БХК съди България: Заплашват гейове, а държавата мълчи

Организацията заведе дело в Европейския съд в Страсбург
Обновена: 3 май 2016 15:50 | 3 май 2016 13:07,
201
БХК съди България: Заплашват гейове, а държавата мълчи
Снимка: архив Булфото

Българският хелзинкски комитет заведе дело срещу България в Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Причината е отказът да бъдат разследвани заплахи за насилие и смърт във Facebook към участници в София Прайд 2014 г.

Жалбоподателят е Радослав Стоянов – хомосексуален мъж, активист за равноправие и редовен участник в ежегодното шествие София Прайд, съобщиха от Хелзинския комитет в България.

Оттам разказаха и подробностите – май 2014 г., във Facebook е създадена страница за провеждане на антишествие срещу гейпарада. Организатори са "Атака" и ВМРО, нерегистрираната "Националистическа партия на България", българският клон на международната нео-нацистка мрежа "Кръв и чест" (Blood & Honour), организации на футболни хулигани и др. подобни.

"На Facebook страниците на "Анти-гей парад" и "Националистическа партия на България", както и на множество лични профили на свързани лица, са публикувани крайни изрази на хомофобска омраза и закани със смърт и насилие към участниците в София Прайд 2014 г. Те са отразени и в няколко популярни онлайн медии", пишат от БХК.

Още по темата

На 13 юни 2014-а, 22 дни преди датата на провеждане на София Прайд, Радослав Стоянов подава жалба до Софийската районна прокуратура. В нея той изрично моли за спешно разследване, тъй като остава съвсем малко време до провеждането на шествието и съществува реална опасност от осъществяване на заплахите, информират от БХК. Прокуратурата не предприела никакви действия до 21 август 2014 г. – 2 месеца и 8 дни след подаване на жалбата и 1 месец и 17 дни след реалното провеждане на прайда. Тогава обвинението започва предварителна проверка, която трае 4 месеца. На 23 декември 2014 г. – над 6 месеца след подаване на жалбата – прокуратурата отказва да образува досъдебно производство.

"Според районния прокурор изказванията във Facebook били вече изтрити, макар и до днес част от тях все още да са достъпни", съобщават още от комитета. Според постановлението на обвинителя извършителите не искали да подбуждат към престъпления, а да покажат на обществото, че "не бива да бъде демонстрирано това поведение и сексуалната ориентация на тези хора, тъй като е неморално и би могло да засегне развитието на децата".

От БХК информират, че и всички инстанции след това потвърждават отказа да се образува досъдебно производство.

"Пред Съда в Страсбург твърдим, че са нарушени процедурните задължения на държавата, които съответстват на правата на жалбоподателя на свобода от нечовешко и унизително отнасяне – Член 3 от Европейската конвенция за правата на човека (ЕКПЧ); на зачитане на личния и семейния живот – Член 8 от ЕКПЧ; на свобода на сдружаването и събранията – Член 11 от ЕКПЧ; на ефективно вътрешноправно средство за защита – Член 13 от ЕКПЧ; и на свобода от дискриминация – Член 14 от ЕКПЧ.", обясниха още от Хелзинския комитет.

"Именно това допустителство от страна на прокуратурата спрямо престъпленията от омраза е най-прекият път към повтарянето им и затвърждаването им като пример за подражание. По подобен начин властите "създадоха" с възхваляване на престъпни расистки деяния насилника на Митко от Овчеполци, който казва, че набил детето, защото искал да бъде "герой" като хайкаджиите по границата", заяви адв. Маргарита Илиева, директорка на Правната програма на БХК.

Проучване на Агенцията на Европейския съюз за основни права (FRA) от 2012 г. показва, че 68% от гейовете в България съобщават, че са били жертва на хомофобско или трансфобско насилие през предходните 12 месеца.

