Екстрадират българин в САЩ заради банкови измами

Ваньо Минков го заплашва затвор до 30 години
Обновена: 13 авг 2013 16:20 | 13 авг 2013 16:20,
143
Екстрадират българин в САЩ заради банкови измами
Ваньо Минков влиза в съда. Снимка: Булфото

Варненският окръжен съд допусна екстрадицията на варненеца Ваньо Минков в САЩ. Решението бе взето този следобед на заседание на съда.

Близки и приятели на младия мъж протестираха тази сутрин пред Окръжния съд в града. В началото на юни въз основа на Заповед за арест, издадена от Федералния съд на САЩ, Варненският окръжен съд задържа временно за 2 месеца Ваньо Минков.

Американските власти поискаха това и извършването на редица процесуално следствени действия заради повдигнато обвинение от прокурор на щата Ню Джърси, че от лятото на 2011 до април 2013 година Минков е набавял от различни източници данни от банкови карти и ги продавал по интернет.

Американските власти разследвали Минков за участието му в схема за кражба на лични данни и банкова информация на американски граждани с цел данъчни измами. На 11 юни втората съдебна инстанция - Апелативният съд във Варна, остави в ареста младия мъж. Според магистратите задържането му е съобразено с всички изисквания на Договора за екстрадиция между България и САЩ, ратифициран от българска страна през май 2009 година.

Престъпленията, за които българинът е обвинен, не са политически и се наказват както в България, така и в САЩ, където законът предвижда до 30 години лишаване от свобода, отчитат магистратите.

"Искам справедлив процес за сина ми, искам българската правосъдна система да отсъди правилната посока, тъй като ако Ваньо Минков бъде екстрадиран в САЩ и осъден, то там го грози затвор от 60 години, ако е в България, наказанието му е от 2 до 8 години.

Обвиненията срещу сина ми се крепят само на предположения. Къде в света има американец, който да бъде екстрадиран в която и да е част от света", каза минути преди началото на процеса в Окръжния съд майката на Ваньо.

"Ако не сме държава, то поне да станем щат на Америка. Защото по логиката на двустранния договор за екстрадиция излиза, че и районният прокурор на Провадия може да настоява за екстрадицията на американец само защото той е нагазил в лехата на някой провадиец", каза единият от адвокатите на обвиняемия Бранимир Балачев.

Според него и колегата му Иван Томов по делото са допуснати множество процесуални нарушения, за които ще бъде сезиран главния прокурор Сотир Цацаров.

Освен това визираният документ като молба за екстрадиране не отговаря на нито едно изискване на договора за екстрадиране, подписан от двете държави.

"Америка не е изпратила до България никаква декларация, с която да гарантира, че процесът срещу нашия гражданин ще бъде справедлив. Ако варненската прокуратура има данни за престъпление, извършено на територията на страната ни, по закон тя следва да образува досъдебно производство", обясниха още защитниците на Минков.

Магистратите обаче обявиха за неоснователни доводите на защитата за процесуални пропуски и съдът прие, че е надеждно сезиран, с което допусна екстрадиция на Ваньо Минков в САЩ.

Решението може да бъде обжалвано в седемдневен срок.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още по темата: съдВарнаВаньо Минков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Поредната жертва на тайните служби.А държавата да защити гражданина си къде я?
66
4
 
5
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 10 години
До зълУЩЕТЕНИТЕ СА АМЕРИКАНСИ ГРАЖДАНИ ,КОИТО В МОМЕНТА НА ОГРАБВАНЕТО ИМ СА БИЛИ НА ТЕРИТОРИЯТА НА САЩ ,А НЕ В БЪЛГАРИЯ !!! НЕЗАВИСИМО ОТ КЪДЕ Е ИЗВЪРШЕНО ПРЕСТЪПЛЕНИЕТО ,ПРЕСТЪПНИКЪТ ТРЯБВА ДА БЪДЕ СЪДЕН В САЩ ! А , РАЗБИРАМ АКО УЩЕТЕНИЯТ АМЕРИКАНСКИ ГРАЖДАНИН Е БИЛ В БЪЛГАРИЯ И ОГРАБЕН В БЪЛГАРИЯ ,ТОГАВА ПРЕСТЪПНИКЪТ ЩЕ БЪДЕ СЪДЕН В БЪЛГАРИЯ НЕЗАВИСИМО ,ЧЕ Е ОГРАБИЛ АМЕРИКАНСКИ ГРАЖДАНИН !
65
5
 
