Полицията в Пловдив разпънала чадър над шофьор-убиец

Министърът да се намеси, иска в писмо главният прокурор
Обновена: 19 авг 2015 20:05 | 19 авг 2015 16:35,
53
Полицията в Пловдив разпънала чадър над шофьор-убиец
Снимка: Dnes.bg

Сериозен гаф е допуснала дирекцията на полицията в Пловдив по повод разследването на инцидента с прегазения пешеходец на пешеходна пътека в града на 12 август вечерта. Това става ясно от писмо на главния прокурор Сотир Цацаров до вътрешния министър Румяна Бъчварова.

Касае се за катастрофата, при която 24-годишният Милан Дивеков прегази 63-годишния Димитър Димитров със скорост около 100 километра в час. От удара тялото на  жертвата изхвърчало на около 30 метра от мястото на инцидента. Вечерта Дивеков беше разпитан и освобеден от полицията, а на следващия ден задържан за 72 часа с постановление на прокурор.

Още по темата

По-късно Окръжният съд му наложи мярка "домашен арест” и го пусна на свобода. "Уведомяването на прокуратурата за настъпилото произшествие не е извършено от органите на МВР, като не е уведомен нито дежурният прокурор, нито административният ръководител на окръжна прокуратура-Пловдив”, се казва в съобщение на Главна прокуратура.

Нарушенията на разследването обаче не спират дотук.

Освен че не е бил задържан, шофьорът-убиец не е тестван на място за алкохол и за наличие на упойващи вещества в кръвта му. Той е призован устно от разследващия полицай за свидетел на следващия ден.

Прокуратурата е установила, че Милан Дивеков е санкциониран общо 8 пъти по Закона за движение по пътищата и има 5 влезли в сила наказателни постановления и 3 наложени глоби с фиш. Установено е, че последното нарушение от Дивеков е от 10 май, като всички наложени му глоби са неизплатени, но въпреки това не са му отнети контролни точки, нито талона за управление на МПС.

"Служителите на МВР не са предприели никакви действия за установяване на самоличността на гражданите – очевидци на пътно-транспортното произшествие.”, потвърдиха за Dnes.bg от прокуратурата. Оказа се, че не е била назначена и автотехническа експертиза, въпреки че началникът на сектор "Пътна полиция“ в Пловдив е заявил обратното пред медиите след инцидента.

Това е довело и до отстраняването на разследващия полицай от случая по искане на наблюдаващия прокурор.

Другият парадокс - на 14 август новият разследващ полицай е разпитал само един свидетел – очевидец на пътно-транспортното произшествие, който доброволно е предоставил имената си на полицейските органи. Разследващият полицай е заявил, че не разполага с възможност да установи други очевидци, ако те сами "не се появят на разпит".

„Поради тези факти главният прокурор Сотир Цацаров предлага на министър Румяна Бъчварова да упражни правомощията си по Закона за МВР и да предприеме необходимите действия”, съобщиха от Главна прокуратура.

Потърсихме за коментар директора на полицията в Пловдив старши комисар Пламен Узунов. „Назначил съм проверка, която да установи има ли нарушения от страна на полицейски служители и ако такива има, виновните ще бъдат санкционирани”, заяви пред Dnes.bg Пламен Узунов.

Сега се очаква реакцията на вътрешния министър по случая.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
0
 
! Отговори
Маниака преди 8 години
Тъст ченге покрива шофьор убиецМилан ДивековДействащ полицай - бащата на приятелка на Милан Дивеков, е бил в основата на замитането на следите на кървавата катастрофа в Пловдив, при която на пешеходна пътека бе убит 66-годишният Димитър Димитров. Това е версията, която се разпространява сред близки до жертвата на произшествието. Досега нито полицията, нито прокуратурата са потвърдили или отрекли официално този слух. Ако се окаже истина, ще се стигне до логично обяснение защо служителят на реда, отишъл пръв на местопрестъплението, е направил серия от сериозни пропуски. За него се знае, че
34
0
 
