Повдигнаха нови обвинения на ген. Шивиков

Те са за злоупотреба със служебно положение и превишаване на власт
16 сеп 2015 10:45, Красимир Ангелов
15
Повдигнаха нови обвинения на ген. Шивиков
Снимка: Булфото, архив

Военноокръжна прокуратура-София повдигна нови обвинения за присвояване и за злоупотреба със служебно положение на бригаден генерал Димитър Шивиков, съобщиха от прокуратурата.

От там посочват, че в хода на разследването за неправомерното ползване на труда на четирима негови подчинени за ремонт на собственото му жилище, са събрани доказателства за още девет случая на злоупотреба със служебно положение и превишаване на власт.

Още по темата

За 10-те случая на злоупотреба със служебно положение, които са престъпление по чл. 387 ал.3 вр. с чл. 26 от НК, на 14 септември е повдигнато обвинение на Димитър Шивиков в качеството му на командир на "61-ва Стрямска механизирана бригада"- Карлово.

В хода на това разследване са събрани и доказателства за извършено от ген. Шивиков длъжностно присвояване на вещи по време на мисия в Афганистан. Материалите за присвояването на отделени в ново досъдебно производство срещу генерала.

Според обвинението става дума за присвояване на104 одеяла с емблемата на ИСАФ, 87 броя зимни комплекти – яке с панталон, ръкавици, шал и шапка с емблемата на „ИСАФ“, 104 броя зимни якета, 135 броя спортни екипи с емблемата ИСАФ и надпис Афганистан, 20 броя топки и 18 бр. походни легла.

Освен това прокуратурата отбелязва, че за периода от март 2014 г. до 13 юни 2015 г. ген. Шивиков е иззел правомощията на Командира на Сухопътните войски и без договор и безвъзмездно предоставил бетонов басейн на лице - специалист по лова в Сдружение "Ловно - рибарско дружество"- Карлово, за отглеждане на пъстърва. Наем в размер на 28 307 лева не е заплатен на Сухопътни войски.

Dnes.bg припомня, че разследването срещу генерал Шивиков започна малко преди той да оглави командването на НАТО в България. Тогава той получи голяма подкрепа от колегите си в армията, но в крайна сметка обавя, че напуска армията.

Лично премиерът Бойко Борисов поиска да се изясни случаят с подадената оставка на ген. Димитър Шивиков. По време на заседанието премиерът се обръща към министъра на отбраната Николай Ненчев и прави характеристика на генерала: „С един анонимен сигнал един натовски генерал, един от най-харесваните в НАТО генерали, генерал, който сега заради такъв анонимен сигнал напуска армията, генерал с две мисии в Афганистан”, посочи Борисов по време на заседание в МС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Типично,крал генерала одеяла крал и злоупотребявал,ама бил голем пич.Достоен натовски генерал,та чак най-достойният.Като го видиш прилича на свиневъд,ама станал цял генерал.Та един друг измислен генерал каза,че тоя бил най-добрият и цялата бригада ревяла.То и министъра от ямболските села е един?Ама айде стига с тия прошляци.Щото армия у БГ няма.Има едни дето за пари ще продадат държавата,ама добре,че НАТО ни пази та спим спокойно.
13
1
 
3
 
! Отговори
75 преди 8 години
Типично. Когато бях войник /1993-1995/,офицерите крадяха сапуна от тоалетните и вмирисания салам от кухнята.Питаха и кой какво е завършил.Тези от автото им оправяха разпадащите се москвичи, дърводелците им полираха мебелите в къщи и т.н Толкова за папагалите,които твърдят,че военните ще въведат ред.
12
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бая народец се навъди дето мислят държавното за бащенияама явно са доста простички, та ще ги окошаря всите
11
0
 
6
 
! Отговори
ети преди 8 години
Не го знам дали е свестен човек, но обвинението звучи жалко "104 одеяла, зимен комплект и ръкавици ...".Айде стига де Василев отнесе некви си 4 милиарда и нищо ама за тези 104 одеяла милост няма да има!
10
3
 
