Как се харчат парите в съдебната система?

Експерт: Няма прозрачност, а служителите – много!
2 мар 2016 14:00,
15
Как се харчат парите в съдебната система?
Снимка: bgonair.bg

5,5 пъти се е увеличил бюджетът на съдeбната власт, а държавният бюджет е нараснал 3 пъти. Това е положителен тренд, защото темата наистина трябва да се третира като приоритетна. Това коментира правният експерт Любомир Авджийски от Института за пазарна икономика в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

По думите му проблемът не е, че средствата са повече, а как се харчат.

"Има какво да се работи по прозрачността, въпреки че има публичност. Това, че ще се публикува през октомври бюджетът, не означава че има прозрачност, така че гражданите да се намесят адекватно", коментира експертът.

Още през юли проектобюджетът трябва да бъде публикуван за гражданско участие и експертиза, препоръча Авджийски.

Друга препоръка е да се прави модерно програмно бюджетиране, а не да се следва историческия принцип - да се гледа миналогодишният бюджет и с леки индексации да се нагажда за следващата година. Според експерта трябва да се финансират конкретни дейности, цели и нужди.

Авджийски очерта като проблем и големия брой служители в съдебната система. Той уточни, че в много районни съдилища има много по-натоварени съдии, спрямо в други съдилища в страната.

"А имат еднакъв статут и имат едни и същи възнаграждения. Предлагаме 38 районни съдилища, които са със състав от 3 до 5 съдии, да нямат пълната администрация, която имат всички останали съдилища", обясни Авджийски.

Той даде пример със Софийския районен съд, в който има стотици съдии, има счетоводител, съдебен администратор, административен секретар. "По същия начин един съд, който има трима съдии, също има обща администрация", допълни експертът.

Като решение той предложи пет съдилища с по трима съдии да имат обща администрация.

Авджийски изтъкна и че прокуратурата е тежка структура и е сериозна числеността на служителите й.

"Първи сме по брой на прокурори на глава от населението. Имаме 3000 служители при население 7 млн. души. Толкова са и в Румъния, а населението е 22 млн. и има три пъти повече регистрирани престъпления", коментира още експертът.

Целия разговор вижте във видеото:

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До недоумявам 11 AMI DA NAPUSNE SHTOM NE IM HARESVAT PISANIATA IM.
12
0
 
2
 
! Отговори
" преди 8 години
В съдебната система и МВР парите не се харчат- те просто се прахосват и потъват като вода в пясък!
11
0
 
0
 
! Отговори
Mahlenski sad nakrak преди 8 години
Zakrivame mvr i sadebnoto ministerstvo ...i sme na izlishak daje...:-):-):-):-) za 15-20godini...te i bez drugo prejiviavat otlichno ot izvanrednia si trud...v izvanrabotnoto si vreme...:-):-):-):-)
10
2
 
0
 
! Отговори
недоумявам преди 8 години
До АнонименТози, който пише, относно "машинописките", моля да заповяда в съдебната зала да седне и да пише с бързина "АКО МОЖЕ МАЛКО ПО-БЪРЗО ОТ СВЕТЛИНАТА", защото никой не те чака, и тогава да каже как е, дали път няма напрежение, а!!! Нека тогава да го питам, дали 12% увеличение е много!!!
9
0
 
1
 
! Отговори
вики преди 8 години
Как да не взимат адм. секретарка в малък районен съд взима след 12 % увеличение 1570лева
8
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да ти и експерта, който не знае, че наименованиято е "Комисия по правни въпроси", а не лаишкото "правна комисия".
7
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Една обикновена машинописка ... взима хилядарка чисто на месец..."Пишете тъпотии. Дано поне сте си получили парите за това. Нито има такава длъжност в съдебната система, нито протоколистите и деловодителите взимат такива заплати. Ей, много ви бодат в очите чуждите паници! Ми станете една "машинописка" тогава!Сега ако говорите за машинописки в друг бранш или организация- за там не знам. Но не за тях е тази статия, все пак. Даже бабите по пазара не си съчиняват чак такива глупости.
6
4
 
7
 
! Отговори
ужас преди 8 години
Същата работа като в МВР,огромен бюджет и служители а никаква полза,и за всичко това нищо плаща народа.
5
1
 
3
 
! Отговори
1, преди 8 години
До Анонимен 1,Никоя машинописка в съдилищата не взима хилядарка. Не пишете откровени лъжи. По- ниски са заплатите.Ако говорите за НС и министерства, агенции и тем подобни- може. За съда категорично това не е вярно. Тринайста заплата няма всяка година.Четиринайста- никога не е имало.Освен ако не пишете за МС пак и за останалите административни служби на изпълнителната власт. Откровените лъжи, които се тиражират от платени писачи в медиите няма да ви повишат стандарта на живот!
4
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Отново се напада съдебната власт, понеже има претенциите да е независима от едноличното, еднопартийно тоталитарно управление на министър- председателя. Ако ще си говорим за увеличение на заплати, то трябва да се отрази истината- в съдебната система те не бяха пипани от 2012 г.,докато по закон следва да се формират и изменят винаги, с промяната на средната заплата за бюджета. През това време и НС и администрация повишава многократно възнагражденията на заетия персонал,вкл. и на ръководния такъв.
3
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В нашия съд материалната издръжка през 2015 г. струва толкова, колкото е била и преди пет години. Това е по офизиален отчет.За какво и кой е харчил 5,5 пъти повече и спрямо кой предходен период не става ясно. Администрацията може да се посъкрати. Но това важи и за НС и за цялата изпълнителна власт, която си е почти на 90% пък чиста администрация с малко експертни реални длъжности. Нейната издръжка с колко е скочила?
2
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не ми пречи да взимат, ама да работеше тази институция, тогава и ние щяхме да взимаме и хората щяха да са доволни.
1
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Парите се харчат гьотьоре!Една обикновена машинописка или деловодителка взема около хилядарка чисто на месец! Отделно за дрехи,премии,тринайста,четиринайста заплата...абе въобще живот си живучкат! Всички до един са с връзки и с топ не можеш ги премести.А един учител нека да кара с 550 лв.Това ако е държава,аз съм Осама Бин Ладен!