Задържаха директора и касиера на КТБ за изнесените 205 млн. лв.

Търси се начин за призоваване на Василев по международен път
Обновена: 11 юли 2014 14:28 | 11 юли 2014 14:28,
199
Задържаха директора и касиера на КТБ за изнесените 205 млн. лв.
Снимка: архив Булфото

Председателят на Управителния съвет и изпълнителен директор на КТБ Орлин Русев е арестуван днес в Созопол. Вчера е била задържана и главната касиерка на банката Маргарита Петрова. Те са обвинени, че са помогнали за изнасянето на над 205 млн. лв. от трезора на КТБ.

Още по темата
Това стана ясно от съобщение на прокуратурата. Процесуално-следствените действия са били проведени след сигнал на шефа на БНБ Иван Искров до главния прокурор Сотир Цацаров. Той е бил депозиран на 9 юли следобед.

Русев е арестуван, защото има доказателства, че лично е разпоредил да се изнесат от трезора на банката над 205 млн. лв. в различна валута и да бъдат предоставени на трето лице. По-рано шефът на БНБ съобщи пред медиите, че сумата е била изтеглена от мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев чрез подставено лице ден преди в банката да бъде поставена под особен надзор.

Петрова е обвинена за извършване на длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай. Разследването е показало, че тя е извадила горепосочените суми от трезора в чували и ги е предала на трети лица. Спрямо Петрова е постановено задържане до 72 часа . Дотогава ще се изготви искане до съда за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“.

От съобщението на прокуратурата става ясно, че изтеглените пари са 93 139 500 евро, 23 657 575 лева и 45 000 щатски долара. Общата левова равностойност на взетите в брой от трезора на банката пари е 205 887 223.

В момента се подготвят документи за призоваване по реда на международната правна помощ на Цветан Василев. Прави се и оглед на трезора, обявиха от прокуратурата.

Разпитани са изключително голям брой свидетели, иззети са документи и записи от охранителни камери, назначени са графологична и техническа експертизи;

От прокуратурата обявиха и че докладът на БНБ не е постъпил в прокуратурата. По-рано шефът на банката Иван Искров обяви, че ще го предаде на обвинението. „Незабавно след получаването му той ще бъде приобщен към делото, касаещо дейността на банковия надзор на БНБ по отношение на КТБ АД, като екипът от прокурори и следователи, работещи по това дело, ще анализират констатациите и изготвят план за спешни действия по тях“, се казва в съобщението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


199
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
133
1
 
36
 
! Отговори
АЗЗЗ преди 9 години
Искам Г-н Искров да направи следствен експеримент: той лично да пренесе на разстояние от поне 100 метра 206 млн. в чували. Нека засече необходимото му време за това !Тези ни имат за тотални *** :(
132
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
RAZSTREL! Na miasto ! Samo vednaj i poveche niama da se skuchi.
131
0
 
26
 
! Отговори
бай Петко преди 9 години
Кажете най-после кое е това "трето лице" облажил се с няколко чувалчета, защо мълчите ???
130
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не чух днес никой да коментира, че всички предложения на БНБ за преместване на депозитите от КТБ в Креди Агрикол и одържавяването на последната, както и отварянето и на 21 юли, зависи от приемането на специален закон от парламента. Има ли достатъчно воля и време парламентът да приеме законът, предложен от БНБ, и той да влезе в сила на 21 юли?
129
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
A V KITAI TAKIVA GI RAZSTRELVAT NA MINUTATA.CACAROV AKO NE GO OSYDI DOJIVOT DA VLIZA TOI V ZATVORA E GA TI MAFIQTA
128
0
 
17
 
! Отговори
Yakov преди 9 години
А къде отиват придобитите дълготрайни активи на КТБ, например "Булгартабак"? Та нали публично беше оповестено, че КТБ купува "Булгартабак".
127
1
 
15
 
! Отговори
серж и доган вън! преди 9 години
Това за касиерката, която извадила от трезора 200 милиона в чували е най - голямата глупост, която може да бъде казана. Доста чували трябва да си е подготвила и да може да вдига сто от лежанка, за да ги пренесе на гръб.Бая пара си е и доста тежи.Отново ни хвърлиха поредния кьорфишек,нямам думи.Това престъпно правителство,заедно с продажната прокуратура трябва да се разкарат на мига.Тези ще обременят всяка баба и всяко малко дете с нови 500лв.кредит,за да им платим далаверите и кражбите!!!!!!
126
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
някой представя ли си колкоса 200 милиона , като обем , по-голяма глупост не бях чул. Искров е за зазтвора - веднага.
125
0
 
35
 
! Отговори
krisko преди 9 години
А задържахте ли Пеевски и другите които са теглили кредити в големи размери и документите по тези кредити някак си били изчезнали ( прибрани от наще хора обискиращите) ?!?!?! Или те няма да си връщат кредитите сега а държавата ще го направи за тяхна сметка....простете за сметка на всички ни ! Много е лесно да се заблуди обаче недотам образован читател ... Страхотни сценарии творят тези за последната една година . "откриха" 250 000 работни места , "разплатиха" се с бизнеса ...(1 млрд задължения)
124
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Задържаха директора и касиера на КТБ за изнесените 205 млн. лв.БРАВО!!!А сега да задържат и ТЕЗИ за ОНЕЗИ 4 000 000 000 левчета!
123
0
 
9
 
! Отговори
Ами тебе мършо преди 9 години
Кога ще те задържим тебе, престъпнико.
122
1
 
11
 
! Отговори
цако преди 9 години
а какъв вои беше всичко е наред стабилна е неразбрахте ли каквото внесете се краде виновни няма вии пак ще ги връщате тези пари цялата дуржавна власт просто краде и лъже замита усуква пере и тнт вии само внасаите за да връщате няколко пъти ясно е крадците са на власт
121
0
 
25
 
! Отговори
Цацата е в кюпа преди 9 години
А главният прокурор въобще не е знаел какво и как са крали приятелите му с които се вижда всеки ден. На маймуни ни направиха.
120
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тази история с тези 200 милиона изтеглени на каса понамирисва.
119
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ало, Днес, защо не казвате нищо за изявлението на Цв. Василев, публикувано в сайта "24 часа" - че това е поредната бомба, пусната, за да бъде съсипан той и банката? Как се изнася такава сума - защо правите отново хората на ***?
118
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кво става, бе????????Някой или Някои здраво са се заели да закрият проекта/държава Бг!?!?!
117
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** дебела , а заповед за международно издирване ........КОГА
116
1
 
15
 
! Отговори
АНТИ преди 9 години
До Soldier of FortuneДа ама като писах за генерал Пиночет, скачаха на минусите!
115
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
да , после и чистачката , ел.техника , асансьорния , само Главния ....не
114
0
 
26
 
! Отговори
Въпрос преди 9 години
Защо прокуратурата не взе мерки преди месец за задържане на Ц.Василев ?