България гони Захра – иранката, която замени Аллах с Христос

22-годишното момиче иска закрила, в Иран може би я грози смърт
11 фев 2016 17:52,
146
България гони Захра – иранката, която замени Аллах с Христос
Снимка: flickr

В Административен съд - Бургас е образувано дело по жалбата на Захра Шахсавани, гражданка на Иран, която оспорва отхвърлената й молба за предоставяне на международна закрила у нас.

Това е втората по ред молба на младото момиче. Още през 2014-а Захра иска да й бъде предоставен статут на бежанец с хуманитарен статус, но молбата й е отхвърлена.

В края на 2015 г. Шахсавани отново се обръща за помощ към Регистрационно-приемателен център за бежанци в село Баня. Тогава Захра разказала, че не може да се завърне в Иран, тъй като се чувства застрашена, заради религията, която е приела.

Момичето е на 22 години, а причината, поради която животът й в Иран е заплашен е, че преди години тя приема християнството и оставя исляма зад гърба си.

В ислямската република на преминаването от Аллах към Христос не се гледа с добро око. Хората, направили това, често са съдени за вероотстъпничество. Ако някой бъде признат за виновен, присъдата може да бъде дори смърт.

Младата жена говори перфектен български език. Казва, че е напуснала Иран заедно със сестра си още през 2013 г., тъй като там животът бил много тежък.

Преследвали семейството й, защото опитали да развиват частен бизнес. Майка й и сестра й дори са били арестувани.

"Вкъщи имахме Библия. Започнах да я чета и като видях чудесата в нея, повярвах! Обичам България и искам да остана тук", разказва момичето пред бургаския "Флагман".

Захра се установява в Несебър през септември 2014 г. Повече от година работи във фризьорски салон в морския град, където и живее. Кръстена е, а на врата си носи златен кръст – един от най-важните християнски символи. Редовно ходи на църква и дори помага във всички мероприятия. За това свидетелства и пастор Христо Якимов.

"Запознахме се с нея през 2013 г. Тогава дойде в църквата. Направи ни впечатление, че седеше най-отзад и плачеше неутешимо. Опитахме се да направим връзка с нея, но беше трудно, тъй като не говореше български, а само малко английски. По начина на кръстене разбрахме, че е християнка. Посещава редовно богослужения, а вече говори и пише перфектно на български", разказва пастор Якимов в съдебната зала.

Той добавя, че няколко семейства искали да осиновят Захра и с това да се решат проблемите й. Но у нас подобно нещо е невъзможно, защото вече е навършила пълнолетие.

"За мен България е моята държава! Не мога да си представя живота извън нея, без приятелите ми и без вярата", казва младата жена в съдебната зала. Нейната сестра също е християнка и живее със съпруга си в Швеция. Но Захра отказва да напусне България, въпреки че ще има много по-уреден и спокоен живот в скандинавската държава.

Молбата на Захра е отхвърлена по съображения, че "чужденката не е посочила никакви факти, обосноваващи основателни опасения от преследване, основани на раса, религия, националност, политическо мнение или принадлежност към определена социална група. Спрямо нея не са налице основанията за предоставяне на хуманитарен статут".

В решението административният орган се е позовал на справка от Дирекция "Международна дейност", според която за молителката не съществува реална опасност от тежки посегателства, няма въоръжени конфликти на територията на Иран, решението на Шахсавани да напусне държавата не е продиктувано от тежки заплахи за живота и или личността й като цивилно лице.

Делото бе отложено за 2 март за представяне на допълнителни доказателства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гонете я тая лъжкиня. Приела била християнсктвото ахах лъже
15
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бре, какво пък толкова й харесало в България, та не ще да ходи при сестра си в Швеция?!
14
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това е рядко явление и трябва да се поощрява. Както винаги в Бълхаристан ние вървим наопаки, надолу с главата, напред с гъзъ, на ебемстрана. Ако християнин беше приел исляма и кандидатсва за убежище, то веднага сигурно щяхме да го приемем, ама нали е наш, що да му не е*ем майкята. Бежанци САМО ХРИСТИЯНИ ПРИЕМАЙТЕ!!!
13
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Щом България приема бежанци, то такива като Захра трябва да бъдат приемани с приоритет - християни, с желание да учат български, да живеят и работят в България! Тя вече се е интегрирала в нашето общество и е почти българка!
12
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Женя се фиктивно за нея и и предоставям статут. Ако опре до там.
11
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е добре, де! Да се омъжи за българин и ще си реши проблема. Момичето е много бяло и хубаво между другото, имаше снимката й в Блиц.
10
1
 
11
 
! Отговори
Тео преди 8 години
Нека да не съдим прибързано.Статията ми се струва някак си съшита с бели конци.Момиче от Иран,говорещо прерфектен български?!?Защита уж защото си е сменила вярата?!?За да и отхвърлили молбата значи има основателна причина.Щом всеки с извинение гащник може да получи убежище а това момиче,които има перфектни данни да се интегрира тук не може-интелект,перфектен български!Е ДА АМА...да не се блъскаме в главите какво стана ако надене шахидския колан!Ако момичето е ок, пожелавам и да остане!
9
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Трябва да помогнем на нашата сестра в беда. Върне ли се в Иран няма да оживее.
8
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Във 90% от Ислямските държави приемането на Християнството се наказва със СМЪРТ.Дори в напръв поглед развити страни като Алжир, Малайзия и т.н.Върне ли се я грози сигурна смърт.
7
2
 
18
 
! Отговори
БОТЕВ Х. преди 8 години
Не ме карайте господа съдии да се срамувам ,че съм БЪЛГАРИН
6
1
 
2
 
! Отговори
миро преди 8 години
Какво мисли ДАНС там е решението ,импулсивно е нестава
5
2
 
24
 
! Отговори
Meн преди 8 години
Скапана държава във всяко едно направление. Всеки ден се убеждавам в нови работи.
4
1
 
48
 
! Отговори
ХХХ преди 8 години
А амуджите дето току що нелегално дошли без паспорти и са фанатизирани ислямисти с клипчета на отрязани глави в телефоните си и искащи пари на готово и път към запада ги оставяте тука буща а ? Момичето живее тука работи тука говори езика ни перфектно ......демек се е доказала че не е терорист ...нея искат да изгонят, а пък доказани терористи ги оставят ? Бойко ?
3
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бюрокрация и ....бездушие.И от тези некадърни хора зажисят хиляди съдби.Е нема такава държава....
2
1
 
43
 
! Отговори
атанас преди 8 години
До 4Няма значение поради каква причина се е покръстила. В някои ислямски държави, сред които е и Иран, ако си отказал исляма, присъдата е смърт (най-често чрез мятане на камъни по площада). Така че след като тя е напуснала религията си, ако я върнат в Иран по всяка вероятно наистина ще я убият.
1
5
 
53
 
! Отговори
Иван преди 8 години
Българска работа.