ВКС отказа на Царя и на сестра му да им върне "Кричим"

Сакскобургготски си върна шест имота, два обаче не успя
6 дек 2013 14:05,
69
ВКС отказа на Царя и на сестра му да им върне "Кричим"

Върховният касационен съд отказа да върне на Симеон Сакскобургготски и на сестра му Мария-Луиза двореца "Кричим".

Наследниците на Цар Борис Трети - бившият премиер и г-жа Хробок бяха представили в съда новооткрити доказателства за тезата си, че дворецът е техен. Чрез адвокатите си те представиха стенограма от заседание на парламента от октомври 1887 г.

Още по темата
Съдът обаче не счече, че стенограмата е ново доказателство.

"За да се възприема като такова, то това трябва да е документ, който не е бил известен по време на разглеждане на делото", пишат от ВКС в мотивите си за отказа.

Според магистратите протоколът от заседанието на парламента на 23.10.1887 год., макар и нов като писмено доказателство за доказателствения материал, събран по делото, няма пряко отношение нито към спора за собственост, разрешен по същество с решенията, чието отмяна се иска, нито по-конкретно с въпроса основанието за придобиване на правото на собственост на двореца.

Царят и сестра му водят битка за двореца "Кричим" от няколко години.

Както Окръжният съд, така и Пловдивският апелативен счетоха, че дворецът и нивите от 371 декара не могат да бъдат върнати, тъй като "не са придобити от името на Царя и лично за него, а в качеството му на частен субект".

Последната надежда на Сакскобуррготски бе именно ВКС, но и тук магистратите не сметнаха, че имотът е негова и на сестра му собственост.

Откакто се върна у нас, през пролетта на 2001 година, Симеон Сакскобургготски е поискал реституирането на седем имота. Държавата му е върнала шест.

Това са дворецът "Врана", "Ситняково", "Царска Бистрица", както и две хижи в Рила.

Към тези имоти се прибавят и реституирани 16 хиляди декара гори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
1
 
27
 
! Отговори
БУДА-ла преди 10 години
Е уж, беше дошъл за 800 дена да "се оправи". Ама нещо май не му стигнаха 800-те дни, запланувани за ограбване и продължава още Дъртака?!...
31
2
 
24
 
! Отговори
НекъвХорорНекъвХел преди 10 години
Тоя ***, ако има една капчица българска кръв...! Няма и частица български дух в тоя човек.
30
2
 
22
 
! Отговори
West City преди 10 години
Браво, дано никога да не си го получи тоя дворец
29
2
 
20
 
! Отговори
д преди 10 години
*ати плазмодия, какъв цар е тоя, дойде тук само и само да заграби земи и дворци, които баща му също е заграбвал.
28
1
 
27
 
! Отговори
teo преди 10 години
СИМЕОН-КРАДЕЦА, НЕ Е ОЧАКВАЛ, ЧЕ ЩЕ МОЖЕ ДА ОТКРАДНЕ ТОЛКОВА МНОГО ОТ БЪЛГАРИЯ ЧРЕЗ БСП-БКП-ДПС!!! КОМУНИСТИТЕ СерГЕЙ-ИБРИКА, МЕСТАН-ПАВЕЛ И СВИТИТЕ ИМ ПОЗВОЛИХА ТЕЗИ КРАЖБИ ДА СА БЕЗНАКАЗАНИ!!! БЪЛГАРИ СЪБУДЕТЕ СЕ И СПРЕТЕ ТЕЗИ ДЪРЖАВНИ ПРЕСТЪПНИЦИ, ЗАЕДНО С ЦАЦАРОВ И БЪЛГАРСКИТЕ СЪДИЛИЩА!!! ВСИЧКИ СА ЗА ЗАТВОРА!!!
27
1
 
36
 
! Отговори
Революционер преди 10 години
Трябва да му се търси сметка за изсечените гори!
26
1
 
