Потвърдено: Доживотен затвор за Лазар Колев

Присъдата на убиеца на сестрите Белнейски може да бъде обжалвана
Обновена: 28 юни 2013 14:16 | 28 юни 2013 11:21, Камелия Цветанова
32
 Потвърдено: Доживотен затвор за Лазар Колев
Апелативният съд постанови доживотна присъда за Лазар Колев. Снимка: Булфото, архив

Пловдивският апелативен съд потвърди за втори път присъдата, с която на подсъдимия Лазар Колев е наложено наказание „доживотен затвор без замяна”, съобщиха от съдебната палата.

Колев е осъден за това, че на 28 януари 2006 година, за да прикрие изнасилване и блудство, при условията на опасен рецидив, с особена жестокост е убил сестрите Росица и Христина Белнейски.

Той трябва да заплати на родителите на сестрите обезщетение за претъпени морални вреди общо в размер на 400 000 лв.

Пловдивският апелативен съд единствено е приел, че не е налице квалифициращия признак убийството да е извършено по особено мъчителен начин.

Съдът прие, че повдигнатите обвинения срещу Лазар Колев са доказани по категоричен начин, а защитната му теза е изцяло опровергана.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд в петнадесетдневен срок.

Още по темата

В решение от 186 страници, съдът е направил изчерпателен анализ на показанията на над 50 свидетели, 40 експертизи, включително и заключения, изготвени в чужбина.

Според Апелативния съд деянията са извършени от Лазар Колев в района на Пазарджик и местността Грамадите край Брацигово, по начина по който са описани от обвинението.

По време на съдебното следствие бяха събрани достатъчно факти, въз основа на които може да се направи извод за виновността на подсъдимия.

С назначената по делото арбитражна съдебномедицинска експертиза на веществени доказателства по метода на ДНК по писмени данни, се преодоляха съществуващите противоречия в назначените международни и вътрешни ДНК експертизи.


Отново бяха проверени показанията на свидетеля Владимир Славов, както със събраните доказателства в предходните инстанции, така и със събиране на нови контролни факти по отношение на същите.
Събрани бяха и допълнително доказателства, оборващи алибито на подсъдимия за вечерта на 27 срещу 28 януари 2006 г.

Пловдивският апелативен съд не е възприел показанията на посочения от защитата на подсъдимия Колев свидетел Атанасов, че свидетелят Славов имал склонност да набеждава други затворници в извършване на престъпления поради опровергаване на показанията му от изисканите и приети по делото писмени доказателства.

Наложеното наказание на подсъдимия „доживотен затвор без замяна”, е справедливо, понеже извършеното е изключително тежко и деянията са с висока степен на обществена опасност, пише в съобщението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
7
 
! Отговори
РАВНОСМЕТКАТА преди 10 години
ДВА ОТНЕТИ ЖИВОТА И ЕДИН СЪСИПАН. ДАНО ПОНЕ БОГ СЪЩЕСТВУВА И НАКАЖЕ ВИНОВНИТЕ
30
0
 
3
 
! Отговори
ivo преди 10 години
Kogo li pokriha....niakoi znae li.
29
0
 
3
 
! Отговори
До Коко преди 10 години
хахахах интересно ми е ти нямаш ли си другата работа ми дълбаеш в дълбините на материя толкова далечна от теб и разбиранията ти... Никой никого не защитава, фактите сами по себе си говорят, истинските факти, а не изопачените! ;)
28
2
 
6
 
! Отговори
Коко преди 10 години
Авеадвокатчетата и стажантчетата от кантората на Марковски друга работа нямате ли си, а сте тръгнали да замазвате провала на шефа.
27
4
 
9
 
! Отговори
емир преди 10 години
Марковски се наака...
26
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
яко фенове на конспирациите тука виждам :D
25
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До До 21 Are U suare?
24
3
 
