ВКС отказа на Царя и на сестра му да им върне "Кричим"

Сакскобургготски си върна шест имота, два обаче не успя
6 дек 2013 14:05,
69
ВКС отказа на Царя и на сестра му да им върне "Кричим"

Върховният касационен съд отказа да върне на Симеон Сакскобургготски и на сестра му Мария-Луиза двореца "Кричим".

Наследниците на Цар Борис Трети - бившият премиер и г-жа Хробок бяха представили в съда новооткрити доказателства за тезата си, че дворецът е техен. Чрез адвокатите си те представиха стенограма от заседание на парламента от октомври 1887 г.

Още по темата
Съдът обаче не счече, че стенограмата е ново доказателство.

"За да се възприема като такова, то това трябва да е документ, който не е бил известен по време на разглеждане на делото", пишат от ВКС в мотивите си за отказа.

Според магистратите протоколът от заседанието на парламента на 23.10.1887 год., макар и нов като писмено доказателство за доказателствения материал, събран по делото, няма пряко отношение нито към спора за собственост, разрешен по същество с решенията, чието отмяна се иска, нито по-конкретно с въпроса основанието за придобиване на правото на собственост на двореца.

Царят и сестра му водят битка за двореца "Кричим" от няколко години.

Както Окръжният съд, така и Пловдивският апелативен счетоха, че дворецът и нивите от 371 декара не могат да бъдат върнати, тъй като "не са придобити от името на Царя и лично за него, а в качеството му на частен субект".

Последната надежда на Сакскобуррготски бе именно ВКС, но и тук магистратите не сметнаха, че имотът е негова и на сестра му собственост.

Откакто се върна у нас, през пролетта на 2001 година, Симеон Сакскобургготски е поискал реституирането на седем имота. Държавата му е върнала шест.

Това са дворецът "Врана", "Ситняково", "Царска Бистрица", както и две хижи в Рила.

Към тези имоти се прибавят и реституирани 16 хиляди декара гори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
2
 
! Отговори
ВЪН ОТ БЪЛГАРИЯ преди 10 години
*А СИ ДОЛНИЯ И ГАДЕН ***! ДА ВЪРВИ НА МАЙНАТА СИ И ДА СЕ ЗАДАВИ ДАНО С ВСИЧКИТЕ ТЕЗИ ИМОТИ, КОИТО НИКОГА НЕ СА БИЛИ НЕГОВА СОБСТВЕНОСТ! ТОЙ НИКОГА НЕ Е БИЛ БЪЛГАРИН И НЯМА ДА БЪДЕ! КАКТО ТОЙ ТАКА И ЦЯЛТО МУ СЕМЕЙСТВО!
51
4
 
0
 
! Отговори
Дворцов преди 10 години
Имотите са на Царя,включително и Кричим.Интендантството не е държавен орган,а помощна служба към Царя.Грешката е на адвокатите на Царя,които е трябвало да поискат от съда да признае като ново обстоятелство такова,свързано със статута на Интендантството,а не на секретаря на Княза(тогава).Отделно-нашите съдии нямат такива познания по историята,теорията и същността на държавата и по-специално на монархията и на личността на монарха като физичиско лице и като държавен глава.
50
6
 
1
 
! Отговори
AIMILIVS преди 10 години
Комунистите кога ще върнат заграбените земи и жилища в центъра на София ме интересува ? Тия дворви са си на семейството на Симеон , в правото е да си ги върне , както и всеки български гражданин , на който са били отнети земи и имущество при влизането на червената чума.
49
3
 
3
 
! Отговори
az преди 10 години
proklet da e i toi i vseki dekar zagrabena zemja i kushtite i dvorcite vsichko da mu e na vupreki i na nego i na decata mu i na vnucite za tova che izluga Bulgarskia Narod !...
48
1
 
8
 
! Отговори
българка преди 10 години
Браво ! Очаквам държавата да си върне и другите заграбени имоти .
47
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
eвала на човека! За тези, които го плюят - научете се и вие да крадете, а не хленчете тука. Човека има способности - успя да се свърже с правилните хора, убеди народа и крадна, а това не е малко и не е лесно. А за високо нравствените - няма нищо достойно в това да си честен и да си броиш стотинките за камчията. Той е велик човек и си живее живота, а вие нещастници си хленчете - какво друго ви остава, българите вече и за пиене няматe пари, а хленченето все още е безплатно. ; )
46
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това грозно изчадие и сестрс му трябва да бъдат набити на кол в центъра на София. И да стоят докато гаргите ги изядат
45
6
 
