САЩ вече не иска екстрадирането на Гери

Американците се отказаха поради нови доказателства
23 юли 2013 18:48,
56
САЩ вече не иска екстрадирането на Гери

Съединените щати са оттеглили искането си за екстрадиция на Гергана Червенкова, става ясно от съобщение на сайта на американското посолство у нас.

На Червенкова са повдигнати обвинения пред федералния окръжен съд за южен окръг Ню Йорк за федерални престъпления, свързани с наркотици и измама.  Искането е оттеглено отчасти поради получаването на нова информация в прокуратурата, а не заради недостатъци в искането според условията на Договора за екстрадиция между Съединените щати и България, пише още в съобщението.

Още по темата
Искането за екстрадицията на Гергана Червенякова предизвика буря от обществено недоволство у нас.

Червенкова бе задържана през декември 2012 година, когато МВР обяви, че българката е изпрала 5 млн. долара.
Никъде в обвинителния акт, който е публикуван в интернет, не се казва, че става дума за 5 млн. долара.
Единственото доказателство, на което се позовават американците в обвинителния акт, са две покупки на агент под прикритие на ДЕА на 120 таблетки Butalbital, които били извършени "от сайта на българката" през април и май м.г.

Защитата на българката обаче е категорична, че тя е работила на трудов договор в България като служител във фирмата "BG Global Services", която извършва у нас част от дейността на чуждия сайт за онлайн продажби на лекарства EuroMedOnline.com.

Адвокатите твърдят, че Гергана е отговаряла единствено за оформянето на финансовата документация на българското дружество, правила го е открито с името си и освен това няма никакви ръководни функции в него.

В началото на май Софийският градски съд одобри екстрадирането на Червенкова и оттогава тя е с най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража", докато преди това беше на свобода срещу "парична гаранция".

35-годишната жена има две деца. На последното гледане на делото за екстрадиция от Софийския апелативен съд десетки хора се събраха пред Съдебната палата, за да изразят своята подкрепа за българката и да се противопоставят на искането на САЩ.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
39
 
! Отговори
Кафе без захар преди 10 години
САЩ вече не иска екстрадирането на ГериТова е добре, само Гери ако може да послуша съвета ми, за повече сигурност и спокойствие в живота да се въздържи от пътуване до САЩ или Канада.:)
25
4
 
35
 
! Отговори
asd преди 10 години
Съгласихме се за Хизбула и онея малко ни намалиха напрежението. А на Цвъки да му го нацвъкат камили от Сирийската пустиня.
24
4
 
33
 
! Отговори
анти преди 10 години
Сократис ако това се случи с теб ще цивриш много повече, нагледах се в казармата на такива смелчаци като теб. И да те информирам, че САЩ нямат най-добрата съдебна система. Швейцария е пример за демокрация. Истинските демокрации не контролират други народи и не ги подчиняват. Браво Гери, ние сме с теб.
23
2
 
7
 
! Отговори
stoneg преди 10 години
Те и във Сащ щяха да ч пуснат след делото 100% и не за друго а поради факта че работят със доказателства и най вече със хора знаещи какво и как се прави
22
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако тази държава има поне малко достойнство още утре трябва да се събере НС и да се гласува денонсиране на споразумението за екстрадиция със САЩ. А също и споразумението за съдене на американски граждани у нас. Според него граждани на САЩ не могат да бъдат съдени в България, разбирай в колониите. Така, че ако пиян американец прегази с кола българин (примерно) ще бъде съден в САЩ, ако близките на пострадалия могат да си го позволят, разбира се.
21
4
 
11
 
! Отговори
до Darwin преди 10 години
Кой ти дава право да се държиш като ментор и да обсъждаш пишещите?Давай си личното мнение и не коментирай другите!За какъв се мислиш и защо си си повярвал,че си някакъв фактор?От медицинска гледна точка това е диагноза...Сократис си каза мнението без да засегне никого и се очаква същото и от вас.Съгласен съм с него защото уж всички искате правосъдие а когато трябва да застанете пред съда и да доказвате невинността си,се чудите как да се измъкнете...
20
1
 
