Шефски апетити на замесен в скандала "Ситнилски"

Христо Георчев не притежава качествата, се сочи в становище
Обновена: 23 юли 2013 10:06 | 23 юли 2013 10:06,
5
Шефски апетити на замесен в скандала "Ситнилски"
Снимка: архив Булфото

Христо Георчев, председател на Районния съд в Сливен и станал скандално известен с участието си в изтеклите на СРС-та с члена на ВСС прокурор Камен Ситнилски, се кандидатира за втори мандат.

Георчев е на поста от 2008 годин насам, но в периода юни 2010 – април 2012 е бил с влошено здравословно състояние и функциите му са изпълнявани от друг човек. Шефът на районния съд в Сливен наскоро беше привикан на изслушване в Етичната комисия на ВСС да даде обяснение за законните СРС-та, които изтекоха в медии. В тях се съдържаше текст и прикачен файл със стенограма на разговори, за които се твърди, че са водени от висши прокурори, сред тях и членовете на ВСС Камен Ситнилски и Румен Боев.

Още по темата
В стенограмата се обсъждаше подкрепа за Камен Ситнилски и Румен Боев на изборите за членове на ВСС. В бележките към тях се казваше, че е упражнен натиск върху прокурори, за да гласуват за тях.

По-късно стана ясно, че СРС-тата са били законно приложени по образувано досъдебно производство срещу обвинителя Емил Христов. В разговорите участваха председателят на Окръжния съд в Хасково Миглена Тянкова, председателят на Районния съд в Свиленград Христо Георчев, апелативният прокурор на Бургас Емил Христов и окръжният прокурор на Хасково Иван Ванчев, Боев и Ситнилски.

Трима от тях – Ситнилски, Емил Христов и Иван Ванчев, бяха обвинени, че са нарушили етичния кодекс и срещу тях бяха образувани дисциплинарни производства.

Христо Георчев обаче не беше сред предложените за наказание. Интересното съвпадение в случая е, че атестацията на Георчев се пада да бъде написана от административния му ръководител, който е не друг, а замесената в скандала Миглена Тянкова. В атестацията й пише, че Георчев притежава необходимите нравствени и професионални качества, за да поеме поста за втори път. В документа обаче се споменава, че има проблеми с работната среда в съда.

Подобно заключение има и в становището на Комисията по превенция и противодействие на корупцията, където се посочва, че Георчев като административен ръководител не е направил необходимото, за да подобри работната среда.

Доста по-тежко обаче е финалното заключение на комисията, в което се посочва, че “Христо Георчев не притежава в пълна степен необходимите качества, за да бъде назначен на длъжността“.

Магистратът ще бъде изслушан от ВСС на 25-и този месец на редовното заседание на ВСС в четвъртък.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
No Name преди 10 години
До ЮристТова не са журналисти, това са хора с хроничен недостиг на мозък.Лошото е, че в България някоя медия може да си измисли нещо или да допусне грешка (поради некомпетентност или защото смотаняците не са се събудили още) и другите могат безконечно да я "цитират" и да стане много голямо объркване, а най-гадното е, че никой не ги контролира и не им търси отговорност, защото "те трябвало да бъдат независими". Доста са зависими и аз не мога да направя разлика между журналист и рекламен агент.
3
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Филмът не бил шведски, а съветски. И не бил сексуален, а социален. Проверявайте си поне статиите, преди да ги публикувате. Христо Гьорчев е председател на РС Свиленград, а не на РС Сливен. Нерде Ямбол, нерде Стамбул ...
2
0
 
8
 
! Отговори
Юрист преди 10 години
Председателя на Районен съд Сливен се казва Ангел Гагашев и си е жив и здрав човека -т.е. не се е налагало да го заместват,камо ли да се е забърквал в подобни "каши".Днес БГ-знаете ли колко е голяма разликата и растоянието между Сливен и Свиленград......
1
1
 
1
 
! Отговори
Наблюдател преди 10 години
Малко намирисва на поръчкова статия, но пък пакрива цялата прогност на съдебната ни система