Борисов не се чувства отговорен за смъртта на Чакъра

Той се самоуби, категоричен е премиерът
Обновена: 7 ное 2012 18:03 | 7 ное 2012 16:17,
517
Борисов не се чувства отговорен за смъртта на Чакъра
Майката на Чакъра - Мара, държи негова снимка. Снимка: Impact press group

Не се чувствам отговорен, заяви твърдо премиерът Бойко Борисов по повод решението на Европейския съда по правата на човека в Страсбург, който осъди страната ни за полицейска акция, ръководена от Борисов по времето, когато беше главен секретар.

Магистратите постановиха страната ни да плати обезщетение в размер на 50 000 евро заради отнемането на право на живот на Тодор Димов Тодоров-Чакъра, който загина при спецакция през 2003 година.

Още по темата

Името на премиера се упоменава изрично в решението на магистратите като ръководител на операцията.

Това, което си спомням е, че той стреля по полицаи. Първо той се самоуби, това много добре го знаете. Второ, цял ден държа полицаи за заложници и стреля по тях с “Калашник“. Като шеф аз никога не съм позволявал да се стреля по полицаи, заяви Борисов днес.

Чакъра се барикадира в къщата си в Харманлийско, след като полицията трябваше да го отведе за изтърпяване на наказание от половин година затвор. Той отказа да се предаде и в операцията срещу него се включиха близо 100 полицаи.

След първоначалните неуспешни опити на полицията да изведе Чакъра от къщата операцията бе оглавена от тогавашния главен секретар Бойко Борисов.

След продължилата часове наред обсада  полицията използва гранатомет, за да осигури възможност за претърсване на къщата и за да ликвидира всякакви капани.

По-късно следствието установи, че Тодоров се е самовзривил с ръчна граната, а не е загинал от обстрела на полицията. Разследващите заключиха, че действията на полицията са били напълно по устав, а заключенията им бяха потвърдени от Военния съд.

Съдът в Страсбург обаче единодушно приема за основателни жалбите, свързани със смъртта на Тодоров. Магистратите в ЕСЧП се съгласяват напълно, че "правото на живот" на Тодоров е било нарушено.

По отношение на задължението на държавата да проведе ефективно разследване на обстоятелствата, при които Тодоров е загубил живота си, съдът приема, че е имало нарушение в тази област на член втори на Конвенцията, който определя като противозаконно отнемането на човешки живот при употребата на сила, освен когато е абсолютно необходимо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


517
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
404
1
 
1
 
! Отговори
До 469 преди 11 години
До Да си плащат самиВ грешка си с цифрите пич ;)Заради цвъкнята и тъпите му кучета и *** арести цифрата ще е няколко ДЕСЕТКИ МИЛИОНА !
403
3
 
7
 
! Отговори
Да си плащат сами преди 11 години
А онези юнаци на Цветанов, които скачаха върху проснатия на земята Тенчо Попов и се снимаха като гангстери с плячката си, без да знаят, че и охранителните камери ги снимат? Едва ли за тази гавра с вързан човек ще се размине само с 50000 за държавата. като добавим и другите "арести" с насилие и унизяване на личността, само "Цецо-МВР пикчърс" ще струва на джоба на данъкоплатците няколко стотин хиляди евро. Цветанов да продаде някой от 6-те си апартамента и да си ги плаща, също и Борисов.
402
3
 
17
 
! Отговори
И тако и вако ;) преди 11 години
"Борисов не се чувства отговорен за смъртта на Чакъра"И Чакъра не се е чувствал виновен че си е дал къщата на ку*ви ама загина!Тиквата може и да не се чуства, но съда каза че е виновен!!!КО ПРАЙМ СЕГА???
401
4
 
9
 
! Отговори
Заради Цв ще плащаме преди 11 години
Защо не го арестува Борисов като се пишеше за голямо ченге, а го обстрелва с гранатомети като талибан? Защо съдът в Страсбург осъди България да плаща, като не е виновен Борисов? А заради Цветанов колко ще плащаме за показните му незаконни арести с :"Ти си абсолютен престъпник и като такъв, легни!" "Легни! Стани и пак легни,че заяде камерата, а трябва да пуснем ареста по телевизията", Нахълтване призори в спалнята и насочване на автомати към изумените, сънени деца, които още изживяват стреса.
400
2
 
9
 
! Отговори
робин худ преди 11 години
Докато не започнат преобладаващите новини да са за постоянен отстрел на адвокати, прокурори и най вече съдии, престъпниците няма да имат страх от нищо. Те са сигурни че като си платят на продажните магистрати те ще ги отърват.Трябва всеки ден да четеме и слушаме за премахнати долни адвокати,за които се черпи с жито и се ходи бавно след тях. Дай Боже. Адвокат който защитава и отървава престъпник трябва да се третира като престъпник.
399
4
 