30
 
! Отговори
www преди 10 години
НАШИТЕ КРАДЦИ БЯХА МАЛКО ЧЕ ДОКАРАХМЕ ОЩЕ ЕДИН ОТ ИСПАНИЯ ДА ГО ***;;;;;
44
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Къв цар е тоя сакс бе!?вместо да е затвора дето си присвои половин българия...още го титулувате-цар!
43
1
 
29
 
! Отговори
тя преди 10 години
България го направи милионер и още иска с алчната и грозна сестра. По- глупави и наивни хора от българите няма.
42
0
 
28
 
! Отговори
Ok! преди 10 години
КОЙ? КОЙ? кОЙ ДОВЕДЕ КРАДИЛИВ ДЕДО В БЪЛГАРИЯ? ИСКАМ ОТГОВОР. КОЙ РАЗРЕШИ НА ТОВА ДРЕБНАВО АЛКОХОЛИЗИРАНО *** ДА ПРИБИРА ИМОТИ, КОИТО СА БИЛИ ВИНАГИ ДЪРЖАВНИ? ТОВА, ЧЕ СА БИЛИ ДАДЕНИ ЗА ПОЛЗВАНЕ ОТ СЕМЕЙСТВОТО МУ, НЕ ОЗНАЧАВА, ЧЕ СА СОБСТВЕНИ. ВСИЧКИТЕ ИМОТИ СА РЕАЛНО ВЕДОМСТВЕНИ. ДА МУ СЕ ВЗЕМЕ ВСИЧКО, КОЕТО Е НАГРАБИЛ ТУК И ДА СЕ ИЗГОНИ ВОВЕКИ. НИКОГА ДА НЕ СТЪПВА ПОВЕЧЕ НА БЪЛГАРСКА ЗЕМЯ.
41
0
 
29
 
! Отговори
чекист преди 10 години
" Народът ще ми прости всичко друго, но не и това , че доведох Кобурга" цитирам по памет Стамболов
40
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Когато казваше, че ще ни оправи май е имал в предвид само семейството си!
39
11
 
10
 
! Отговори
345 преди 10 години
Щом не може Царя да си върне тези имоти, явно има и по-големи от него но късно ще се сетим. За Царя има закон за Галеви, Маргини, Бисеровци,Догановци и т.н няма....
38
1
 
32
 
! Отговори
Димитър Димитров преди 10 години
*** гад......Дайте му имотите за да има какво да проиграва на комар... Аман от безочливи гадова бе!Оправи си се човека за 800 дни.... Дойде, на..ба народа и пак си отиде да си проиграва паричките.Ми не стига това, ми ни натресе и този *** Борисов...
37
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Taka postapvat komunyagite sas sobstvenite im kolaboracionisti I podlogi!
36
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
тоя *** не се ли насити не се ли засрами
35
1
 
16
 
! Отговори
izvan bg преди 10 години
TOQ NE6TASNIK NIAMA EDNA KAPKA BALGARSKA KRAV .KAKVO NASLEDSTVO TARSI .TOI NEE BALGARIN.TRIABVA NEGO SIMEON AMED DOGAN SER GEI I VOLEN VARTIOPA6KATA DA SE IZGONAT OT BG KATO PERSONA NON GRATA ZA VINAGI. YTRPKIDANO IMA MISLE6TI XORA TA DA GO STORIM TOVA.
34
4
 
35
 
! Отговори
мадафака преди 10 години
Хубаво го запомнете този червенобузест! Ако не беше довлечен от кохортите на ДС през 2001 г. и Иван Костов беше получил още един мандат, сега България щеше да е друга. Нямало е, няма и няма и да има в световната история такова управление като на този *** - монархо-комунизъм. Да правиш коалиция с партията която те е прогонила и е избила роднините ти, за шепа декари и дърва, е възможно най-голямото падение. Децата ни трябва да знаят кой е този и като му видят мутрата да го заплюват.
33
0
 
23
 
! Отговори
Шаран -БГТова измчад преди 10 години
Това изчадие Фердинандово какво още майната си иска? Хората му повярваха, че може нещо да направи добро за народа, за страната. Той ,наглеца, намери шепа ***, адвокати съдии и аха, кашо дядо си, да натовари цялата страна на няколко вагона и да я замъкне край Боденското езер И понеже не се изложи, а само се *** от петити до ушите, сега с цялото си нахалство от време на време, без някой да го пита, акъл раздава! И в болшинството си политиците ни са същата мода!