Панайот Велков - аут от списъка на синдиците

Констатирани са нарушения по петте търговски дела, по които е работил
12 яну 2015 22:55, Анисия Иванова
6
Панайот Велков - аут от списъка на синдиците
Снимка, архив Булфото

Министърът на правосъдието Христо Иванов нареди изключването на Панайот Велков от списъка на лицата, които могат да бъдат назначавани за синдици в производства по несъстоятелност по Търговския закон, съобщиха от Министерството на правосъдието. Освен това ведомството започва поетапна проверка на дейността на всички синдици в България.

Името на Велков стана известно около делата за TV7 и след скандала със съдия Румяна Ченалова от Софийския градски съд, която френският посланик в София нареди сред „гнилите ябълки” в българската съдебна система заради присвояването на фирма на френски инвеститор, като в схемата участвал и синдикът Панайот Велков.

Проверката на дейността на Велков е започнала след няколко сигнала до министъра на правосъдието по различни дела.

Служебно министерството е проверило цялостната дейност на синдика по всичките пет търговски дела /все в СГС/, по които той е бил назначен. В хода на проверката са констатирани нарушения, допуснати от Панайот Велков като временен синдик, свързани с превишаване на правомощията му, неправомерно сключване на договори за сметка на дружествата-ответници от негова страна, при което те са натоварвани със значителна парична тежест, както и различни действия, с които по същество е затруднявал упражняването на търговската дейност на дружествата.

Констатиран е и случай, при който Панайот Велков неправомерно е разгласил с доклад до съда кореспонденция, водена между дружествата и техните адвокати, която кореспонденция е неприкосновена и се ползва със закрила, съгласно Закона за адвокатурата и Конституцията на Република България.

По закон временният синдик е длъжен да осъществява правомощията си с грижата на добър търговец. Целта на обезпечителната процедура е да се запази имуществото на длъжника поне такова, каквото е към момента на подаване на молбата за откриване на производство по несъстоятелност, и да се осуети бъдещото влошаване на финансовото му състояние поради лошо управление, без да се пречи на ответника да упражнява дейността си на търговец, посочват от министерството.
 


6
Още по темата: делаправосъдиесиндик
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
3
 
! Отговори
?!? преди 7 години
Я, и съдиите колко бързо надуват далаверата! Веднага намират "правилния" синдик, който вместо като добър стопанин управлява, като душмани с фалиращи фирмата договори! А парата ли къде отива? По джобовете на всички по процеса на несастоятелността!
3
1
 
1
 
! Отговори
П. Велков преди 7 години
Ще го преместя в другия крачол.
2
0
 
6
 
! Отговори
пачката преди 7 години
За такива айдуци като него няма затвор. Ще го издигнат в съдебната система, за да може още повече да краде. В България трябва да си престъпник, за да живееш добре и да не те е страх!!!
1
0
 
4
 
! Отговори
:-D преди 7 години
Дали пък възмуздието за този няма да е куршум? Българският съд такива в затвора не ги вкарва. За такива възмездието е да ги пратиш в ада.