Не може да се отзовава депутат, смята Румен Ненков

"Политици превръщат съдебната система в лека жена"
Обновена: 15 юли 2013 10:28 | 15 юли 2013 10:23, Камелия Цветанова
49
Не може да се отзовава депутат, смята Румен Ненков
Съдия Румен ненков. Снимка: Булфото, архив

Не е добра идея в момент на политическа криза да се иска свикване на Велико народно събрание, смята конституционният съдия Румен Ненков.

Първо трябва да се изясни проектът за нова Конституция и какво би станало, ако тези 400 души се съберат на масата и не стигнат до решение, коментира той по бТВ тази сутрин.

„Чувам невъзможни предложения. Не може да има отзоваване на депутат, това значи връщане в средновековието. Депутатът не е длъжен да представлява гласоподавателите си, той със своята чест представлява цялото общество. Отзоваването значи да не бъде свободен да взима решения”, уточни съдията.

Според него предположенията за пореден слаб доклад от Европа с критики към съдебната система не е неочаквано.

„Политиците много говорят,че съдебната система е независима и задкулисно се опитват да я натискат и превръщат в лека жена“, коментира Ненков.

Според него съдът се съобразява със силните деня.

„Ние заедно с прокуратурата сме безжалостни към бившите управляващи. Не е само тук ситуацията, в която със смяната на властта да тръгнат дела срещу бившите управляващи. Сякаш съдебната власт иска да се хареса на новите”, обясни Ненков.

По думите му съдебната система трябва да бъде критикувана за неефективност - бавене на дела, протакане на разглеждания и в изготвянето на мотиви.

Конституционният съдия заяви, че е имало законодателен опит за подобно нещо, който бил пресечен от ВСС. „Прие се, че не може да се гласува явно за началниците в съдебната система. Тайното гласуване е тайно разпределение на влиянието”, поясни Ненков и подкрепи протестиращите.

Още по темата

„Хората протестират с основание - създадохме олигархичен капитализъм, който не се различава от комунизма. Тези които правят икономика, се знаят и връзката им с държавата е огромна. Те се отблагодаряват на политиците с финанси”, посочи той.

Ненков коментира и решението на КС, че изборите са законни след внесената жалба от ГЕРБ за агитация в деня за размисъл. Претекстът е бил, че разследването на държавното обвинение относно откритите бюлетини в печатницата в Костинброд още не е приключило. „Моите съображения бяха, че има нарушение и че е сериозно,но не е доказано влиянието му върху резултата”, добави съдията.

Според мнозинството в КС агитация не е имало, защото няма призиви за подкрепа на дадена партия. А според малцинството такава има в случая, че под партийното лого се представяш за жертва и призоваваш да идат хората до урните.

„Няма друга европейска държава, която да е отменила изборите, ако ги бяхме отменили, как щяхме да оправдаем членството си в ЕС”, категоричен беше Ненков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
20
 
! Отговори
Аз преди 10 години
Пази боже тоя да те съди и да немаш пари !
22
2
 
16
 
! Отговори
ivan преди 10 години
И ***, и корумпиран...! Не се вслушвайте..!
21
1
 
16
 
! Отговори
бг преди 10 години
ТОЗИ ПЪК КАКВИ ГЛУПОСТИ ПЛЕЩИ! НЕ МОЖЕ ДИСКРЕДИТИРАНИ ХОРА,ИНСТИТУЦИИ,ПАРТИИ,ЖУРНАЛИСТИ ДА СЕ ИЗКАЗВАТ НЕ Е МОРАЛНО И Е НЯКАК НЕСЕРИОЗНО.ТОЗИ МИСЛИ ЛИ,ЧЕ НЯКОЙ МУ ВЯРВА КАТО СЕ ИМА ПРЕДВИД С КАКВО ДОВЕРИЕ СЕ ПОЛЗВА СЪД. НИ СИСТЕМА?
20
0
 
22
 
! Отговори
аз преди 10 години
Съдията е против отзоваването на депутатите!? Защо? ??? Защото следващите СА СЪДИИТЕГарван гарвану око не вадиИМЕННО ЗА ТОВА ИСКАМЕ ЗАКОННА ВЪЗМОЖНОСТ ЗА ОТЗОВАВАНЕ НА ГАРВАНИТЕВ ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ ЩЕ ГИ ОТЗОВАВАМЕ НЕЗАКОННО
19
0
 
30
 
! Отговори
Денислав преди 10 години
Цитат:"Депутатът не е длъжен да представлява гласоподавателите си" - просто нямам думи. Може да защитават олигарси и чужди интересни (примерно на Русия за милиарди), но не и българските граждани.
18
1
 
26
 
! Отговори
Гецата преди 10 години
Прав си, Румене ! А аз имам едно радикално предложение...Ясно е, че съдиите не може да са други - та нали са БЪЛГАРИ !!! Предлагам : Да се закупят супер мощни компютри, да се вкарат в тях всички НК, НПК и прочие. Оператор /чужденец/ вкарва престъплението - компютъра разпечатва присъдата ! Толкоз !
17
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ДПС/БСП ,...не дават НИКАККЪВ ШАНС !!!!!!!!24г., САМО ЛАПАТ ,...И СЕ ЦАПАТ !
16
0
 