40
 
! Отговори
Ая преди 10 години
Цвъко да вземе да се гръмне!
19
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Купих си водка за 15 дорара от един техен сайт. Имам съмнения че водката е менте. Какво да правя? Кой да търся да го екстрадират в затвора в бобовдол
18
3
 
14
 
! Отговори
Darwin преди 10 години
Сократе, Сократе. Ако беше прегледал детаили около случая, нямаше така да говориш. Да, обвинението е безумно. Дано никога не ти се случва да се бориш със съдебна система още повече ако не в теб вината. Ако беше на нейно място щепе да цивриш като малка к*чка под заплахата, че една евентуална екстрадиция означава месеци ако не и години в ареста в друга държава, без да можеш да виждаш никой от хорта близки до теб. Губейки годините си.. Ако имаш семейство не ти отива да говориш така.
17
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Марси си свърши работата с Хизбуллах и е вдигнала един телефон за да си вдигнат малко рейтинга, който е трайно под нулата. А вий си пишете що щете!ХАХАХАХАХАХА!
16
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако продадеш две футболни топки например на некой янки, пак ли ще те обвинят, че переш 5 млн$. Какво ли не прави липсата на пари отвъд океана.
15
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И аз не я искам
14
0
 
14
 
! Отговори
тихата_стъпка преди 10 години
до DarwinАми да се надяваме, че е така, в такъв случай очакваме оправдателна присъда и солидно обезщетение (от страна на САЩ).
13
34
 
15
 
! Отговори
Сократис преди 10 години
Преди няколко дена написах,че американското правосъдие е за пример и ако тази жена е невинна,то никой няма да я прати в затвора.Но за да покаже,че е невинна трябваше открито да застане пред техния съд а не да циври по всички телевизии и разни смешници да си правят ПР и да заявяват от екрана,че "няма да я дадат"...и къде видяха медиите "буря" от недоволство освен във собствените си медийни чашки?! А че не е съвсем невинна е видно,но и това ще се разбере...
12
2
 
14
 
! Отговори
Darwin преди 10 години
До Тихата СтъпкаТц. Не е така. В началото на месеца уважиха искането на Гергана да и бъде сменена мяркака в по-лека. В момента е под гаранция. Изказването на американците означава само едно "Осрахме малко тука, не можем да се извиним ама Гергана явно не е човека, който ни трябва". И тя не е. Оставят си вратичка, но е малко вероятно да поискат повторна екстрадиция, щом са видяли несъответствията. Най-накрая някой е видял малко от малко. Да си разпитват управители, МОЛ-ове и други отговорни.
11
3
 
35
 
! Отговори
мето преди 10 години
А на *** Ц.Ц. никой ли няма да подири сметка, че се застъпа за уважението на "партньорите"? Дупедавец долен!!!
10
3
 
28
 
! Отговори
ЦВЪКИ преди 10 години
Поредният балон на Цвъки се спука.
9
1
 
9
 
! Отговори
тихата_стъпка преди 10 години
За жалост нищо не е приключило и Гергана още не е оправдана. Искът е оттеглен временно и ще продължат да я държат под арест, докато хамериканците съберат още "доказателства" от кол и въже, за да скалъпят някакво обвинение, и вероятно ще отправят нов иск, позовавайки се на договора.
8
4
 
31
 
! Отговори
Darwin преди 10 години
Най-накрая някаква правда. Усетиха се американците, по-добре късно от колкото никога. На всички хейтъри (макар, че бяха малко), които без да са прочели абсолютно нищо спамеха омраза и искаха да я обесят още сега, показвам среден пръст. Браво на всички подкрепили Гергана, браво на българите НЕ на властите, че се застъпиха за един невинен съгражданин.
7
1
 
27
 
! Отговори
тихата_стъпка преди 10 години
Има една уловка обаче- "Когато е оттеглено искане, Договорът за екстрадиция позволява отправянето на ново искане за екстрадиция на лицето". *** са се подсигурили и за такива варианти, а нашите дупедавци, подписали договора, с радост са си дали *** за още един "рунд".