9
 
! Отговори
DDD 67 преди 10 години
Да не би случайно Щатите да са ни обявили война и да са я спечелили, и сега да са ни окупирали, та да им се изпълняват идиотските прищевки? Само в България го има това! Няма друга държава, която да не се застъпва за гражданите си! Да не би да сме станали някой щат на Америка? До кога ще им търпим глупостите и изфабрикуваните обвинения? Нали човек беше невинен до доказване на противното? За случаи като този хората трябва да протестират! Цецко Слушалката къде е блял, като го е подписвал?
64
3
 
2
 
! Отговори
someone_else преди 10 години
ГУРБЕТЧИЯ,ей резак като не ти харесва в България отивай в Анадола!Какво си ми се разревал тука,след като ти и той живеете в България ще се съобразявате със законите,дали са добри или не,това е положението.Само като гледам да пишеш със главни букви и си ясен - IQ 80,само ми е интересно дали знаеш Какво е IP(колко плати да ти инсталират Уиндоуса) или че има международен закон за ползването на интернет услуги от потребителите на всички държави и може да бъде съден по него,ако е в нарушението му.
63
5
 
7
 
! Отговори
Филип32 преди 10 години
Не би ми позволила съвеста да защитавам този крадец и измамник, но толкова много години затвор ми се струва ненормлано. Тези *** в Америка си играят с човешкият живот, все пак няма умрели хора ( не е отнел човешки живот, не е теторист ) че да му отсъдят 60 годишна присъда, това е нелепо и налудничево!
62
2
 
10
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 10 години
А ТО ОСТАНА И АМЕРИКАНЦИТЕ ДА НЕ ГО ХВАНАТ ?! АМИ ЩОМ ПРЕДИ НЯКОЛКО Г. В УГАНДА МАЙМУНИТЕ УСПЯХА ДА ХВАНАТ ДВАМА БЪЛГАРИ ,КАКВО ОСТАВА ЗА АМЕРИКАНЦИТЕ ПРИ ТОЛКОВА МНОГО СПЕЦИАЛИСТИ В ОБЛАСТТА НА КОМПЮТРИТЕ ! ПРОБЛЕМЪТ НА БЪЛГАРИТЕ НЕ Е САМО ,ЧЕ КРАЖБАТА Е В КРЪВТА ИМ , А И ЧЕ СЕ МИСЛЯТ ЗА МНОГО УМНИ И СИ ВЪОБРАЗЯВАТ ,ЧЕ НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА ГИ ХВАНЕ !
61
3
 
7
 
! Отговори
someone_else преди 10 години
Не мога да разбера защо трябва да сме "подчинени" на САЩ ?Народа ревеше че сме подопечни на СССР след Втората световна война,а сега се дупим на друг гигант.От трън та на глог.Дали е виновен или не предстои да се докаже,но да се дават мнения предварително от особено прости хора,които чета тук е просто брутално.Какъв е смисълът да си гражданин на Република България,след като не се грижи за гражданите си,а само те цеди за да имат Бойко,Серго,Цецко и Пецко и т.н дворци и "кюфтаци" за 10 живота.
60
1
 
15
 
! Отговори
7 преди 10 години
ВЕРНО СИ Е,ГУРБЕТЧИЯ, И ТУК КРАДАТ БЕ! И В USA НЕ СЕ СПИРАТ ,САМО ДЕТО ГИ ХВАЩАТ! КАТО ПРЕДИ 2 ГОДИНИ В FLORIDA, ТРИ ИЛИ ЧЕТИРИ БЪЛГАРЕТА,ЗА КРАЖ.А НА ЛИЧНИ ДАННИ И РАЗПРОСТРАНЕНИЕ НА ДРОГА! ДВЕ ГОДИН. СА ГИ СЛЕДИЛИ! СЕГА 25 ГОДИНИ В ЗАТВОРА! ТАКА СИ МИСЛЯТ ТЕ,ЧЕ ТОВА Е НА МАМА НИВАТА! ХУБАВИ СА БИЛИ КРУМОВИТЕ ЗАКОНИ! КРАДЕШ-НЯМА РЪЧИЧКИ! Е ТОВА Е !
59
3
 
9
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 10 години
АБЕ ТОВА КРАЖБАТА Е В КРЪВТА ВИ ! АЩО ЩЕТЕ ТРИЙТЕ КОМЕНТАРА ,НО ВИЕ СТЕ ПОДОБИЕ НА НАРОД ,А НЕ НАРОД С ДОСТОЙНСТВО ! ДОРИ "НАЦИОНАЛНИТЕ ВИ ГЕРОИ" СА БИЛИ КРАДЦИ
58
1
 
9
 
! Отговори
тру преди 10 години
ВАНЬО,ВАНЬО, МАЙКА, Е СЕГА СИ ИМАШ И МНОГО ПРИЯТЕЛКИ ДА ГИ ВОЗИШ НАВЕДНЪЖ НА ПОРШЕТО СИ!
57
2
 
