ВАС vs. винетките, МРРБ: Обжалваме, цените остават!

Оказа се, че цената на винетките е увеличена неправомерно
15 юли 2016 15:00,
35
ВАС vs. винетките, МРРБ: Обжалваме, цените остават!
Снимка: Булфото, архив

Върховният административен съд отмени постановлението на Министерския съвет, с което бяха увеличени винетните такси за 2016-а.

Жалбата беше заведена от Сдружение Център за законодателни оценки и законодателни инициативи в началото на тази година, съобщи на сайта си Бългаската стопанска камара.

Още по темата

Основните мотиви на съда са, че постановлението на МС е прието при пълна липса на обществено обсъждане, докладът на вносителя не съдържа конкретните причини, които налагат увеличение в размера на винетните такси, а мотивите са изцяло бланкетни и не са подкрепени с конкретни данни за състоянието на републиканската пътна мрежа.

Постановлението противоречи и на Конституцията, тъй като при определяне размера на винетните такси е нарушен принципът за съответствието им с направените разходи за осъществяване на дейността, за която се събират.

Нарушен е и член от Закона за пътищата, тъй като размерът на винетните такси не е съобразен нито с реалното увеличение на себестойността на предоставяните услуги по изграждане и поддържане на републиканската пътна мрежа, нито с реалното увеличение на доходите на гражданите и юридическите лица.

От Министерството на регионалното развитие и благоустройство веднага контрираха и коментираха, че ще обжалват лешенето на ВАС и към момента тарифата за винетките остава в сила.

"След запознаване с мотивите на съдебното решение на Тричленния състав на Върховния административен съд МРРБ ще се възползва от законното си право и ще обжалва решението пред Петчленен състав на съда в предвидения от закона срок", съобщиха от министерството.

Решението на Тричленния състав на Върховния административен съд (ВАС) не е окончателно, поради което Постановлението на Министерския съвет за тарифата за винетните такси остава в сила. То не е отменено и цените на винетките са действащи и валидни, предвид, че решението на съда не е окончателно и подлежи на обжалване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
8
 
! Отговори
БАБА КУНА преди 7 години
ГЕРБ - НАГЛИ КРАДЦИ !!!
28
0
 
8
 
! Отговори
. преди 7 години
А бе ВАС много да не се дуе защото призна иска на Фандъкова за паркирането в синя зона - това какво е - данък? Такса не е - няма услуга. Сигурно е нещо феодално - като даждията на османлиите дължаща се за изтъркването на зъбите. Не и това не е щот все пак има мотив. Да не говорим за тези които плащат за това че имат щастието да живеят и паркират в зоните. А бе бароните навремето са имали поне грам съвест.
27
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Че аз си знаех,незаконни са.Тези от съда открили топлата вода.Не съм си купил и не мисля да го правя.Пък и много други са като мен.
26
0
 
19
 
! Отговори
Бг преди 7 години
Помните ли какво каза Малката винетопродавачка Не е данък, не е задължениеКойто иска да кара ще су купи, който не иска да купи има обществен транспорт.Аз само питам ако потвърдят и на трето ниво че са незаконни ще ми върнат ли разликата
25
2
 
9
 
! Отговори
До 23 преди 7 години
В голяма грешка си пич. Орешарски не беше свален от герп, а просто доган ага реши да прекрати брака с бесепе.
24
1
 
33
 
! Отговори
ЛОЛ преди 7 години
В Гърция като вдигнаха данъците на колите, никой не си ги плати, регистрираха си колите масово в България, другите ги спряха от движение, или просто не си го платиха. После данъка се намали пак, колкото си беше. За к'ъв *** си накупихте скъпите винетки, сега и да паднат в съда пари няма да ви върнат никога, тия разбойници. Другото, което ще падне в съда е билетчето за градски транспорт.
23
1
 
47
 
! Отговори
nemam nervi преди 7 години
Незабавна оставка на целия МРРБ начело с поничката
22
6
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То по принцип Герб е назаконно във властта!!!Как дойдоха на власт? С платени протести и преврат свалиха законното Правителство на Орешарски!
21
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Значи по закон и конституцията някой виден министър като Свинетка Павлова не го е спазил и е Прехвърлил свойте ПравомощияИскам да кажа че за Такива Нарушения трябва да има Съответни мерки и престъпилите Закона да носят свойте НаказанияИ да бъдат ОсъжданиВсе е тя дали е Министър или Президент
20
0
 
13
 
! Отговори
Chesan luk преди 7 години
Ministarkata na razbitieto da sa izviniava na suverena bg narod i da popravi greshkata si nezabavno - vinetkite da ostanat tasi godina samo za magistralite. Dogodina tol taksi za magistralite, mostovete, tunelite i vhodni vizi za sinorite.
19
41
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аман от бедняци и кисели , недоспали селски тарикатчета !
18
0
 
12
 
! Отговори
Toyota преди 7 години
A....kak sha i bez pari vsichkoto?! Aviootriad bez pari li e?!Lux limuzini v ns i ms bez pari li e?!Partiini, parlamentarni klubove, ministerski, diplomaticheski sgradi i luksozni koli i politicheskoto *** bez pari li sa?!Ami parnoto, toka, vodata, interneta, benzina, shafiorite, chistachite za partiinite vagabonti bez pari li sa na suverena bg narod?!:-):-):-):-):-)
17
1
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Свинетка Павлова да си подава оставката! Така биха постъпили във всяка цивилизована страна.
16
1
 
41
 
! Отговори
тъпчо преди 7 години
Значи масово ,гражданите са си налепили по колите стикер ,който е незаконен даже подлежат на глоба .Ура другари,нирвана,каквото и да значи
15
2
 
22
 
! Отговори
До 14 преди 7 години
Тез дето карат трабантиДа не би Винетката да им е 14 леваМммммПитам те аз
14
48
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Давайте без винетки, без билети - абе карай. Тоя народ иска всичко без пари. Все му било скъпо, карайки коли висок клас. хм.
13
0
 
19
 
! Отговори
Tigretigre преди 7 години
I sega?!?!?!Jenata vesel,Decata i toi...:-):-):-)
12
1
 
29
 
! Отговори
Споко преди 7 години
Нека да Вдигат бе Нека беТо после Падението Ще е Брутално
11
1
 
50
 
! Отговори
hhh преди 7 години
Аз предлагам следващата година да е 300лв. винетката, а 2018 да я направят 700лв., щото сме уфтце и само блеем по форумите. Вие кво ше кажете?
10
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И сега ?!?!?!!