Ситнилски ще се защитава, не дава оставка

"Живял съм скромно, гледах да работя добре"
Обновена: 29 юли 2013 10:54 | 29 юли 2013 10:54, Веселина Йорданова
9
Ситнилски ще се защитава, не дава оставка
Камен Ситнилски. Снимка: архив, БулФото

„Като гражданин съм живял скромно, а като служител на прокуратурата съм гледал да си върша работата добре”, заяви прокурорът Камен Ситнилски пред Нова телевизия. Той отрече да е бил кадровик на прокуратурата и да е проявявал предпочитания към някого от кандидатите за градски прокурор.

Висшият съдебен съвет образува преди три дни дисциплинарно производство срещу Ситнилски. До решението се стигна, след като Етичната комисия на магистратите предложи това, макар очакванията да бяха за дисциплинарно уволнение от ВСС. Скандалът около Камен Ситнилски започна след публикувани разговори от СРС-та, в които се съдържаше текст и прикачен файл със стенограма на разговори, за които се твърди, че са водени от висши прокурори, сред тях и членовете на ВСС Камен Ситнилски и Румен Боев.

Още по темата
В стенограмата към тях се обсъжда подкрепа за Камен Ситнилски и Румен Боев на изборите за членове на Съвета, а в бележките към тях се казва, че е упражнен натиск върху прокурори, за да гласуват за тях.

Сградата на ВСС пък беше облепена в петък сутринта преди извънредното заседание на Съвета със своеобразни "некролози" на Камен Ситнилски.

На тях беше изписано "В памет на съдебната система", имаше снимка на Ситнилски, а в текста той беше наречен узурпатор и предател на честността и правосъдието. 

„Много гнусно беше това с некролога и смятам, че е дело на неориентирани хора. Това е замислено от някой, който иска да дестабилизира съдебната система”, смята Ситнилски. Той добави, че определено тези хора имат интерес прокуратурата да е разколебана и да може да бъде лесно манипулирана.

Относно СРС-тата с негово участие, Ситнилски каза: "Има един разговор между двама прокурори с мен. Аз участвам само в един-единствен разговор. В него казвам три пъти "да", "добре", "като ми свърши отпуската, ще се видим", "дръжте се момчета" и с това се изчерпва разговорът".

На въпрос упражнявал ли е търговия с влияние той каза, че никога не е изразявал предпочитанията си към когото и да било. Според него това е един избор, който се провежда за първи път при такива условия и няма как да се влияе на прокурорите. „Това е нелепо. Прокурорите са горди хора и могат сами да направят избор”, категоричен беше той.

Ситнилски заяви, че е убеден в резултата от разследването. Попитан кой го атакува, той каза, че „това са хора, които не обичат законността”.

„Ще се защитавам, защото не съм направил нищо нередно”, каза той и добави, че няма да си подаде оставката.

На въпрос вярно ли е, че роднините му работят на апетитни държавни постове, той каза, че съпругата му работи много отдавна на поста, на който е. Ситнилски уточни, че тя работи в счетоводството на Столичната следствена служба, а децата му са юристи. Единият му син работи в ДАНС, а другият е юрисконсулт в РВД. Той каза още, че дъщеря му е съдия, но след издържани с отлични резултати изпити.

„Нямам отношение към позицията на жена ми”, заяви Ситнилски и добави, че се гордее с позициите на децата си и те са постигнали всичко сами.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
0
 
! Отговори
к.к преди 10 години
Честен и доблестен , бреей!
6
1
 
6
 
! Отговори
iАнонимен преди 10 години
Всички невинни,честни и работливи, пък системата не работи....много странно....може пък ние гражданите да сме виновни ?!
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Здравей Матросов, постави си голия *** на амбразурата и се защитавай!
4
0
 
4
 
! Отговори
Dedo Ivan преди 10 години
Като за "скромно" живял гражданин доста охранен ми се вижда.... Как ли щеше да изглежда, ако беше корумпиран, безчестен и обслужващ персонал на повикване от мутри? Може би като Фидоска? Божа работа!
3
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Депутатите ще си отмарят в скъпата резиденция. Да преместим протестите там
2
1
 
16
 
! Отговори
Хайде сега. . . . преди 10 години
Хайде сега с твоите методи срещу теб,да видиш колко е хубава правовата държава....
1
5
 
6
 
! Отговори
бах м преди 10 години
И този се оказа много невинен по гербаджийската НОВА тв.