Ексхумираха тялото на Чакъра, пак дирят причината за смъртта му

Екипи са направили и нов оглед на дома му
15 ное 2013 16:45,
47
Ексхумираха тялото на Чакъра, пак дирят причината за смъртта му
Майката на Чакъра държи негова снимка. Снимка: Булфото

Специализирани екипи са ексхумирали тялото на Тодор Димов Тодоров, по прякор Чакъра, от гробищния парк в Харманли. От останките са иззети съответните проби. Ексхумацията и изследванията са необходими за изясняване на причините и обстоятелствата, довели до смъртта му, съобщават от прокуратурата.

Както Dnes.bg вече писа, през юли Върховният касационен съд възобнови делото за смъртта на Чакъра, като искането за това беше направено от държавното обвинение.

Още по темата

През март от прокуратурата обявиха, че делото следва да се върне за ново разглеждане, защото с решението на Европейския съд по правата на човека по делото "Д. и други срещу България" е установено нарушение на Конвенцията за защита правата на човека и основните свободи.

През ноември миналата година Европейският съд по правата на човека осъди България за отнемане правото на живот на Чакъра. Той беше убит при спецакция през 2003 година под ръководството на тогавашния главен секретар на МВР Бойко Борисов. Решението на магистратите излезе още докато Борисов беше премиер.

Съдът в Страсбург постанови страната ни да плати обезщетение в размер на €50 000 заради отнемането на право на живот на Тодор Димов Тодоров.

След продължилата часове наред обсада полицията използва гранатомет, за да осигури възможност за претърсване на къщата и за да ликвидира всякакви капани.

По-късно следствието установи, че Тодоров се е самовзривил с ръчна граната, а не е загинал от обстрела на полицията. Разследващите заключиха, че действията на полицията са били напълно по устав, а заключенията им бяха потвърдени от Военния съд.

Вчера и онзи ден екип от военни прокурори и военни следователи, съдебни медици, други експерти и технически помощници, са извършили допълнителен оглед на вилата на Чакъра в местността "Юрутлука".

Предмет на допълнителния оглед са били помещения, части от тях, вътрешни стени, както и запазени следи (поражения) от огнестрелно оръжие, които не са били документирани при първоначалния оглед.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
0
 
! Отговори
бай Иван преди 10 години
12 Дек 2003 ... 48-годишният харманлийски бандит Тодор Димов-Чакъра бе убит,А този "мирен гражданин" колко народ е затрил?
38
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Може Бойко да не ми харесва, но тук е прав. Щом онзи стреля, друго не може да очаква. На сладкарница ли да го водят. То от такива защитници сме на този хал.
37
0
 
1
 
! Отговори
Панчо преди 10 години
Човека е глътнал вода и се удавил! Кви гранати,кви чудесии?! Кат не може да плува,де е тръгнал?
36
0
 
4
 
! Отговори
Въпрос преди 10 години
До СтоянКаква точно ти е позицията? Дали снайпер, РПГ, Танк или Артилерийско оръдие ще гръмне развилнял се въоръжен и откриващ огън по полицията психопат на мен като гражданин ми е все тая, как ще го (и са го) ликвидират(ли), след като се е наложило. Но според теб със снайпер е най-"удачно" и тогава всички спим с чиста съвест? Мижитурка! Въпросите са два:1. Трябвало ли е да бъде ликвидиран?2. Кой е наредил това?Отговорът на втория го знаем. Ако докажат за първия "да" - все ми е тая как...
35
0
 
4
 
! Отговори
Говедо преди 10 години
До СтоянУмнико, само ппреди месец в Австрия"самовзривиха" с гранатомет бракониер. Преди година в САЩ барикадирал се в хижа полицай. Прати сина си на гола поляна да го стрелят доказани асоциални типове и тогава направи разбор на действията му.
34
7
 
