Разследват квесторите на КТБ, не спасили активите на банката

Ще разпитват всички клиенти с преференциални депозити
Обновена: 11 май 2015 14:47 | 11 май 2015 14:39,
17
Разследват квесторите на КТБ, не спасили активите на банката
Снимка: Reuters

Софийска градска прокуратура започва разследване срещу квесторите на КТБ, обявиха от държавното обвинение. Досъдебното производство е образувано за умишлена безстопанственост срещу Елена Костадинчева и Станислав Лютов.

Те ще бъдат разследвани за това, че от ноември 2014 г. до 26 март тази година като квестори умишлено не са положили достатъчни грижи за запазване на повереното им имущество на банката.

Още по темата

От това са последвали значителни щети за банката, а престъплението е в особено големи размери и представлява особено тежък случай, обясниха от прокуратурата. Разследването ще се проведе от следовател от Следствен отдел на Софийска градска прокуратура.

Освен това прокуратурата е разпоредила да се установят всички договори, сключени с банката при преференциален лихвен процент. Трябва да бъдат уточнени и изплатените суми по тях, които са в нарушение на реда за удовлетворяване на кредиторите, предвиден в Закона за банковата несъстоятелност.

Предстоят и разпити на всички, които са имали преференциални депозити в КТБ, както и служителите, които имат отношение към това. Възложено е и назначаване на съдебно-финансова експертиза.

Квесторите на КТБ бяха сменени със законови промени заради съмнения в партиите от мнозинството и опозицията, че активите на банката се източват. Във фалиралата банка в момента работят временни квестори.

По време на последното заседание на Министерски съвет миналата седмица и премиерът Бойко Борисов обяви, че в последните дни на работа на квесторите в КТБ са извършени много нарушения.

"Освобождавано е имущество, преправяни са над хиляда договора", каза тогава премиерът. Според него загубата за Фонда за гарантиране на влоговете е за около сто милиона.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
2
 
! Отговори
Ред Арми преди 8 години
Нищо ново под слънцето. Свършиха си работата, за която ги изпрати тиквата- а именно да заличат следите
13
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Nischto ne pravat milionerite v bk bB da kaje imenata na milionerite ot gerb kak se stava milioner imat restorantiNative magasini skapi koli mutrite mutresite kak stanaha milioneri be zarvuli
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мястото на квесторите е там където е и на управата на БНБ - в затвора, за над 10 години.
11
0
 
2
 
! Отговори
Надали преди 8 години
Аферата КТБ е срам за Прокурори, Одитори, Финансови Надзорници, БНБ-ейци и още стотици кърлежи смучещи заплати от държавата без да има никаква полза от тях. Разочарованието от Борисов също напъпва защото трябваше още с първото си влизане в Министерски Съвет да е вдигнал на крак всички служби за проследяване на откраднатите милиарди. Някой въобще работи ли в тая абсурдна държава.
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И активите на банката ги няма, и пасивите покрити от държавата. Така е най-добре за всички частни интереси. Държавата плаща частни вересии и дългове. И вълкът сит(банкерите), и агнето(вложителите) цяло. Овчарят (БНБ) свири на кавал.
9
0
 
1
 
! Отговори
активен преди 8 години
Браво. Но защо трябва да чакат да им заповяда "великият, единственият" Бате Бойко.
8
0
 
0
 
! Отговори
Хаха преди 8 години
А нас трябва да ни очуди тази новина ли ? Изобщо какво ни интересува ? И информационните агенций сте от противниковия отбор... Ще горнете и вие, като станете неудобни на някого... Беше ми приятно, ама не особено
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами почнете с Веждю....
6
0
 
3
 
! Отговори
vesko02 преди 8 години
Че то собственика не можа ,квесторите за какво да се хабят?
5
0
 
19
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 8 години
От една година слушам как щели да посочат кои са сключили преференциални договори и как щели да посочат пътя на парите след като са излезли от банката.Трай коню, за зелена трева.Това никога НЯМА ДА СТАНЕ! Просто зад големите пари стоят големи хора в държавата.Поредният блъф за наивници.
4
0
 
10
 
! Отговори
трябва преди 8 години
всички да си върнат парите!
3
5
 
7
 
! Отговори
Ред арми преди 8 години
Ами то не може хем да спасяват активите на тиквата, хем на банката. Едно от двете
2
0
 
25
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
Крайния резултат от грабежа на КТБ ще бъде - НИТО 1 ОСЪДЕН ЕФЕТИВНО!
1
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И всичкото това под зоркият поглед на вожда.И кой беше на власт ,че не мога да се сетя???