"Най-тежкото документирано хомофобско престъпление е убийството на 25-годишния студент Михаил Стоянов в София през 2008 г. През март 2010 г. седем гейове са нападнати и бити, докато протестират срещу хомофобски акт на местните власти. През юни 2011 г. участници в София Прайд са нападнати и бити след шествието, като са проследени до мястото на побоя от нападателите си", припомнят от Българския хелзински комитет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


201
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Проблема ни е обратната ориентация на Управляващите ! Защото ако имаха топки тези Бхк-та , бурки и т.н. няма да ги има !
46
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ха ха.Кой е шефа на бхк?Комунист и точно тия са измислили македонския език и подкрепяха мгославската пропаганда срещу България и продължават да си гледат собствените отрочета от цветните."Гледам и не вярвам на ушите си"Т.ъ.п.и. хора от българия събудете.Няма герб,бсп,атака,дпс,сдс,ндсв,тост всичко това е разклонение на БКП и подкрепяно от ДС.
45
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Цялата работа е за пари. Не си мислете, че тези цепеняци защитават някакви права и свободи. Целта е да гушнат няколко милиона и да ги харчат по екзотични дестинаиции, като забележете - без да са си мръднали пръста и без да са свършили грам работа. Към това се стремят все повече хора - печалба без труд. Разчита се на тежката бюрократична машина.
44
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Определено хомосексуалната ориентация не трябва да се демонстрира! Мога да общувам, работя и да съм приятел с обратен, но да ми навира в очите ориентацията си е отблъскващо! Особено по начина, по който го правят!
43
3
 
41
 
! Отговори
Докога? преди 7 години
Докога тоя "комитет" ще се казва български? Ами че те постоянно съдят България! Какво му е българското?И някога защитавали ли са НОРМАЛЕН български гражданин?!
42
2
 
35
 
! Отговори
Суека преди 7 години
Ако БХК започнат да защитават убитите , изнасилените , малтретираните пенсионери по села и паланки от "бразилци" тогава и само тогава бих им позволил да останат в Република България иначе шут отзад и към САЩ !!! Това е анти-българска организация продала ценностите си за пари !
41
4
 
