Задържаха директора и касиера на КТБ за изнесените 205 млн. лв.

Търси се начин за призоваване на Василев по международен път
Обновена: 11 юли 2014 14:28 | 11 юли 2014 14:28,
199
Задържаха директора и касиера на КТБ за изнесените 205 млн. лв.
Снимка: архив Булфото

Председателят на Управителния съвет и изпълнителен директор на КТБ Орлин Русев е арестуван днес в Созопол. Вчера е била задържана и главната касиерка на банката Маргарита Петрова. Те са обвинени, че са помогнали за изнасянето на над 205 млн. лв. от трезора на КТБ.

Още по темата
Това стана ясно от съобщение на прокуратурата. Процесуално-следствените действия са били проведени след сигнал на шефа на БНБ Иван Искров до главния прокурор Сотир Цацаров. Той е бил депозиран на 9 юли следобед.

Русев е арестуван, защото има доказателства, че лично е разпоредил да се изнесат от трезора на банката над 205 млн. лв. в различна валута и да бъдат предоставени на трето лице. По-рано шефът на БНБ съобщи пред медиите, че сумата е била изтеглена от мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев чрез подставено лице ден преди в банката да бъде поставена под особен надзор.

Петрова е обвинена за извършване на длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай. Разследването е показало, че тя е извадила горепосочените суми от трезора в чували и ги е предала на трети лица. Спрямо Петрова е постановено задържане до 72 часа . Дотогава ще се изготви искане до съда за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“.

От съобщението на прокуратурата става ясно, че изтеглените пари са 93 139 500 евро, 23 657 575 лева и 45 000 щатски долара. Общата левова равностойност на взетите в брой от трезора на банката пари е 205 887 223.

В момента се подготвят документи за призоваване по реда на международната правна помощ на Цветан Василев. Прави се и оглед на трезора, обявиха от прокуратурата.

Разпитани са изключително голям брой свидетели, иззети са документи и записи от охранителни камери, назначени са графологична и техническа експертизи;

От прокуратурата обявиха и че докладът на БНБ не е постъпил в прокуратурата. По-рано шефът на банката Иван Искров обяви, че ще го предаде на обвинението. „Незабавно след получаването му той ще бъде приобщен към делото, касаещо дейността на банковия надзор на БНБ по отношение на КТБ АД, като екипът от прокурори и следователи, работещи по това дело, ще анализират констатациите и изготвят план за спешни действия по тях“, се казва в съобщението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


199
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
0
 
17
 
! Отговори
nemam nervi преди 9 години
Кеша от 205млн е изнесен от бригада от площад Македония
112
1
 
27
 
! Отговори
отговор преди 9 години
До Анонимен"Такава анархия и беззаконие и през турско не е било" - Държавата се управлява в момента от ДПС и в по-малка степен от БСП.Не е много ясно доколко е българско или турско сега. И в скандала с КТБ е замесен и Пеевски ,който е депутат от ДПС и Има кредити от КТБ.
111
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На кого са дадени парите - ИМЕНАТА!
110
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пчеличката Мая май и тя ще забягва при братя Галеви и Василев... нали им е адвокатка и довереничка
109
0
 
27
 
! Отговори
няма да мине тоз път преди 9 години
Тука не е играл само Василев, имало е Организирана Престъпна Група, в кюпа са били стотици гадове. Я да кажат кои са кредитополучателите, да видим кой брат, скум, сват, с кои партийки са свързани. И моментално запор на имуществото. И ккакво стана в крайна сметка - махнем ли пенсионери, деца, роми, социално слаби, всеки работоспособен човек в държавата обедня с по няколко хиляди лева.
108
0
 
21
 
! Отговори
Soldier of Fortune преди 9 години
Не разбрахте ли най-сетне, че с протести и писане тук не става?Огън по всички политици, банкери, съд и прокуратура!
107
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Цацаров май пак се пренапъва да ражда нещо..... и после - Оопп, извинете, грешка. Как може главната касиерка да я обвинят в присвояване на средства :))) все едно аз като ида да си изтегля 2 вилиона мои пари - утре да обвинят служитеря на банката че той ги е присвоил... смях. и защо и на какво основание, собствениците на банката, като и клиенти на тази банка, няма да бъдат под закрилата на закона за депозитите? Чета го сега закона - там няма изключения. не може БСП да реши така че няма да е
106
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
нищо няма да им направят
105
0
 
19
 
! Отговори
Въпрос преди 9 години
Третите лица, на които са предадени парите, ИМАТ ЛИ ИМЕНА? Как се теглят КЕШ ТАКИВА ОГРОМНИ СУМИ?
104
12
 
20
 
! Отговори
Пешо преди 9 години
ха ха ха а после викайте че ББ бил тиква, видя се кой е тиква и кой кратунаще ривете за Дянков и ББ, само да дойде зимата.....ииии алоооууу Орлов мост къде сте, големите "бунтари" хахахахах палячовци
103
0
 
17
 
! Отговори
ОСТАВКА бе смръдльо преди 9 години
АЗ МИСЛЯ ЧЕ МАФИЯТА СИ ГО НАЗНАЧИ ТАЯ ЦАЦА,ИМЕННО ЗА ТАЗИ ЦЕЛ ПОКРИВАНЕ НА МАФИОТИТЕ И ВДИГАНЕ НА ПУШИЛКА!!!
102
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЛАКОМ Г.З ВИНАГИ ГО Е.ЪТ. ЗАТОВА БУРКАН БАНК СИ Е НАЙ СИГУРНИЯТ НАЧИН ДА СИ СПСТИШ НЯКОЙ ЛЕВ. АКО РАЗБИРА СЕ С 200 ЕВРО МОЖЕ ДА СЕ ОТДЕЛИ ИЗОБЩО НЕЩО ЗА СПЕСТЯВАНЕ.ДА МУ МИСЛЯТ АЙДУЦИТЕ МИЛИОНЕРИ.ТЕ ЩЕ ГРИЗНАТ ДЕБЕЛИЯТ.
101
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кой е този *** на снимката?
100
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Такава анархия и беззаконие и през турско не е било.
99
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
матряла пак гризна дръвцето, а примитивни мошеници въртят цялата държава на пръста си.
98
0
 
16
 
! Отговори
Мери преди 9 години
Делян Пеевски преди месец лично изтъкна пред медиите, че фирмите на майка му чинно си плащали кредитите към КТБ, значи имат кредити. Ами да изискат от Ирен Кръстева и от всички фирми, свързани с Цв. Василев, да предоставят всички документи по изтеглените и обслужвани от тях кредити и голяма част от тази дупка от липсващи кредитни досиета ще се попълни - нали всички тези документи се изготвят в два екземпляра - по един за всяка от страните!
97
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Някой има ли представа, дали руснаците не са си дръпнали парите? Нали банката на Путин ВТБ беше имала почти 10% дялов капитал? Мирише ми на дупедавщина.
96
0
 
8
 
! Отговори
??? преди 9 години
Сигурен съм,че тези които са на най-високите постове в държавата вече знаят на кого са кредитите за 3.5 милиарда лева. Не ни казват,защото вероятно има замесени властимащи.Но ние не трябва да спираме да искаме отговор на въпроса : КОЙ е взел тези кредити и КОГА ще ги арестуват?
95
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това е най-големият банков обир в историята на България! Е така се правят нещата, не като в бандата на Оушън :)
94
1
 
8
 
! Отговори
1 преди 9 години
Много искам да видя на тяхно място как някой ще се противопостави и няма да даде парите. А и се съмнявам да има толкова пари в брой в трезора. Пуснаха оня с парите да се вее из света, а сега някой да му пере пешкирите.