19
 
! Отговори
дядо Данчо преди 10 години
Другарю Ненков,работодателя изхвърля мърлячите!Витиевато защитаваш ***, опоскващи народа МИ!Бесилото и куршума са благадеяние за золумите!Белене и Слънчев бряг край Ловеч ще са рай!
15
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Депутатът не е длъжен да представлява гласоподавателите си""Депутатът не е длъжен да представлява гласоподавателите си"хм...
14
1
 
28
 
! Отговори
румен преди 10 години
Суверен на депутата е избирателя, и ако той няма чест, морал и работи срещу ползата на избирателя трябва да бъде отзован и съден. За целта трябва нова конституция и промяна на НПК и НК, като съдии, прокурори и политици трябва да носят лична отговорност за действията си, еле бездействието си, с които са навредили на гражданите и държавата. Като личната отговорност трябва да бъде материална и наказателна. Само по този начин ще се преборим с корупцията, кражбите и лъжите в съда и политиката.
13
2
 
23
 
! Отговори
4321 преди 10 години
И тоя е плямпало на статуквото БКП-ДС
12
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И КАК ЩЕ СЕ ОТЗОВЕ ЕДИН МАЖОРИТАРНО ИЗБРАН ДЕПУТАТ ? 5 ХИЛ. НЕПОЗНАТИ ПОМЕЖДУ СИ ХОРА СА ГО ИЗДИГНАЛИ КАТО КАНДИТАТУРА, Т. Е. ЛИЦЕТО Е СЪБРАЛО ТОЛКОВА ПОДПИСИ. КОЙ , ОСВЕН САМИЯТ ДЕПУТАТ, ЗНАЕ КОИ СА ТЕЗИ ХОРА И КОИ СА ГЛАСУВАЛИ ЗА НЕГО, ЧЕ ДА СЕ СЪБЕРАТ И ДА РЕШАТ ДА ГО ОТЗОВАТ ? ГОЛЯМО ПАЗАРУВАНЕ ЩЕ ПАДНЕ НА МАЖОРИТАРНО ИЗБРАНИ ХОРА. ПРИ ПРОПОРЦИОНАЛНАТА БЮЛЕТИНА ПАРТИЯТА РЕШАВА , ПРИ НЕЗАВИСИМИТЕ- САМИТЕ НЕЗАВИСИМИ.ВСЕКИ, КОЙТО РЕВЕ ЗА МАЖОРИТАРЕН ВОТ, РЕВЕ ЗА ПЪЛЕН ХАОС
11
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
този трябва да бъде отзован заради манипулация.
10
1
 
17
 
! Отговори
бесен преди 10 години
Чувам невъзможни предложения. Не може да има отзоваване на депутат, това значи връщане в средновековието. Депутатът не е длъжен да представлява гласоподавателите си, той със своята чест представлява цялото общество. Отзоваването значи да не бъде свободен да взима решения,-Е НЯКОЙ,ДА НЕ МУ Е ЯСНО,ЩО ПРАВОСЪДИЕТО НИ Е В БЛАТОТО????И ТОВА Е конституционния съдия .Сега очаквам,да застъпят тезата,че ще им нараним крехката психика на дУпетатите,ако ги отзовем,и ще трябва да им се плаща пожизнена пенс
9
1
 
17
 
! Отговори
anon преди 10 години
Пак се опитват акъл да дават на хората затова сни най бедната и корумпирана държава .Каква демокрация заблуда на масите
8
4
 
10
 
! Отговори
Данъчен преди 10 години
Май на този съдия синът му е член на герб и то на ръководството.
7
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
никъде не срещам една много интересна новина от днес Цвъки Цветанов не е влязъл като депутат от Търново за да може 4тия в търновската листа Георги марков да се намъдери там защото спешно се е нуждаел от имунитет! Лицето Марков е многократно разследвано и срещу негови фирми се водят дела и проверки за източване на ДДС за милиони след което е прехвърлял фирмата на неграмотни и неимотни *** от района, 3 фирми подред! Последните 4 год е получавал защитата на Цвичко, но сега в отплата на това че затопли отношенията на Цвинокио с ректора на Свищовския университе, който е първа дружка на Кас
6
0
 
22
 
! Отговори
Иван Пешев преди 10 години
Този чува ли се какви ги говори, точно заради приказки и действия в този дух сме опрели почти до революция. Нямало да бъде "свободен да взима решения" , ами сега да не би да гласуват по съвест и да са свободни ? Политиците се опитвали да подчинят съдебната система .... ? Да, сега се подчиняват на мафията и едните и другите. На народа трябва да се подчиняват и на никой друг. Народа да си носи отговорност за грешните решение понеже сега носим отговорност за вашите "грешни" решения. ***
5
0
 
17
 
! Отговори
тома неверни преди 10 години
Депутатът не е длъжен да представлява гласоподавателите си, той със своята чест представлява цялото общество. Отзоваването значи да не бъде свободен да взима решения, уточни съдията.-алоуууу,съдиятааааа,не нами етими пунтами.Каква чест,кое общество???Този хрантунтник,е влязъл с конкретни обещания към кофтият матрял,които трябва да устоява.Например еобещал,да брани правата на :обратните:,а като влезне там,да зове да се трепят под път и над път?Отвореният съдия,кажи,как да не го отзоват,а и понаб
4
0
 
11
 
! Отговори
caramba преди 10 години
*** нещастен, вече ти знам физиономията ***. Срещна ли те някъде ще ти счупя главата ненормалнико мръсен!!!!!