?100 хонорар за пренасяне на раница с дрога

Пет от дамите с хероина не знаели какво има в чантите
20 юни 2015 08:20,
10
?100 хонорар за пренасяне на раница с дрога
Арестуваната Йорданка Христовска. Снимка: Нова тв

100 евро е било персоналното възнаграждение на петте жени, склонили да бъдат мулета в пренасянето на 60-те килограма хероин през българо-турската граница, които бяха разкрити на 12 юни, пише "Монитор".

Дамите пътували по редовната линия Истанбул-София и склонили да кажат, че раниците, в които били пакетите хероин, са техен багаж. Последната чанта взела организаторката на женската група и същинска контрабандистка - Йорданка Христовска от Сандански.

Още по темата

51-годишната шивачка знаела отлично, че превозва хероин за над 5 милиона и 300 хиляди лева, затова предложила щедрото възнаграждение. Разбира се, вербуваните от нея жени не подозирали, че става дума за наркотик.

Мислили, че просто спестяват на Йорданка мито от акцизни стоки. Щателната митническа проверка обаче ги разкрила като трафиканти на хероин. За щастие хасковската прокуратура погледна снизходително на участието им в схемата и ги определи като невинни жертви.

Обвинението прие за чиста монета обяснението им, че не са знаели какво има в раниците. Ако бяха признати за съучастнички, ги грозеше 15 години затвор и глоба от 200 до 300 хиляди лева.

За сметка на това Хасковският окръжен съд не прояви снизхождение и остави за постоянно в ареста за считаните за организатори на канала Сашко Петров и Васил Косев от Петричко. Мярката им за неотклонение трябваше да бъде гледана на 18-и, но заради липса на адвоката на единия, бе отложена за вчера.

Именно Васил Косев бе посочен от държавното обвинение като организатор на канала. Той е финансирал пътуването на шестте жени до Истанбул, а там заедно със Сашко Петров е пакетирал дрогата, сложил я в раниците и натоварил багажа на рейса.

После двамата тръгнали да се прибират, но по друг маршрут – през Гърция. Били задържани на влизане в България.

Васил Косев е на 44 години, родом от Петрич, но заселил се от години в София. Към настоящия момент е безработен.  Твърди, че не знаел, че е замесен в схема за контрабанда на наркотици. Настоява, че е невинен.

52-годишният Сашко Петров също е родом от Петрич, като към момента живее в село Скрът, Петричко. Прехранва се с надничарство в земеделието. Най-често е ангажиран в сезонната работа по плодовете и зеленчуците в нивите край Скрът. Той също отрече връзка с хероиновия канал. И двамата не отговориха на въпроса познавал ли лично 51-годишната Йорданка от Сандански.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
ХХХ преди 8 години
Значи трябва с раницата да пренесеш към 100 тона хероин за да постигнеш нещо с този риск ......бая мъкнене ке падне ...по убу на магистрало ***
7
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
те са носили по 12 килограма хероин през държавни граници и българския съд ги пуска само защото са някакви лелки и незнаели а мене ако ме хванат със 3-4 ГРАМА марихуана ще ме разсъндъчат
6
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
'затова предложилащедрото възнаграждение''?
5
1
 
18
 
! Отговори
sky преди 8 години
До АнонименАбсолютно, прецедент мулета да се изкарат "невинни жертви" не трябва да се допуска. Най-малкото трябва да са съдени по бързата процедура и да получат условни присъди.. и глоби.
4
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гълъбин колко е взел?
3
0
 
14
 
! Отговори
vlady преди 8 години
100 евро е смешна сума въпреки, че рискът в България не е голям - присъдите са малки, съдът често пуска трафикантите. По високо рисковите дестинации в Югоизточна Азия като Таиланд, Индонезия, Сингапур и т.н. се плащат десетки хиляди на човек има повече смисъл да се рискува затвор 20 години и нагоре или смъртна присъда за такава сума.
2
0
 
28
 
! Отговори
Елемаг преди 8 години
Наркобосовете,вие сте бетер фирмите на Желязко Христов бе? :)Оня, и осигуровки дава :) Ще ти пренасям аз 5 милиона ти ще ми даваш 200 лв.Ама те мулетата са виновни!!В нашия град *** ,като карат дрога за Белгия, на 2 кила се цанят за 2 к ойро.И си карат с "VOLVO"-тата с тайници!!Така се прави.Малей,за 200 лв 15 години.Ах,проста българска кратуно :)
1
0
 
18
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 8 години
И 20 години затвор !...Мерси !По-добре с честен труд. По-сладко е !Бързите пари не водят до добър край ...