34
 
! Отговори
мая преди 10 години
До РеволюционерЗа да не вземе Мусала, му дадоха хиляди декара земя. По-добре да му го бяха дали, да видим какво щеше да го прави на 2928м. надморска височина., да си го бие у плешивата глава....
25
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
КРАДЛИВ ПРЕДАТЕЛ.ТОЯ ЗАЕДНО С КОМУНИСТИТЕ ПРОДАДЕ БЪЛГАРИЯ НА ТУРЦИТЕ. ГНУСЕН КРАДЛИВ ПРЕДАТЕЛ.МАХНИ СИ КРАДЛИВИТЕ РЪЧИЧКИ ОТ СТРАНАТА НИ.
24
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Дъртия хитрец, затова дойде в България! И Враня не е негова! Навремето нотариусът проявил морал и мъжество и не подписал нотариалния акт!
23
1
 
5
 
! Отговори
Шмекер преди 10 години
Хо-хо-хо!
22
5
 
45
 
! Отговори
Симо Хазарта преди 10 години
Б'хти лешояда долен. Кал я изкопахме тая семка от европейските бардаци - като почнеш от дедо му Фердинанд Лисицата, минеш през бащата, дето ни продаде на Хитлер, сега и тоя отворил уста, като пеликан с гуша бездънна. Къш птицо проклета, къш!
21
3
 
27
 
! Отговори
.... преди 10 години
Не му стигат милионите които прибра до сега. Лакоми хора.
20
4
 
47
 
! Отговори
Революционер преди 10 години
Този гадняр искаше да вземе връх Мусала и част от черноморските ни курорти. Ако може ще вземе и цяла България, ако му я дадат. Беше завел дори дело в Страсбург и искаше да съди България за имоти. Голям лъжец и крадец-в предаването на Кеворкян излъга, че няма никакви имотни претенции към България, а години след това се опита да вземе цяла България.
19
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Излъга народа с "Вервайте ми!" и те по поверваха. То пък било само заради имотите и за възмездие за изгонването му от народа. Народ, който вярва на политиците си заслужава да го доят и да мизерства. Наивници! Вземете му ги сега обратно и го осъдете да не може да заема висши управленски постове...
18
4
 
31
 
! Отговори
васето преди 10 години
***, как не го е срам този!!! Той е позор за царската институция, дойде да си върне земите и излъга хората. Ако не бяха делата на баща му, който наистина е направил много за България, хората да са го изритали вече със шутове от страната!!! Да си ходи в Испания, да има малко срам поне!!!
17
1
 
9
 
! Отговори
Victimized преди 10 години
До европеец : Тъпо парче такова , виктория идва от латински victor победител , Алекс е производно и съкратено от Александър , като това име е засвидетелствано на балканите и по точно при македонските царе .....
16
4
 
36
 
! Отговори
до 14 преди 10 години
Това, че други крадат, не го оправдава!!! Сега пишем за него персонално. Пък и мащаба при неговите кражби съвсем не е за пренебрегване. Човекът си поиска почти една четвърт от територията на страната!!!! Цяла Рила!!
15
4
 
44
 
! Отговори
sokrat62 преди 10 години
Олелееее, няма отърване от мумията, още щом разбрал, че Серльо и Ореха са на власт и почна пак да проси измамникът му неден!!!!! То бива лакомия, бива ама тоя наяждане нема!!!
14
30
 
6
 
! Отговори
AIMILIVS преди 10 години
Ще си ги вземе разбира се, те са негови , отнети му от комунистическите гадове , всички гори , земи , жилища , от които са гонени български граждани , писатели , интелектуалци трябва да им бъдат върнати , а народноотстъпниците и руски слуги комунисти да бъдат обесени.
13
4
 
52
 
! Отговори
мадафака преди 10 години
Мръсно, долно, коварно, крадливо и лъжливо саксонско семе. Някой да е изненадан?