Прокурори, защитете се, аз мога и сам, зове Ситнилски

Атаката срещу него била удар срещу всички обвинители
22 юли 2013 12:12,
30
Прокурори, защитете се, аз мога и сам, зове Ситнилски
Камен Ситнилски. Снимка: архив Булфото

Прокурорът Камен Ситнилски, който е член на ВСС, призова в писмо колегите си от прокуратурата да излязат с позиция за начина, по който са произведени изборите за ВСС. Повод за реакцията му е  „недостойната клеветническа кампания през последните седмици, насочена предимно срещу него“, се посочва в писмото, изпратено до "Фокус".

Припомняме, че в поредните изтекли анонимни разговори на 28 юни бяха замесени имената на висши прокурори, а темата бяха изборите за членове на Висшия съдебен съвет и кариерното израстване в държавното обвинение.
Анонимката беше пратена до няколко медии от електронна поща, кръстена "бойкоцветанов". Тя съдържаше текст и прикачен файл със стенограма на разговори, за които се твърди, че са водени от висши прокурори, сред тях и членовете на ВСС Камен Ситнилски и Румен Боев.

В стенограмата се обсъждаше подкрепа за Камен Ситнилски и Румен Боев на изборите за членове на ВСС. В бележките към тях се казваше, че е упражнен натиск върху прокурори, за да гласуват за тях. По-късно стана ясно, че СРС-тата са били законно приложени по образувано досъдебно производство срещу обвинителя Емил Христов.

Според Ситнилски въпросната атака има за цел да злепостави не само него, но и всички прокурори.

„Това е основната й цел - да се „покаже", че българските прокурори са слабохарактерни, лесно внушаеми, податливи на манипулиране и т.н. Не се обръщам към вас, за да ме защитите. Аз мога и ще го направя сам. Имам нужната воля и възможности. Повечето от вас ме познават добре от 40-годишната ми работa. Защитете себе си! Кажете на хората, че вие проведохте през 2012 г. най-свободните, най-законосъобразните, най-публичните и най-прозрачните избори за членове на ВСС от прокурорската квота“, се казва в писмото.

Още по темата
В обръщението си Ситнилски е категоричен, че колегите му трябва да покажат, че са имали доброволно избран и демократично реализиран вот.

„Кажете и докажете това! Защитете категорично професионалното си и човешко достойнство! Направете го вие! Друг едва ли ще го направи, в което може би отдавна сте се убедили. Изразете своята честна, ясна и твърда позиция по случая!“, зове членът на ВСС от прокурорската квота.

По негови думи трябва да се изрази и тревога от зачестилите случаи на „излизане на пазара" на данни от CPC, тъй като те могат да бъдат насочени срещу всеки.

„С това кратко обръщение сигурно не успях да кажа всичко. Но вие сте подготвени, мислещи прокурори и за неизказаното ще се досетите сами. Благодаря, че дълги години работихме заедно. Горд съм, че съм бил прокурор! Горд съм, че съм работил честно и съобразно законите на страната“, завършва Ситнилски.

Последното развитие на скандала дойде в четвъртък, когато ВСС отстрани като магистрат апелативния прокурор на Бургас Емил Христов. Предложението за отстраняването му бе направено от главния прокурор Сотир Цацаров и добавено като допълнителна точка в заседанието на ВСС.

Дисциплинарно уволнение пък грози Ситнилски, тъй като според Етичната комисия на ВСС той е нарушил етичния кодекс. Засега той твърдо отказва да подаде оставка, въпреки че няколко висши магистрати призоваха за това в свои изявления.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
висш магистрат преди 10 години
Татарчев ги изгони за некадърност.Гоце първанов натисна Филчев и той го върна в прокуратурата.Накисна Марио Стоянов,за да стане зав.отдел на вмястото му.Предаде няколко свои колеги и Борис Велчев ги изгони,а него направи зам.главен прокурор.Преди пенсия го уредиха с топло място във ВСС.Всичките му близки са се наредили на държавната софра.Едва ли не е най-достойния прокурор и началник в прокуратурата.Какъвто началника,такива и подчинените
22
0
 
8
 
! Отговори
мечо Пух преди 10 години
Честни прокурори и съдий??? Това е лъжа, е може би в България има 2-3-*** такива, но лично аз не вярвам. За 15 години видях как съдии от СРС, СГС и ВКС отсъждат в полза на мафията, като се позовават на несъществуващи доказателства, а прокурори от СРП и СГП се явяваха като адвокати на същите мафиоти, и не повдигнаха обвинение срещу тях и безсрамно нарушаваха Закона, до изтичане на давносттта. Това е правосъдието ни, затова толкова много българи осъждат България в Страсбург, а плащаме ние-работещи
21
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Този на снимката прилича ли ви на Paul Heyman??
20
7
 
4
 
! Отговори
Stefan Popov преди 10 години
До АнонименПич ти верно ли вярваш, че Красьо Черния е назначавал всички висши магистрати в България. Съмнителен гъзар на около 30 реди съдебната система на магистрати с 20+ години стаж. ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАА ходи се прегледай :)))))) Българската съдебна система се контролира и назначава от *** малдеж хахахахаххахаа много свежо мислене :))))) евала
19
1
 