16
 
! Отговори
Плевнелиев зове преди 7 години
Евроценности , търпимост , толерантност !
40
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Трябва и науката да се толератизира? Защо физиците говорят само за атоми съставени от положителни и отрицателни заряди. Във физическите институти квантовите физици евроатлантици да помислят да създадат наука за атоми съставени само от положителни или само от отрицателни частици! Щом се обичат няма значение дали са положителни и отрицателни, дори и и при животните е нормално еднополовите да се сношават.
39
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз нямам ли право да съдя БХК, че дискриминира правата ми като хетеросексуален човек?
38
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще пробутват на преден план бурката - забраната на бурката е с разрашение от Брюксел, даже Кунева се обяви за, и така ще прокарат паралелно хомосексиалните бракове и осиновяване на деца от хомосексуалистите. Това ще стане до година две в България ще се прокарат тези закони. БХК няма да закача бурката, и без това мюсюлманите не носят бурки, сега ще има шумна капмания за забрана на бурките по всички градове и БХК ще си траят.
37
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
КАКВО ЛИ БИ БИЛО, АКО В ОТГОВОР НА СОФИЯ ПРАЙД ИЗЛЯЗАТ ХЕТЕРОСЕКСУАЛНИТЕ? ДА, ТЕ МОЖЕ ДА СА МНОЗИНСТВО И НЕ ПОДЛЕЖАТ НА ЗАЩИТА СПОРЕД НОРМИТЕ НА БХК! ОБАЧЕ ТЕЗИ ХОРА ИМАТ ДЕЦА И НЕ СЕ КЪЛЧАТ ПО УЛИЦИТЕ В ИЗВРАТЕНЯШКИ ПОЗИ И ПРИЧЕСКИ! И ТЕХНИТЕ ДЕЦА, А НЕ ТЕЗИ НА ХОМОСКЕСУАЛНИТЕ В ТОЗИ ПАРАД СЕ ОЧАКВА ЕДИН ДЕН ДА СЪЗДАВАТ БВП В ТАЗИ ДЪРЖАВА! ОСВЕН АКО.... НЕ ПРЕДПОЧИТАТ ТЕРМИНАЛ 2! ЕДИН ДЕН ПО ТАЗИ ЗЕМЯ ЩЕ ОСТАНАТ САМО РОМИ, КОИТО ЩЕ ХВАНАТ ПЪТЯ ЗА СЛЕДВАЩОТО ГОЛЯМО ПЛЮСКАНЕ!!!
36
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
едно време имаше Командо, Рамбо, Чък Норис, сега имаме трансексуален португалец - женска злоба, мъжка сила и БХК зад гърба. Няма нещо на света, което да му се противопостави.
35
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЦЕЛТА НА ТОЗИ КОМИТЕТ Е ДА ЗАЩИТАВА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА - ПОЛИТИЧЕСКИ, ГРАЖДАНСКИ, СОЦИАЛНИ И НА МАЛЦИНСТВЕНИТЕ ГРУПИ, ХОРАТА В НЕРАВНОСТОЙНО ПОЛОЖЕНИЕ...ТАКА ТЕЗИ ХОРА СЕ АФИШИРАТ! МЕЖДУНАРОДНАТА ХЕЛЗИНКСКА ФЕДЕРАЦИЯ Е МИНАЛО, ЗАКРИТА! ТОВА НЯМА ЗНАЧЕНИЕ! ХИОРЕАТА ОТ БХК ОЧЕВИДНО НЯМАТ ДРУГА РАБОТА И С ЕПРИЕМАТ МНОГО НАСЕРИОЗНо! ДА, ПОХВАЛНО Е ЧЕ ЗАЩИТАВАТ ПРАВАТА НА ЧОВЕКА! А БЪЛГАРИТЕ, ХЕТЕРОСЕКСУАЛНИ, РАБОТЕЩИ, ПЛАЩАЩИ ДАНЪЦИ И ОЦЕЛЯВАЩИ - ТЕ КЪМ КОЯ ГРУПА СА? МОЛЯ БХК ДА ОТГОВОРИ!!!!!
34
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тези мафиоти от БХК не разбират ли , че когато осъдят държавата , парите ще излезнат от моя и вашия джоб!!!!!! wtfk!""""
33
20
 
7
 
! Отговори
мъж преди 7 години
Обикновенно хомофобите са скрити хомосексуалисти, които се дразнят на братята си по наклонности, че открито показват природата си.Мен лично гейовете не ме дразнят, защото нямам отношение към тях. Дори като се замисля, чисто математически, колкото повече мъже са хомо, толкова по-голям шанс имат хетеросексуалните да се пласират сред жените.
32
2
 
50
 
! Отговори
Национал преди 7 години
БХК!? Нито е български, нито е хелзински, т.е. нито е жена ,нито мъж...
31
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
аБХК-антибългарски хелзински коминтерн
30
2
 
35
 
! Отговори
До БХК преди 7 години
Къде е БХК, когато не можеш да свалиш оковите от топлофикация? Когато ромите убиват възрастни хора по селата, ограбват селскостопанската продукция? Когато съдияизпълнители увеличават 1000 % неплатени дългвое? Защо не е цензурирано гейовете да излязат по улицата и да си покажат най-гнусната страна от тяхното жално съществуване, а в същото време ме цензурират да ги наричам п.е. ...с.т.и. БХК - народът ще ви съди, безмилостно!
29
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
баси тъпия сайт даже и българските думи за определено етнос го цензурират все пак се говори български
28
2
 
25
 
! Отговори
Българан преди 7 години
Заглавието е сбъркано, правилното е: Заплашват държавата ни, а гейовете мълчат!