Общо 25 г. затвор за трима по делото за ада на "Тракия"

При катастрофата през 2011 г. загинаха 9 души
Обновена: 30 сеп 2013 14:07 | 30 сеп 2013 14:01,
8
Общо 25 г. затвор за трима по делото за ада на "Тракия"
Автобусът убиец. Снимка: архив, Булфото

Общо 25 години затвор присъдиха магистратите от Бургаския окръжен съд по делото за тежката катастрофа на магистрала "Тракия", отнела живота на девет души.

10 години в затворническо общежитие постанови съдия Дечо Стоянов на Ениз Ченгел, собственик на фирма "Ентуртранс", с която стана пътния ад на аутобана.

Още по темата
Същата присъда бе постановена и за началника на транспортния отдел на фирмата Николай Точев.

Другият обвиняем по делото - шофьорът на автобуса убиец Светослав Димитров получи 5 години, също в затворническо общежитие.

Присъдата е по-ниска от исканата от прокуратурата, защото обвинението настояваше за 10 години зад решетките и за водача на злополучния автобус.

Обвиняемите Ениз Ченгел и Николай Точев ще трябва да поемат разноските по делото, а водачът Светослав Димитров ще трябва да плати направената му съдебно-психиатрична експертиза, постановиха още магистратите.

Нито един от тримата не пожела да коментира размера на наказанието и постановените присъди.

До месец Бургаският окръжен съд ще оповести мотивите си по делото, точило се малко повече от две години.

В 15-дневен срок обаче обвиняемите за катастрофата могат да обжалват присъдите си пред апелативния съд.

По време на процеса, при разпитите на свидетелите, а и от представените експертизи стана ясно, че причината за катастрофата е комплексна.

От една страна автобусът е бил в лошо техническо състояние, но и реакцията на водача не е била адекватна. Собственикът на фирмата Ениз Ченгел не е ръководил цялостната дейност, а е упълномощил други лица с това.

Началникът на транспортния отдел Точев също не е изпълнил служебните си задължения, макар по време на процеса да заяви, че едва в съдебната зала е разбрал за колко неща е трябвало да отговаря.

Трагедията с пламналия автобус на "Тракия" се разрази през нощта на 15 юни 2011 г. "Мерцедес"-ът се ударил в крайпътна мантинела, обърнал се и се е самозапалил.

Македонецът Васко Ристевски, спаси няколко човешки живота от горящата машина, но девет души загубиха живота си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
5
 
2
 
! Отговори
жжж преди 10 години
При толкова много смърт на пътя , защо оня *** не си подаде оставката , ами беше се покрил като мишок , някой да го е чул да коментира случая или да поднесе съболезнования поне ...мишка страхлива?!
6
1
 
4
 
! Отговори
Anon преди 10 години
Аз съм съгласен с присъдите- дори да го "лежат" на половина за добро поведения. Можело значи.
5
11
 
6
 
! Отговори
Мехмед - шумен - ист преди 10 години
Какво ви е виновен собственика защо него го осъдиха безобразие и курпциата.
4
0
 
9
 
! Отговори
prof.Solomon преди 10 години
Помнете ми писанията че след обжалването ще се измъкнат с условни присъди ! Защо техническият център който е давал разрешението за движение на автобусите не е на подсъдимата скамейка ?
3
0
 
23
 
! Отговори
а преди 10 години
Който е осъдиш шофьора по-добре да не се качва да кара мпс никога....нито е бил пиян нито е карал с превишена скорост, нито е подържал автобуса ,нито е бил негов.Какво искат.Да седне съдята да кара ,да му се случи критична ситуация да видим правилно ли ще реагира или не.Човек е стресова ситуация не можеш да го виниш. Да е бил пиян да, да е карал с превишена скорост да,ама е така който се има за безгрешен шофьор да го съди...
2
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Преценили са, че шофьорът е имал грешна реакция. Това не го прави (умишлен) убиец. Според мен присъдите са си съвсем на място, като по-високите такива са за преките виновници за състоянието на автобуса.
1
10
 
7
 
! Отговори
asd преди 10 години
za ubiistvo 5 godini? abe teq e*avat li se? da im biqt po edna injekciq i tova e!