3
 
! Отговори
do 1 преди 8 години
Ако искаш да си точен, замени "освободители" с ПОРОБИТЕЛИ и нещата ще си дойдат на място! Няма държава, която да е нанесла толкова вреди на отечеството ни и толкова нещастия на народа!И всичката тази гадост не без дейното участие на предателите -комунисти и нискообразованите лесно манипулативни прослойки.Ако не бяхме под гнета на тази средновековна монархия повече от век, България ще ше да е просперираща европейска държава, а не пример за упадък.
9
3
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
за да бъде пълна информацията допълвам обвиненията към генерал Шивиков"През май миналата година генералът устно разпоредил на свои подчинен да осигури военни автомобили и електроагрегат, които да се използват за тържество Ежегоден мотокрос в карловското село Васил Левски. Други деветима военни били изпратени като охрана на техниката.През лятото на 2014 г. Шивиков наредил на свои подчинени да ремонтират ловния парк в Карлово. С личния труд на военнослужещите и техниката на бригадата били изградени подпорна стена, бетонови стъпала, чешма, бетонова пътека към нея. Монтирани били седалки
8
3
 
13
 
! Отговори
uu преди 8 години
Уж свестен човек, отворен към обществото, защото и военните, и техните семейства са част от това общество.Но...., човека си нема работа и се кандидатира за Кмет на Община Карлово, издигнат от Инициативен комитет. И то перспектива за добро представяне.Но...., един от другите кандидати има братовчед прокурор.Вързва ли ви се пъзела????Така е преди избори. До вчера беше читав човек, вече не е..."Беше куче свястно, но някой каза, че е бясно и то стана бясно. А беше куче свястно." /Р. Ралин/
7
2
 
15
 
! Отговори
бай Вълчо от Хисаря преди 8 години
Бях в карлово на една среща и много добре видях отношението на обществеността и колегите на генерала.Всички застанаха зад него.Всички псуваха министър Ненчев или както се изрази един офицер -Менчето.Очевидно това е политическа поръчка както за бившия министър Н.Цонев.Само,че дойде видов ден и сега се плаща с бюджетни пари за простотиите на прокуратурата за делата на Н.Цонев.Ало, г-н Цацаров за какво взимаш заплата?.
6
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"разследването срещу генерал Шивиков започна малко преди той да оглави командването на НАТО в България."Това не го разбрах
5
0
 
3
 
! Отговори
Homer преди 8 години
До 3 ПРЕЗИДЕНТ И ГЕНЕРАЛ:Май забравяш, че и той се надупи на фащ!!!!!
4
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
какъв достоен бе, рукофилски *** ....
3
6
 
16
 
! Отговори
ПРЕЗИДЕНТ И ГЕНЕРАЛ преди 8 години
Един достоен български офицер срещу надупения ни пред САЩ президент. БРАВО ШИВИКОВ! Ти си пример за младите българи!
2
7
 
9
 
! Отговори
ААА преди 8 години
Това bg шапкарите нямат срам от времето на соца и досега се мислят за богове и всички трябва да ги обслужват!!! Пфу! Това не е армия а бардак!
1
6
 
25
 
! Отговори
ПРОКУРАТУРАТА преди 8 години
изпълнява ПОЛИТИЧЕСКА ПОРЪЧКА да очерни и осъди ГЕНЕРАЛА за назидание на всички български офицери заради отношението на ген. ШИВИКОВ към РУСИЯ и почитта, която отдаде към ОСВОБОДИТЕЛИТЕ ни по време на празнка. Направи го въпреки напъните на ПЛЕВНАЛИЕВ да принизи ролята на РУСИЯ и това е целия проблем. Очевидно обвиненията са смехотворни, защото едва ли от АФГАНИСТАН си е закарал на вилата 104 одеала. А помощта на негови приятели, които заявиха това сега го изкарват злоупотреба с власт