16
 
! Отговори
М преди 10 години
Съгласна съм с aphrodite27 Този човек не е убиецът. Хората, които са запознати в детайли с криминалистиката и въобще с целия Наказателен процес могат да го потвърдят. Огромните пропуски са още в досъдебното производство, в начините на изземване на сравнителни материали, в разпитите на свидетели. Зъ съжаление истинският извършител едва ли ще понесе съдебна отговорност. Дано поне някой ден, по какъвто и да е начин си плати... Жалко за момичетата!
23
8
 
4
 
! Отговори
Viktoriq Hristova преди 10 години
справедливостта възтържествува след толкова години ...адмирации за състава на Апелативен съд- Пловдив
22
2
 
19
 
! Отговори
До 22 преди 10 години
Интересно как тази семенна течност на Лазар Колев се намери 2год по- късно след ексхумацията на телата на двете сестри, а не при първоначалните ДНК експертизи, които незнайно как изчезнаха някъде и никой не разбра какво се случи с тях... Замисли се малко как се случва намираш убиеца и хоп изведнъж и ДНК му попада на точното място, защо не откриха убиеца по първоначалните ДНК експеритизи, а намериха потенциален такъв и едва след това се оказа, че ДНК му съвпада...
21
9
 
14
 
! Отговори
До 21 преди 10 години
Лазар Колев няма как да е изкупителна жертва, може да е имал съучастник, но със сигурност е бил там по време на престъплението. Какъв е шанса според теб във влагалището на едното от момичетата да има негова семенна течност? Доказано с три експертизи на ДНК? Защо като е невинен е отишъл на другия ден и е помолил приятелката си да каже ако я попитат, че предния ден той е бил при нея? Защо се опитва да си направи Алиби ден след убийството? Защо е не се е върнал повече на работа след убийстовто?
20
6
 
18
 
! Отговори
aphrodite27 преди 10 години
До KokoНе съм ,,платена драскачка" както е модерно да бъдат наричани напоследък хората, които си позволяват да изказват различно мнение. Въпросът е, че не този, когото осъдиха е отговорен за това зверско престъпление. Юрист съм, имам афинитет към криминалистиката и споделям мнението на криминалистите, че Колев е изкупителна жертва...
19
2
 
26
 
! Отговори
rument преди 10 години
Някой много на високо във властта си изми ръцете с тоя човек, май...
18
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Като се сетя само как пламенно го бранеше адвоката му. По същия начин брани сега Бойко, дано и там да се провали :)
17
1
 
16
 
! Отговори
До Коко преди 10 години
Явно ти си доста незапознат с материалите по делото и така наречената вина на потенциалния убиец, защото всички знаят кой е истинския извършител и колко убийства станаха покрай това дело под предтекст "самоубийство" и "инфаркт" на ключови свидетели и патолози и т.н. Замислете се дали си струва толкова много жертви за този така наречен "убиец", който никой преди това не е знаел, дали един човек може да се справи с тежкото изпълнение на блудство, изнасилване и убийствооо...Малко мисъл трябва...
16
4
 
13
 
! Отговори
славянка преди 10 години
Еййй, най-накрая! 7 години се проточи това дело! Голямо правосъдие, голямо чудо!
15
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
горкия човечец натопиха го
14
9
 
4
 
! Отговори
Koko преди 10 години
До aphrodite27Ей момиче, дано никога дори не сънуваш съдбата на тези момичета, които този изверг им поднесе. Ако пък си платена драскачка, се моли да не ти се случи харчейки мизерните суми, за които си се продала.
13
4
 
17
 
! Отговори
aphrodite27 преди 10 години
До KokoДа, Коко запозната съм с материалите по делото и точно като юрист мога да ти кажа, че този е юисто и просто изкупителна жертва...
12
3
 
19
 
! Отговори
aphrodite27 преди 10 години
И делото за убийството на Мирослава от Перник, и това понамирисват много. Преди време дори самият Константин Бобев на лекция по криминалистика заяви, че се съмнява във вината на Л. Колев!