Велосипедист на съд за съборена пешеходка

Тя пресичала на зелено, а той минал на червен светофар
14 фев 2016 16:32, Боряна Павлова
14
Велосипедист на съд за съборена пешеходка
Снимка: Архив Bulphoto

Велосипедист от Шумен беше осъден да плати 4000 лева обезщетение на пешеходка, която блъснал, докато тя пресичала на зелен светофар. Сумата е за причинени неимуществени вреди. Това реши окончателно състав на Шуменския окръжен съд по гражданско дело, заведено от 21-годишна пешеходка срещу 36-годишния велосипедист, пише"24 часа". С това окръжните магистрати потвърдиха решението на Районния съд в Шумен от октомври 2015г., което е било обжалвано от велосипедиста. Той ще трябва да плати и около 800 лева направените по делото разноски от ищцата.

До гражданското дело се е стигнало, след като прокуратурата е отказала да образува наказателно с мотив, че на пешеходката е била причинена лека телесна повреда. По закон при такива инциденти държавата не завежда дело, но всеки пострадал може да си търси правата по частен път. Така е направила и младата шуменка.

Инцидентът е станал на 19 август 2014 г. около 18 часа. Момичето пресичало на пешеходна пътека и на зелен светофар, но била ударена от велосипедиста, който пък от своя страна е преминал на червен светофар. Момичето дори е постъпило в болница, макар и без опасност за живота.

За станалото ПТП е съставен протокол от КАТ. Контролните органи констатирали нарушение на правилата за движение по пътищата, на нарушителя е написан акт и му наложено административно наказание глоба от 100 лв. Държавата била до тук. Шуменската районна прокуратура отказала да заведе дело, т.к. нараняванията на момичето били леки.


14
Още от
Напиши коментар Коментари
6
4
 
1
 
! Отговори
Див Петел преди 2 години
Моооо ги мразим велосипедистчетата. Бутат се навсякъде и на тротоари и на платното. За тях само опънати стоманени въжета между дърветата....
5
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Малко му е взела. Едно велосипедистче се опита да ме удари на незаконната велоалея на борис и като се сетя как се изплущя след подложения прът, май цял живот ще помни гадта.
4
2
 
10
 
! Отговори
пешо преди 2 години
до 3 и 4 - в моето село, софия, е адски невероятно да имаш познат който да те разпознае баш в такава ситуация. велосипедиста, колкото и да е паднал и гледан - ако просто си беше отпрашил нищо нямаше да се случи. но той е сглупил да остане и да си даде данните на жената. не го защитавам, тъпо е да се пресича на червено и да се блъскат хора, ама тая *** да му вземе 4 бона за нищо... е малко е прекалено. дето викате, с кола да я беше блъснал, по-евтино щеше да мине.
3
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако беше с кола велосипедиста сега ще ше да е само условно - 4000лева
2
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
1, а може би и той е паднал и е нямало как да стане бързо, а е имало и повечко свидетели?
1
23
 
28
 
! Отговори
пешо преди 2 години
4000 лева, а той, за да бъде съден, явно е останал да й помогне. можел е просто да си изчезне и оная да остане с пръст в уста.