16
 
! Отговори
typipros1 преди 10 години
"Засега той твърдо отказва да подаде оставка, въпреки че няколко висши магистрати призоваха за това в свои изявления"Нагли много нагли
18
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
червен, комунистически кадър - с БКП напред ! и като такъв - пръв адвокат и закрилник на всички мутри ...очаквате да подаде оставка ли ???
17
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Помощ - колеги! Някой ми е *** в гащите! Този, прави опити, да повлече след себе-си, цялата прокурорска гилдия! Чудя се на акъла, на свестните в прокуратурата? Защо не използват - случая и кажат цялата истина? Ако продължават да си "траят"- значи, че твърдението, за наличието на такива, в този - бранш е - кьорфишек!
16
1
 
15
 
! Отговори
до калеко алеко №1 преди 10 години
Пич ,трябва им освен лустрация,кастрация......ликвидация
15
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Алоо ,прокуратурата ,...НАЛИ 24г.,ПОКАЗАХТЕ ,..................ЧЕ НЕ СТАВА НИЩО ОТ ВАС !!!!!
14
1
 
14
 
! Отговори
х преди 10 години
Следващите които трябва да си заминат веднага са другарите Пенгезов и Лазар Груев- марионетки на Първанов, на такива като тях дължим беззаконието което се шири в държавата и нейното разграбване от другарите. Да не забравяме че червените спонсори Марио Николов и сие са на свобода благодарение на тези по горе.
13
7
 
6
 
! Отговори
Диляна Маркосян преди 10 години
Г-Н ЦАЦАРОВ, БРАВО НА ВАС! САМО ТАКА! РАЗБЕРЕТЕ, ЧЕ ТАЗИ ГИЛДИЯ НА 90 % Е ПРЕСТЪПНА! ИМАЛИ ПРОВЕСИОНАЛНО И ЧОВЕШКО ДОСТОЙНСТВО! ВАФЛИ, ТЕЗИ ЛЪЖЦИ И ИЗМАМНИЦИ И НАЙ-ВЕЧЕ ПРЕСТЪПНИЦИ ИСКАТ ВАС ДА ВИ ОБВИНЯТ! ЕЛАТЕ, ЕЛАТЕ В РП МЕЗДРА И ОП ВРАЦА ДА ВИДИТЕ КОИ ПРЕСТЪПНИЦИ ВИ УБИВАТ РЕНОМЕТО! ТАКЪВ ГЛАВЕН ПРОКУРОР БЪЛГАРИЯ НЕ Е ИМАЛА ОТ НАЧАЛОТО НА ТАЗИ ПРОСЛОВУТА ДЕМОКРАЦИЯ! БЪДЕТЕ ЖИВ И ЗДРАВ И САМО ТАКА! МОЯТ СЛУЧАЙ Е ПОКАЗАТЕЛЕН И ВАШЕТО РАЗПОРЕЖДАНЕ ПОТВЪРЖДАВА ЖЕЛАНИЕТО ВИ ЗА РАБОТА В ПОЛОЖИТЕЛ
12
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"По негови думи трябва да се изрази и тревога от зачестилите случаи на излизане на пазара" на данни от CPC"Кирливите ризи винаги МИРИШАТ
11
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ситнилсиии,Удара е рещу ВСИЧКИ КОРУМПИРАНИ
10
1
 
22
 
! Отговори
NIKO11111 преди 10 години
Ще се защитите ли мерзавци долни комунистически, червена номенклатура си останахте вие от 90г. досега, несменяеми, с имунитет, корумпирани до крайна степен магистрати.Внимавайте, защото и вас нищо няма да ви спаси от народния гняв, защото голяма част от бедите в България ги докарахте вие, включително и политическата нестабилност, хаоса и беззаконието.
9
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А бе хора. Трябва да спрем с протестите на улицата-да ги пренесем пред палатите на прокурори, съдии, политици, хамелеоновци предатели като Бисеров, цонев и т.н. От къде на къде пред къщата на Борисов ще има а пред тях да си траем.
8
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ще подадеш, ще подадеш ... или и теб ще те изхвърлят хората. Както Пеевски няма да стане шеф на ДАНС, бат Сали законотворец, и Доган български султан.НЯМА ДА ВИ ТЪРПИМ ПОВЕЧЕ
7
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
***-ша-та, ***-ша-та!
6
1
 
23
 
! Отговори
Богдан преди 10 години
Махайте се червени *** ,платени слуги на мафията
5
1
 
24
 
! Отговори
Journey преди 10 години
Този да се благодари, че живее в България, иначе вече да е обвиняем и неговите колеги да са му повдигнали най-тежките обвинения.Но, той се изкарва жертва и зове към революция- прокурорска!Само да добавя- кога ще започне чистката в БГ съда?В прокуратурата, Цацата май поразмърдва нещата вече.
4
0
 
27
 
! Отговори
омерзен преди 10 години
Промяната трябва да започне именно от прокуратурата.