Етичната комисия на ВСС: Костов прави неверни внушения

Комисията се самосезира от интервю на шефа на спецпрокуратурата
7
Етичната комисия на ВСС: Костов прави неверни внушения
Светлозар Костов. Снимка: архив, БулФото

Етичната комисия към Висшия съдебен съвет се е самосезирала относно твърденията на шефа на спецпрокуратурата Светлозар Костов, че срещу него са били впрегнати много лобита и интереси.

В интервюто Костов намеква и че организираната престъпност диктува кадровата политика в съдебната система. Както Dnes.bg писа, нито един от членовете на ВСС не подкрепи кандидатурата му за председател на Специализираната апелативна прокуратура.

Преди да гласуват, някои от членовете на ВСС критикуваха работата на Костов като началник на Специализираната прокуратура и посочиха, че въпреки високите очаквания прокуратурата не е постигнала особени успехи.

„Не ме е срам“, коментира той след заседанието. „За въпросния избор - като че ли ще използвам едно заглавие „Хроника на една предизвестена смърт”.

Костов обвинява Съвета, че конкурсът е бил непрозрачен, положителни становища за него са били неглижирани от членовете на ВСС, а в същото време сигналите срещу него били разследвали много внимателно.

Според председателя на Етичната комисия Ясен Тодоров, прокурорът се опитва да прави внушения, базиращи се на неверни факти. По думите му сигналите до ВСС по повод на делото "Октопод", по което Костов е наблюдаващ прокурор, са приключили в полза на обвинителя.

Самият Тодоров е разгледал шест сигнала против Костов и разследващия екип. Румен Боев от ВСС посочи, че целта на проверките не е била да се злепостави Костов, а всичките са приключили с извода, че обвинителят си върши работата.

В комисията не е взето решение за това дали във връзка с интервюто на Светлозар Костов има нарушения на етични правила.

“В рамките на изминалата седмица ние се опитахме да съберем данни относно фактите, които прокурор Костов изложи", заяви Ясен Тодоров. Той изрази лично мнение, че има уронване на престижа.

"Аз считам, че Костов, в своето интервю, се опитва да прави внушения и тези внушения почиват на неверни факти. След като фактите не са верни и основата не е здрава, считаме, че нагоре къщата не е добре построена. Това ще бъде обсъдено, може би, на следващото заседание на комисията. Стигаме до извода, че има проблем в специализираната прокуратура и Висшият съдебен съвет ще трябва да вземе отношение, не може да остави този въпрос висящ по никакъв начин, не може да бъде споделено становището, че ВСС е против специализираните прокуратури", заяви Тодоров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: Светлозар КостовВСС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
5
 
! Отговори
реформатор преди 10 години
Затова говорим:Реформите трябва да започнат от съдебната система.Сега!Иначе сме бананова република и как беше"Столица на корупцията"
6
1
 
8
 
! Отговори
цаца ратурата преди 10 години
А на 11.05. КОЙ правеше внушения за бюлетините в Костинброд??? Същите тези *** от прокуратурата! Всички те, начело с Гл. Прокурор са вързани с престъпността, олигархията, ДС и масоните! Как беше в правото: Внушението е тип манипулация!
5
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Етична комисия на Българското правосъдие??? Абсолютен оксиморон...
4
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Прав е Костов. Прокуратурата не търпи честни прокурори.
3
0
 
13
 
! Отговори
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@ преди 10 години
Етична комисия ли?! По скоро Еротична комисия, защото всичко в България е едно ПОРНО!
2
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
СВЕТЛОЗАР КОСТОВ Е ЕДИН ОТ МАЛКОТО НЕ КОРУМПИРАНИ И ПРОФЕСИОНАЛНО ПОДГОТВЕНИ ХОРА В СЪДЕБНАТА СИСТЕМА И ЕСТЕСТВЕНО,МАФИАТА В СЪДЕБНАТА СИСТЕМА СЕ ЗАХВАНА С НЕГО,КОЕТО Е РАЗБИРАЕМО,НО ЗАЩО МИСЛЯТ,ЧЕ НИЕ СМЕ ***? КРАЙНО ВРЕМЕ Е ДА ГИ ИЗМЕТЕМ,ДА ПРОЧИСТИМ БЪЛГАРИЯ ДО ОСНОВИ!
1
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Каква етика във ВСС!? Красьо Черния ги назначаваше и уволняваше, купуваха си имоти на първа линия по морето като социално слаби и безимотни.... И не ми се говори повече за .... етика! Няма по-голяма мръсотия, лобита и интереси.