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
---7Защо за едни и същи доказателства ,в чужбинаТА издават ефективни присъди ,а ФЪФ Бг ---НЕ?
7
8
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
24г.,ОТБОР ЮНАЦИ ,СЪС СЕЛСКИ КАЛПАЦИ----!
6
16
 
34
 
! Отговори
до 4 преди 11 години
Повярвай ми има адвокати с осъдителни присъди. За съдии не знам. За прокурори не знам. И законите ги "коват" в парламента. Адвокатите , съдиите и прокурорите прилагат закона.
5
8
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Борис Велчев ,какво работи ----толкова години ?
4
8
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Има време да "измъдри"нещо до изборите.
3
8
 
63
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
ПРЕЗ МОЯТ ЖИВОТ НЕ СЪМ РАЗБРАЛА ЗА АДВОКАТ, СЪДИЯ ПРОКУРОР ДА ИМАТ НАКАЗАТЕЛНО ДЕЛО, ОСЪДИТЕЛНА ПРИСЪДА. НАЛИ ТЕ КОВАТ ЗАКОНИТЕ.! ТЕ СА ВИНАГИ ПРАВИ И СА ВИНАГИ "ИЗКЛЮЧЕНИЕ". ДРУГИТЕ ГИ СЪДЯТ ЗА НИЩО, А ЗА ТЯХ НЯМА ГРЕШКИ
2
10
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ДАЛИ Г-Н ЦАЦАРОВ ,КАТО ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ОКРЪЖЕН СЪД ПЛОВДИВ Е РАЗПРЕДЕЛЯЛ ТАКА ДЕЛА ???
1
8
 
66
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тая държава смърди на умряла риба.