Сменете софтуера за делата, зоват съдии

Съмнителните практики трябва да бъдат спрени, искат в писмо до ВСС
12 дек 2014 11:53, Анисия Иванова
8
Сменете софтуера за делата, зоват съдии
Архив: Булфото

Съюзът на съдиите в България иска от ВСС да смени незабавно програмата "Law Choice" и да се намери оптимално временно решение за случайно разпределение на делата до въвеждане в експлоатация на програма, изработена прозрачно от компетентни независими специалисти. Това става ясно от писмо на най-голямата съдийска организация до Съвета.

Още по темата
Проблемът предизвика вълна от недоволство през последните дни. 25 съдии от СГС поискаха оставката на шефката си Владимира Янева и заместниците й Богдана Желявска и Петя Крънчева.

Те бяха подкрепени в исканията си и от 15 техни колеги от СРС. В резултат на това от ВСС обявиха, че започват проверка, защото имали информация за нередности при софтеура, който разпределя делата.

Днес правосъдният министър Христо Иванов заяви, че ВСС замазва проблема, а за нередностите в системата се е знаело още през 2013 година, когато е била първата проверка.

В писмото си съдиите искат да се внесе и яснота на какво се дължат нередностите в разпределението на делата в Софийския градски съд, които се превръщат в опасност за независимостта на съда и създават предпоставки и съмнения за търговия с влияние.

В ситуацията на опасно разрастващото се недоверие към административното ръководство на съда, за да се защити честта и професионалното достойнство на почтените съдии, Висшият съдебен съвет дължи убедително аргументирани и изчерпателни обяснения какви мерки ще предприеме за ангажиране на отговорността за накърнения престиж на съдебната власт и за създаване на действени гаранции, че съмнителните практики ще бъдат незабавно преустановени, пише в писмото на ССБ.

Съдийският съюз изразява подкрепата си към позицията на всички съдии, които не искат да са мълчаливи участници в продължаващото дискредитиране на съда като институция.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
aztam преди 9 години
Да и сменят и името: LawNOchoice
6
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е и какво като се смени софтуера...? Новия софтуера пак ще му намерят цаката за да го използват както си искат ,както се казва всяко чудо за 5-дена и до като няма вкарани политици, съдии, прокурори,министри, кметове, доктори, полицаи и др. корумпирани чиновници и служители в затвора Бг няма да се оправи
5
1
 
7
 
! Отговори
!!! преди 9 години
Сменете подкупните съдии. На Софтуера нищо му няма. Тези които го манипулират са виновни!!!
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 127ЧЕСТНОСТТА ИДВА ОТ МОРАЛА НА ЕДНО ОБЩЕСТВО, А ТОЙ ОТ НЕГОВИТЕ ЦЕННОСТИ. ЧАЛГА, ПРОСТОТИЯ, ГЕРОИЗИРАНЕ НА ТАРИКАТИ И МУТРИ И ЛОГИЧЕН РАЗПАД НА МОРАЛА.
3
0
 
4
 
! Отговори
127 преди 9 години
И какво като сменят съдиите. Ще докарат от Германия ли? Защото ако назначат други от БГ разлика няма да има. Задължително трябва веднага да се промени софтуера за разпределение на дела. Това обаче ще обърка много сметки. Възможността за попадане на определено дело на определен съдия е много важна за политическия контрол върху съдебната система. За такъв контрол се бореха всички политици до момента.
2
0
 
3
 
! Отговори
ЦК на либерастите преди 9 години
Да бе ,още малко ще сменят и софтуера на спорт тото !
1
0
 
11
 
! Отговори
иван преди 9 години
не софтуера драги съдии!Сменете съдиите!