23
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 10 години
УЧИ МАМА ЗА ДА НЕ РАБОТИШ , ААА !!! САМИ ПРАВИТЕ ДЕЦАТА СИ ПРЕСТЪПНИЦИ КАТО ОЩЕ ОТ МАЛКИ ИМ ДАВАТЕ ЛОШИ СЪВЕТИ ! НО КАКВО ЛИ СЕ ЧУДЯ ,ОТ КАКТО СЕ ПОМНЯ БЪЛГАРИТЕ ВСЕ КРАДАТ ! ВСЕКИ БЪЛГАРИН КРАДЕ ОТ ЗАВОДА В КОЙТО РАБОТИ ! ГОТВАЧЪТ КРАДЕ ХРАНА ,ГОРСКИЯТ-ДАЛАВЕРИ С ДЪРВА КАТО ЗА ЦЕЛТА ИЗПОЛЗВА *** И Т.Н. !!! ИМАХ ЕДИН СЪСЕД ВОЕНЕН СТАРШИНА ,ЩО НАФТА КРАДЕШЕ И ПРОДАВАШЕ ,БЕДНА ВИ Е ФАНТАЗИЯТА !
56
1
 
8
 
! Отговори
Нахално Типче преди 10 години
Вътри, вътри, вътри сух!
55
4
 
18
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 10 години
БОЖЕ КАКВИ РОДИТЕЛИ ! ТЕ ВМЕСТО ДА СЕ ЗАСРАМЯТ ОТ ТОВА ,ЧЕ СА ВЪЗПИТАЛИ И ОТГЛЕДАЛИ ПРЕСТЪПНИК ,ТЕ СЕ ЧУДЯТ КАК ДА ГО ОПРАВДАЯТ ! БЪЛГАРСКА РАБОТА !
54
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Такива бели, пухкави мъжлета с цицки ги порят кат риби, пълнят кат агнета...Трябва да си мн *** да се занимаваш с такива неща в САЩ. Е сега ще плаче за мама вечер, и единствената утеха ше е черния *** :)))))
53
4
 
8
 
! Отговори
и аз преди 10 години
И АЗ ИСКАМ ДА МЕ ОБВИНЯТ НЕСПРАВЕДЛИВО ! ЕХА,ЗДРАВЕЙ ЖИВОТ ПОСЛЕ! ЗАЩО НЕ ПОГЛЕДНЕТЕ ОТ ТОЗИ ЪГЪЛ?! АКО Е НЕВИНЕН ЩЕ ГО ПОЗЛАТЯТ! ЕГАТИ ШАНСА! УАААУА,ТОЗИ Е КЪСМЕТЛИЯ!
52
0
 
9
 
! Отговори
Ime преди 10 години
Mnogo interesno ot kyde ima porshe kat ne raboti :)Estestveno che e vinoven, trygnal da tyrsi lesnoto . Edva li shte e samo IP adresa dokazatelstvoto. Ima neshto drugo koeto go svyrzva. Te amerikanskite prokurori ne sa chak tolkova prosti da povdignat obvinenie zaradi edin IP adres.
51
1
 
12
 
! Отговори
оптимист преди 10 години
Всички бандити да отиват в Америка защото тука са над 10000 хиляди и как ще ги храним. Майната им. Не искам да давам данъци за тези *** ..
50
4
 
20
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 10 години
Близки и приятели на младия мъж протестираха тази сутрин пред Окръжния съд в града. БЪЛГАРИТЕ МАСОВО СТАВАТ ВСЕ ПО-НАХАЛНИ ,БЕЗОЧЛИВИ И БЕЗСРАМНИ ! ПРОТЕСТИРАТ ЗНАЧИ ПРЕСТЪПНИКЪТ ДА НЕ БЪДЕ ЕКСТРАДИРАН В САЩ И ДА НЕ БЪДЕ СЪДЕН ! ПРЕЗ ЖИВОТА СИ СЪМ ВИЖДАЛ МНОГО НАГЛИ ХОРА ,НО КАТО БЪЛГАРИТЕ НЕ СЪМ ВИЖДАЛ ,В ТОВА ОТНОШЕНИЕ СТЕ УНИКАЛНИ !
49
3
 
7
 
! Отговори
мм преди 10 години
Има едно положително нещо от цялата работа, след 30 години опити е много вероятно момчето да успее и да зачене, тогава мама ще си има Американско внуче.
48
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нека да благодарим на най-голямото недоразумение появявало се в БГ правителство ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ. Този изцъклен, тъпоглав куфтор направи така че всеки Българин е застрашен от екстрадиране. Как ще попдишеш такъв договор, това ни прави директно подчинени на САЩ. Имахме най *** правителство последните 4 години начело с генерал Тиква.