САЩ вече не иска екстрадирането на Гери

Американците се отказаха поради нови доказателства
23 юли 2013 18:48,
56
САЩ вече не иска екстрадирането на Гери

Съединените щати са оттеглили искането си за екстрадиция на Гергана Червенкова, става ясно от съобщение на сайта на американското посолство у нас.

На Червенкова са повдигнати обвинения пред федералния окръжен съд за южен окръг Ню Йорк за федерални престъпления, свързани с наркотици и измама.  Искането е оттеглено отчасти поради получаването на нова информация в прокуратурата, а не заради недостатъци в искането според условията на Договора за екстрадиция между Съединените щати и България, пише още в съобщението.

Още по темата
Искането за екстрадицията на Гергана Червенякова предизвика буря от обществено недоволство у нас.

Червенкова бе задържана през декември 2012 година, когато МВР обяви, че българката е изпрала 5 млн. долара.
Никъде в обвинителния акт, който е публикуван в интернет, не се казва, че става дума за 5 млн. долара.
Единственото доказателство, на което се позовават американците в обвинителния акт, са две покупки на агент под прикритие на ДЕА на 120 таблетки Butalbital, които били извършени "от сайта на българката" през април и май м.г.

Защитата на българката обаче е категорична, че тя е работила на трудов договор в България като служител във фирмата "BG Global Services", която извършва у нас част от дейността на чуждия сайт за онлайн продажби на лекарства EuroMedOnline.com.

Адвокатите твърдят, че Гергана е отговаряла единствено за оформянето на финансовата документация на българското дружество, правила го е открито с името си и освен това няма никакви ръководни функции в него.

В началото на май Софийският градски съд одобри екстрадирането на Червенкова и оттогава тя е с най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража", докато преди това беше на свобода срещу "парична гаранция".

35-годишната жена има две деца. На последното гледане на делото за екстрадиция от Софийския апелативен съд десетки хора се събраха пред Съдебната палата, за да изразят своята подкрепа за българката и да се противопоставят на искането на САЩ.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
7
 
24
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 10 години
долу лапите от България световен сатана!
5
4
 
32
 
! Отговори
край преди 10 години
Обезщетение за момичето от държавата и съд за служителите, които се престараха та я държаха 3 м. в пандиза. Държавни награди за хората които я защитиха и Кулеков включително.
4
2
 
32
 
! Отговори
БРАВО преди 10 години
ТАЗИ НОВИНА МИ НАПРАВИ ДЕНЯ! Като България не можа да я опази, някой поне от там е забелязал разминаванията в обвинението и доказателствата. БРАВО!
3
3
 
38
 
! Отговори
Салахадин преди 10 години
A,ако не бяха отеглили искането?Искам имената на състава на Софийския градски съд,тези които са одобрили екстрадацията!!Не може това да е винаги анинимно!!Тия съдии богоизбрани ли се мислят???
2
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Навсякъде има хора, които си вършат задълженията съвестно и отговорно. Американската съдебна система би трябвало да притежава много такива хора и се надявам нашето момиче да бъде оправдано.
1
16
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
хамериканцете , турците и макетата са НАЙ-ПРОСТИТЕ племена на земята