Жоро Милионера – бригадир на 40 затворници

Така си намалява присъдата, остават му още 7 години
13 юли 2016 08:07,
48
Жоро Милионера – бригадир на 40 затворници
Георги Енев. Снимка: архив, Булфото

Жоро Милионера е станал отговорник за работата на 40 лишени от свобода в пловдивския затвор.

Охранителят Георги Енев се сдоби с прякора си заради брилянтно измисления и извършен обир на 1,5 милиона лева от инкасо автомобил през юни 2012 г. Парите и до ден днешен не са намерени, а Милионера продължава да пази строго мълчание къде ги е скрил.

Още по темата

"Не му се чува гласът. Работи изключително съвестно и отговорно, като не влиза в абсолютно никакви пререкания с останалите затворници. Гледа да си излежи присъдата и да излезе", коментираха пред "Монитор" надзиратели от пловдивския пандиз.

А от присъдата му, която е общо 12 години затвор, остават още 7 години и половина години.

Жоро Милионера работи от около година в затвора в Пловдив. Първо се е пробвал като дърводелец, но работата не му споряла. След това бил прехвърлен в цеха за пластмасови изделия, в така наречената "бакелитова бригада". Именно там започнал да се издига в йерархията на лишените от свобода.

Пандизчиите в тази бригада се занимавали с доста мръсната и непрестижна работа да лъскат до блясък цехове на външни фирми или да чистят повърхността на пластмасови детайли преди боядисването им.

В "бакелитовата бригада" Енев започнал да отговаря за дейността на останалите 40 затворници, като тази му работа нямала де факто ръководни функции. Той трябвало да записва в тетрадка кой от затворниците колко бройки пластмасови кутии е изстъргал и е предал като готови.

"Енев не отговаря за останалите затворници, а само записва продукцията им, тъй като имат да изпълняват определени дневни норми. На 40 затворници им се полага по един такъв отговорник", обясниха надзирателите му.

Първоначално Жоро Милионера получи 8 години, но апелативният съд ги увеличи на 12 години. Тази присъда бе изцяло потвърдена от състав на Върховния касационен съд. Като работи, Енев намалява размера на престоя си в затвора.

Неговият план за обир на инкасо автомобил, който той всъщност е трябвало да пази, разсмя цяла България преди 4 години. Жоро Милионера успял да подлъже шофьора, че му се ядат дюнери. В кв. "Кючук Париж" инкасо колата се отклонила от маршрута си, а наивният колега слязъл да ги купи.

В това време Енев, който уж трябвало да обърне, свил по странична улица и набързо разтоварил чувалчетата с парите в предварително паркираната си наблизо лична кола. След това поел в посока Родопите, като част от пътешествието му било хванато от улични камери. Въпреки всички опити на разследващите да открият къде са пачките, това не се случи.

В съда Жоро Милионера изказа съжаление за стореното, но отказа да признае къде е скрил откраднатите 1 471 058,52 лв., собственост на три банки и на охранителното дружество.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
23
 
! Отговори
Стоил преди 7 години
тоя ще се движи с антураж от 200 фена поне година след излизането си...
14
0
 
12
 
! Отговори
PD преди 7 години
Норма в разсъжденията на законопослушен гражданин е, да не нарушава закона. В новото време има тенденция, да се пресмята колко струва нарушаването на закона. И далаверата се дели между всички участници в схемата, включая прокурори, съдии и.т.н. Не му правете сметката, без нужната информация. Може въобще да е нямало пари. А как ще се опази от златотърсачите, повярвали на легендата ? Ами може пък същия гръб, който пази, да му е дал гаранции. Варианти много.
13
0
 
42
 
! Отговори
Иван преди 7 години
Ако получава да речем 800 лева на месец щяха да са му необходими почти 157 години за да заработи 1,5 милиона като при това ще харчи от тези пари,а сега има 1,5 милиона и 12 години или доста по малко ще е на пълен пансион...Браво на човека може да смята правилно!
12
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не мога да спя от мисълта, че ако открадна 1милион, ще ми дадат 10г, а ако взема заем за 1милион, ще трябва да го изплащам 100 години :)
11
7
 
13
 
! Отговори
Аха преди 7 години
Там ни е проблема, в сбърканото законодателство! Щом са го осъдили, значи приемат че той е извършил обира. Трябвало е да му дадат 20 години, а ако върне парите 10!
10
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мафията си има държава! Убиици лежат за по-малко в затвора. Тия на високите постове дето затъркаха държавата ги оправдават. Но за този който бръкна в джоба на олигарсите 12 години...
9
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много хора биха лежали за тези пари!
8
11
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И тоя ако си мисли, че след като излезе от панделата няма да го наблюдават даже и до тоалетната като ходи...баси наивния ***.
7
2
 
38
 
! Отговори
гтф преди 7 години
"разсмя цяла България" ..аз не виждам нищо смешно
6
4
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За 12 години затвор, печалба от 1,5 милиона. Ако работеше навън, щяха да му трябват поне 300 години за да спечели толкова.
5
16
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сега, ако България мине на евро например, или стане каквато и да било друга смяна на парите, след 7 години ще може да обмени парите само в банка.А там пазят номерата на откраднатите банкноти.Да не се окаже като излезе, че си има няколко чувала с тоалетна хартия?
4
10
 
25
 
! Отговори
грух преди 7 години
До честен милионерМожеш ли да ми обясниш как с тази смешна сума можеш да си олигарх? Олигарх е Пеевски и Мустака, ама ония имат и въртят стотици милиони. С милион и половина не можеш да си купиш дори и свестен апартамент в центъра на София, мъжки
3
0
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
12 години затвор за октраднати 1.5 милиона??? То за убийство след признание на дават толкова бе???
2
2
 
22
 
! Отговори
Иван Пешев преди 7 години
Значи този трябва ди си лежи както е по закона 7 години а другите 5 да ги излежи онзи който е позволил да се случват такива нарушения на протокола - ще ми ходят за дюнери. Отново съда показа колко е "безпристрастен", умряха от яд че ги е извъртял така лесно и не е дал парите - олигархията не прощава такива неща.
1
15
 
24
 
! Отговори
Гошу преди 7 години
Този си прави едни сметки, ама накрая да не му излязат без кръчмаря. След 7 години ще има дронове с големина на насекомо и автономност седмици. Ще можеш да си ги управляваш от смартфона. Ако си мисли, че ще излезе, ще си вземе неголямата сума от 700 000 евро и с нея ще си живее безгрижно докато е жив нейде из ЕС, сбъркал е :))) Най-малкото ще бъде следен от поне 10 човека, решили да вземат парите ей така, от въздуха. Щото знаят, че ако успеят, Жорето няма на кой да се оплаче :)))