Седем съдии отказаха да решават ареста на Ченалова

Прокуратурата поиска тя да остане за постоянно зад решетките
52
Седем съдии отказаха да решават ареста на Ченалова
Снимка: Булфото, архив

Седем съдии в наказателното отделение на Софийския градски съд са си направили отвод от делото за мярката за неотклонение на задържаната съдия Румяна Ченалова.

Още по темата
"Правен свят" съобщава, че трима дежурни и четирима редови съдии не са поискали те да решават за ареста й, тъй като доскоро са работили заедно.

Отвелите се дежурни съдии са Христинка Колева, Николай Николов и Евелина Папазян. След това отвод са си направили Виолета Магдалинчева, Величка Маринкова, Александра Йорданова и Андрей Ангелов.

Така мярката за неотклонение на временно отстранената съдия ще бъде гледана от Веселина Ставрева.

По-рано днес Софийската градска прокуратура внесе в съда искането Ченалова да остане за постоянно в ареста, тъй като утре изтича наложената й мярка за задържане под стража за 72 часа.

Тя бе арестувана на вечерта на 14 април, след като по-рано същия ден бе обявена за общонационално издирване, а впоследствие сама се яви пред разследващите.

Срещу Румяна Ченалова са повдигнати две обвинения - за длъжностно и за документно престъпление, свързани с работата й по дело срещу Националната електрическа компания.

Според обвинението на 22 април м.г. Ченалова, е извършила длъжностно престъпление, като в качеството си на лице, заемащо отговорно служебно положение - съдия при СГС, нарушила служебните си задължения, регламентирани в Закона за съдебната власт.

Документно престъпление пък е за това, че на същата дата, в качеството си на съдия от СГС по същото производство, е "съставила официален документ – протокол от проведено открито съдебно заседание, в който удостоверила неверни изявления, с цел да бъде използван този документ като доказателство за тези изявления".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
27
 
! Отговори
съд като цирк преди 9 години
Съгласен съм с втори. В съда всеки работи каквото поиска. Защото се чувстват недосегаеми.
1
2
 
36
 
! Отговори
веднага уволнение! преди 9 години
Съдии отказват да работят - веднага трябва да бъдат уволнени!Превърнали са съда в бардак.