15
 
! Отговори
Kafevarka преди 8 години
Кафе дано да са му направили и после лозето да му изкопаят. Явно е важно момче.
33
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тия ,като започнеш от милиция,прокуратура и т.н. държавни институции,ако продължават така с престъпното си бездействие...в най-скоро време ще има вендета за такива ***.... присъдата се изпълнява на място и веднага още преди да са дошли мафиотите в сини униформи.....виновният се пребива до смърт от афектираната свидетели.... в тази бананова ДУПКА това ще е най-сигурното изпълнение на наказанието...ХАХАХАХА жалка държавица .....по-зле сме и от арабските страни
32
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако Румяна имаше малко качества на министър, шефът на ОДП-то вече да е с връчена заповед за понижаване в длъжност и преместване, шефът на отдел "Пътна полиция" - уволнен, екипът от местопроизшествието и разследващия полицай да се разпитват от Вътрешна сигурност и прокурор, за да се уточни колко са прибрали. Ако не са все пак - уволнение за престъпно бездействие и професионална мърлящина!
31
0
 
20
 
! Отговори
Бай Ставри преди 8 години
Директорът на полицията в Пловдив и замесените полицаи незабавно да бъдат уволнени и да им бъде потърсена наказателна отговорност.
30
1
 
17
 
! Отговори
бай иван преди 8 години
Как човек да не си събере куфарите след като всеки ден чете подобни новини.
29
0
 
14
 
! Отговори
до 32 преди 8 години
сбъркал си заглавието на песента - истинското име е "Родната полиция ни Гази"
28
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ша са управим....
27
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
БУров: На полицай само на хя му може да се опреш!
26
1
 
34
 
! Отговори
Уйвидек преди 8 години
Ще му пръднат на кочана на шефа на полицията в Пловдив. Процедурата е ясна за всички. Дисцплинарно уволнение, което в последствие се оказва, че е преназначаване на друг, обикновено по - добър пост в друг град. Очаквам да го преместят в София на по - добра заплата. Мафията с пагони в БГ работи на пълни обороти. Плебса както винаги остава с пръст в... уста!
25
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Добрият полицай е мъртвият полицай.Добрият прокурор е мъртвият прокурор.Кога ли ще полудее този овчиглав народ.
24
0
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нагло изглеждаше баровчето. Дано починалият има синове да го причакат някоя вечер и му резнат орехчетата. Да караш над 100 в тъмнината и да не съобразяваш си е идиотия.
23
0
 
40
 
! Отговори
vesko02 преди 8 години
У нас очевидно бизнеса с чадъри е доходоносен ,бил той с чадъри над престъпници или над летовници на плажа на морето ,който държи чадъра дърпа яка пара
22
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
TOVA E STACKANA MVR PLOVDIVUVELICENIE NA ZAPLATITE I NAMALIAVANE NA GODINITE NA PENSIA--PO SLUCAIA DIVEKOV NAISTINA IMA IYADREN CADAR
21
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
еее тия с IQ са ги избирали, хайде дисциплинарно уволнение без 20те пенсии!Явно на място е имало "ся ко шъ прайм?"
20
0
 
45
 
! Отговори
! преди 8 години
"Милан Дивеков е бил набит от очевидци на кървавата катастрофа, при която на 12 август младежът блъсна човек на пешеходна пътека и го уби. Това съобщи при мярката за неотклонение в Пловдив адвокатът на младежа Димитър Андонов."МАЛКО СА ГО БИЛИ! МАЛКО!Следващият път трябва да набият и полицаите! Истинското правосъдие на истинските свидетели! Просто защото след това ПРАВОСЪДИЕ В ПРОГНИЛАТА ВИ СИСТЕМА НЯМА!
19
0
 
29
 
! Отговори
Шаран_БГ преди 8 години
Само не ни съобщават, многоуважавания г-н М.Дивеков на Бахамите ли е, или на Аруба ? Търси ли го Интерпол или не?
18
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
на мен в Пловдив за съвсем леко провинение ми писаха протоколи, проби, дознатели - цял ден ме мотаха (от София съм)че даже и съда ме осъди та сега ще има да им плащам един куп парита, работят, ама не за всички явно
17
0
 
34
 
! Отговори
! преди 8 години
Малко са го били този убиец! Доколкото помня случайни мунивачи станали свидетели на убийството са му ударили няколко кьотека! Трябваше да го убият!
16
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
POLIZAITE OT PLOVDIV TRIABVA DA POLUCAVAT PO 5000 LV ZAPLATA,ZA DA ZAPOCNAT DA RABOTIAT,A GLAVNIAT PROKUROR VMESTO DA PISHE PISMA DA PISHE ZAPOVEDI ZA ARESTI NA SHEFA NA POLIZIATA I OSTANALITE KANDIDATI ZA 20 ZAPLATI I NAMALENIE NA GODINITE ZA PENSIA.