"Неидентифицирани елементи" взели скалпа на Ситнилски

Няма да кажа кои са кукловодите, каза отстраненият член на ВСС
Обновена: 25 мар 2014 10:10 | 25 мар 2014 10:10,
5
"Неидентифицирани елементи" взели скалпа на Ситнилски
Камен Ситнилски. Снимка: София прес

Отстраненият от Висшия съдебен съвет (ВСС) Камен Ситнилски обяви категорично, а и за пореден път, че ще обжалва пред съда уволнението си от Съвета.

По думите му изключването му от магистратските среди е признак за "овладяване" на съдебната власт и конкретно на прокуратурата след "настъпление на неидентифицирани елементи".

Още по темата
Пред bTV той отказа да назове конкретни имена и остави на държавата да си свърши работата – в лицето на правителството, МВР и ДАНС.

"Няма да кажа кои са кукловодите, аз съм стигнал до този извод след мои логически съждения, базирайки се на някои факти. Това е работа на държавата. МВР, ДАНС и прокуратурата са тези, които трябва да установят кой по неправомерен начин иска да овладее съдебната система. Аз не се имам за жертва, но ще се защитавам със средствата и начините, които са ми предоставени от закона", каза той.

По думите му мотивите, които го подтикнали да търси правда пред съда, са несправедливостта и беззаконието.

Камен Ситнилски бе отстранен като член на ВСС на 13 март след процедура, която нарeче неправомерна. Производството срещу него беше образувано заради съмненията, че той е използвал положението си на зам.-главен прокурор, за да бъде избран за член на Съвета.

"ВСС прие едно решение с 16 гласа "за" отстраняването ми . В случая трябваха минимум 17 гласа, защото 2/3 от целия състав (ВСС е съставен от 25-има членове – бел. ред.) са 17 гласа", обясни прокурорът, позовавайки се на Закона за съдебната власт.

Dnes.bg припомня, че Камен Ситнилски бе атакуван и по делото срещу бившия шеф на НАП Мария Мургина, по което се твърдеше, че е изнасял информация: "Имаше такива злостни подмятания в определени медии, депутати, които явно са се базирали на някакви слухове. Винаги, по всяко време съм се придържал към закона, затова не съм бил удобен. Нещо да се доказа? Не се доказа нищо! Според мен трябва да се постави широкият проблем – нестабилността във ВСС, наличието на определени хора, които невсякога изразяват своята свободна воля".

По думите му определените хора "явно са тези 16 членове на ВСС гласували за отстраняването ми. Явно възприемат указания на чужди на съдебната система хора", уточни той.

Притиснат да назове имена, Ситнилски обяви, че двама от членовете на ВСС имат допуск до класифицирана информация, издаден от председателя на родното ФБР Владимир Писанчев.

"ДАНС издава допуск, това е неправомерно. Това е незаконно, те четат информация и я преразказват на колегите от ВСС и им въздействат", отсече Ситнилски, без да назове конкретни имена.

Уволненият прокурор каза, че е изпратил сигнала си и до парламентарната комисия за контрол на службите за сигурност, но оттам отговор няма.

"Никакви доходи нямам след уволнението, защото няма откъде да ги имам", настоя той, но пък уточни, че след уволнението от ВСС са му били изплатени 20 заплати накуп, както и неползвани отпуски.

"Информирам гражданите, че се издържам от почтени трудови доходи, които съм си заслужил", заключи Камен Ситнилски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако са руснаци щеги скрият МВР.Не им вярваме на това правителство,всичко лъжат.Оставка ***.Това правителство си има собствени интереси за пресвояване на парите на данъкоплатеца и заменки.Бойко коалираисе с ДПС и ги изхвърлите тези мутри Станишев и Сидеров.Не искаме Москва дани поробва отново.Избираме по малкото зло.
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Е, кажете ги най-накрая тези имена, де!!!Искаме да ги чуем. Уж все ги знаели кои са, но не било мястото..."някои хора".Ами, кажете ги!!!
3
1
 
17
 
! Отговори
Елемаг преди 10 години
Като няма да казваш, марш да си харчиш парите откраднати само за лекарства!!!25 години ви питат за имена, все "не мога да кажа,те се знаят,няма да назовя имена,вие знаете"***!!!По долни сте и от обикновенна магистралка!!!Никакви мъже!!!!
2
0
 
21
 
! Отговори
Гочо преди 10 години
Издържал се от" почтени трудови доходи".Има ли такъв в съдебната система?За това престъпниците с много пари са все невинни и сме с наи-корумпирана съдебна система в Европа,защото съдии и прокурори се издържат с почтени доходи.
1
2
 
22
 
! Отговори
Ботев преди 10 години
Ех и тоя не е излизал в отпуска. Брех, мноо работни тия бе..