6
 
! Отговори
qwer преди 11 години
За престъпниците само куршум, това е истината,защото ако имаше съд в Б-я който да съди както трябва този закоравял престъпник можеше и да е жив сега,а майка му да не се сърди защото тя е виновна за смъртта му,защо не го е възпитала на честност,почтенност и отговорност, колко майки и животи е разпилял този ***, на колко хора е разрушил щастието ? Само така, смърт за престъпниците на свобода, защото съдът в Б-я е вързан за мафията, съдии и прокурори печелят от нещастието на бедният народ.
398
5
 
9
 
! Отговори
Мамантос преди 11 години
Заптийета -- гнусни убийци.
397
7
 
14
 
! Отговори
Мамантос преди 11 години
Дебелокож ***-тепегьоз може ли да има чувство за вина?!
396
12
 
3
 
! Отговори
До 457 преди 11 години
Петре, да ти *** тутката майчина комунистическа, престъпническа. Сигурно те е изклесал някой престъпник, за това така защитаваш престъпниците!
395
9
 
7
 
! Отговори
ivo преди 11 години
Ако стреляш по полицаи си подписваш смъртната присъда. Това е. Няма дебат по този въпрос. Заради меките китки в Страсбург норвежкия касапин го осъдиха на 21г. затвор и една камара престъпници с километрични досиета се разхождат свободни по улиците на Европа. И после родителите на Цветан Цанов ще питат защо убиеца на сина им е на свобода.
394
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
naroda dokato dava vlast na takiva estestvenno e da go ybivat po vsiko vreme i po vsiakakav nachin tva sa prestapnicite i vragovete na rodinata dokato vi podchiniat ili ynishtojat.
393
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
naroda dokato dava vlast na takiva estestvenno e da go ybivat po vsiko vreme i po vsiakakav nachin tva sa prestapnicite i vragovete na rodinata dokato vi podchiniat ili ynishtojat.
392
10
 
24
 
! Отговори
Петър преди 11 години
Премиер убиец
391
8
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Във всяка една демократична или недемократична държава когато някой се барикадира и стреля по полицаи на месо с армейско оръжие и с доказана цел да ги убие обикновенно го убиват. Сорка ама това е факт, другият факт е че в Бг престъпниците и *** имат повече права от обикновенните хора.И вече трети факт е че много адвокати направиха много пари от това.....
390
8
 
22
 
! Отговори
Читател преди 11 години
Ау, каква загуба! Според ЕС в България само престъпниците и *** имат права.Ами ние, другите? Защо никой не се грижи за нашите права?
389
6
 
14
 
! Отговори
до 452 преди 11 години
До Анонимен 452:Хайде прочетете анализа в параграф 78 на решението на ЕСПЧ и тогава давайте становище дали съдът или 114 служители на МВР по ръководството на ген. ББ са смешниците. В случая е безспорно, че Чакъра е бил въоръжен и опасен и не се оспорва самата употреба на сила от полицията. Казусът е дали се е налагало полицията да стреля първо с шокови гранати, а след това с минимум 15 ракети при декларирано намерение да проникне в сградата и да задържи Чакъра. Да бяха извикали ВВС!
388
15
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Цяла седмица ли ще гледаме снимката на тази вещица,ще вземе парите и мафиотите няма да се свършат?
387
14
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
С терористи не се преговаря. След като има съпротива срещу законна власт и неизпълнение на закони, полицията има право да действа, както намери за добре в рамките на закона. Смешният ЕСПЧ мери с двоен аршин. Съди България за нетолерантно отношение към ***, но допуска вмного по-тежки нарушения на правата им във Франция. Съди България за Чакъра, но оставя ненаказани подобни действия в Англия. Какъв е изводът-отнасят го малките държави. А приказките на смешника Екимджиев са словоблудство.
386
7
 
20
 
! Отговори
qwer преди 11 години
От такива права на живот които имат престъпниците загинаха твърде много невинни,какво сте зажалили един престъпник той е трябвало да умре за да не загинат невинни след това както винаги се получава. Да ни съди Страсбург това им е работата, но престъпниците трябва да се унищожават, еб.х мама му как се живее щастливо сред престъпници бе.
385
2
 
10
 
! Отговори
нов шамар преди 11 години
Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) е отсъдил във вторник, 6 ноември, че България е нарушила правилата за свободни избори, като е приела твърде късно съществени промени в изборния закон. Решението е взето с шест гласа срещу един с особено мнение на представителя на България съдия Павлина Панова.