5
 
! Отговори
Стоян преди 10 години
До чекистДругаде в подобни случаи викат снайпер. *** реши да използва гранатомет. Това е принос в световната практика! Може да дойде само в главата на Д-р на пожарникарските науки. Все пак по-добре, отколкото да беше пратил два Су-25 да изстрелят всичките си НУРС-ове по нещастника.
33
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Комунистите направо да го направят бандюгата борец против фашизма и капитализма и да дадат пенсии на роднините му.Човека направо си пасва с профила на партизанин.
32
12
 
14
 
! Отговори
varg vikernes преди 10 години
Бойко плати ги от джоба си тия пари.Няма аз да ти плащам за мафиотските постъпки *** такъв.
31
7
 
19
 
! Отговори
!!!!!!!!! преди 10 години
заради един бандит стрелял с автомат срещу полицаи безродниците от Хелзенския комитет за пореден път се изсраха върху лицето на България и си заработиха хонорара ,а съдиите от Страсбург бих искал да ги питам -ако аз изляза там и започна да пукам с автомат срещу полицаите -дали ще се церемонят с мен и дали ще ми уважат правото на живот!!?????Аман от *** в тази държава и прости нихилисти !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
30
10
 
10
 
! Отговори
Diablo преди 10 години
Boko ste gori v Ada
29
6
 
5
 
! Отговори
до козарчеро преди 10 години
в историята на българия са тачени айдуците, ако прословутият отрепан от боко беше по турско време сега щеше да бъде в историята като народен закрилник ,както и такива като братя галеви , ако тиквата беше тиква кафълъ ефенди щеше да бъде сериозно исторически презиран , но другаря борисов с психологията на ниормален ром проумя робската психология на матряла и използва времето, мястото и късмета като вкара америкунски денги в капитала под название според мен от рода/продай племето си,шъ има пара
28
6
 
8
 
! Отговори
за никага вече ГЕРБ преди 10 години
Трагично е когато комплексар като теб говори за нормален човек /в случая ББ/! Ти си от породата на Бареков !
27
7
 
15
 
! Отговори
не син преди 10 години
Долните *** ,мръсните фесове и дебилните фашизоиди от "Атака" са в състояние да изровят от гроба не престъпник,а и майките си само и само да припишат на Борисов каквото и да е престъпление !
26
4
 
19
 
! Отговори
Козар Белене преди 10 години
Хайде защитниците на чакъра издигнете му паметник и основете фондация на негово име, а зашо не и за светец да го провъзгласите. Ха-ха-ха.
25
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
...........Та какво да го правят да го чакат да убие някой ли? По добре мъртъв престъпник отколкото мъртъв полицай или надай си боже цивилен гражданин.
24
0
 
9
 
! Отговори
123 преди 10 години
То колко по големи скандали станаха по негово време, те с това тръгнаха да го атакуват Бойко. Един от тези е с Мишо бирата при което в някоя държава на запад от нас лесно би си тръгнал министър председател. Това убийство на този престъпник е нещо съвсем нормално когато хваща оръжие срещу полиция. Навсякъде в нормалните страни има респект към полицията, само при нас "не ги бръснат за слива". Полицай отишли да го арестуват и той да извади автомат срещу тях?
23
17
 
7
 
! Отговори
чекист преди 10 години
Интересно-оправдаваме убийсво с гранатомет на човек окупирал собствената си вила. При това пред очите на майка му.Сега имаме окупация на Софийския университет, опит за осупация на на Парламента. По същата логика трялма с тежка артилерия в случая да се дейктва. А то какво става. Вепозчинил се някой и го разстрелват с артелерийски залп. Труг го ошамарили зарад гамения и веднага Ууууу...Нарушили му правата.И глупаво, и смешно.А Бойко не протест, крайцепа Аврора не може да го доведе на власт.
22
12
 
7
 
! Отговори
Boroka преди 10 години
Луцифер от това злато дето го гепи Боико сега плащат на тия *** по улицие.
21
1
 
3
 
! Отговори
Рали1 преди 10 години
До тиквоУжас ! И тебе майка те е раждала...
20
2
 
20
 
! Отговори
Луцифер преди 10 години
Тъй,между другото да попитам - Какво стана с откраднатото злато от летище София ? Само питам,да не се засегне някой.