Прокуратурата: Клошарят Любо е в основата на пожара в Тютюневите складове

Бездомникът се сдоби с обвинителен акт
21 окт 2016 20:05,
25
Прокуратурата: Клошарят Любо е в основата на пожара в Тютюневите складове
Снимка: БТА

Обвинение за материални щети на обща стойност над 12 милиона лева е предявено на клошаря Любомир Данчев за палежа на тютюневите складове в Пловдив, съобщи единият от адвокатите му Зоя Тошкова.

Още по темата
Обвинението е за умишлено запалване на 4-те сгради, които са с историческа, художествена и научна стойност. Официално Окръжната прокуратура в Пловдив внесе в Районен съд-Пловдив обвинителен акт спрямо 45-годишния бездомник за това, че на 20 август тази година по непредпазливост е запалил тютюневия склад на ул. “Екзарх Йосиф“ 13, като от пожара  са последвали значителни вреди в размер на общо 11 784 537 лева на всички пет съседни сгради, които също на Тютюневи складове.

Четири от сградите били с историческа, научна и художествена стойност, като индивидуални паметници на културата, а една от тях е имала статута и била включена с останалите в групов паметник на културата.   

"Обвинението приема, позовавайки се и на заключението на шесторната пожаротехническа експертиза, че пожарът е настъпил по непредпазливост – вследствие на небрежни действия от страна на обвиняемия Данчев, тъй като на 20 август той  изхвърлил незагасена цигара в кош с отпадъци в стаята, където живеел в сградата на ул. „Екзарх Йосиф“ 13 и намиращите се хартиени изрезки от саморъчно свивани цигари от Данчев се запалили", съобщиха от Окръжна прокуратура-Пловдив.

Впоследствие огънят е стопил кошчето, след което се запалили и намиращите се в близост килими, пътеки, мокет, дюшеци, които поради липсата на свеж въздух в помещението тлеели дълго време. Това е и причината пожарът да стане видим извън сградата няколко часа по-късно. След това огънят обхванал цялото подпокривно пространство на сградата на ул. „Екзарх Йосиф“13.

Поради близостта на нейния покрив с този от съседния склад на ул. „Капитан Андреев“ №2, който се намирал на разстояния 2 - 3 метра, пожарът обхванал и неговата покривна конструкция и със скорост 5 метра в минута се разпространил в южна посока към другия склад на същия адрес. Междувременно пожарът продължил разпространението си във вертикална посока - надолу, като се усилил след рухването на изгорелите покриви на сградите.

От силното нагряване и хвърчащите искри се запалила сградата, собственост на израелските собственици. Вследствие на хвърчащи искри от пожара в трите сгради по-късно се запалил и четвъртият склад, а от лъчистото излъчване били нанесени поражения върху фасадата на петата сграда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
8
 
! Отговори
гост преди 7 години
поредното доказателство че ДЪРЖАВАТА ни е жалка ама непоносимо жалка! всичко това се случи при управлението на Герб! видяхме реакцията на кмета а сега да видим докъде ще я докара най-големия радетел за справедливост в България Цацаров. палежите се случиха малко след като спряха събарянето на Ориент Табак. в яда си решиха да ликвидират другите складове. АЛООООООООООООО ПЛОВДИВСКАТА ПРОКУРАТУРА - С КОЛКО ВИ НАТЪПКАХА ГУШИТЕ! има Господ който единствен съди справедливо. ПОМНЕТЕ ГО ТОВА
17
0
 
14
 
! Отговори
Sando преди 7 години
Нахендриха невинен човек да обере пешкира, какво друго в държава със заплати 7-800 лв. , за хора с милярди в евро.
16
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Човека иска да си го приберат на топло, ще яде и спи безплатно, а собственика ще пие по една студена вода
15
0
 
14
 
! Отговори
Калашников преди 7 години
"Клошарят е! Сънувах го как пали цигара и я хвърля незагасена!'Така прокурорът отвял всякакви съмнения, относно извършителят на палежа.
14
0
 
21
 
! Отговори
Бай Ганьо гледачката преди 7 години
Виждам бизнесмен да купува складовете... виждам отпуснати пари от Европа и БГ... виждам завишени цени и куп невинни политици...
13
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колко удобно
12
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А за грабежа на КТБ-то обвиниха ли някой клошар?Май трябваше :)
11
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сега разбира се някой наш човек ще купи таз сграда на безценица.
10
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Със същия успех там можеха да се настанят група терористи и да си пафкат цигари със години във тоз паметник на културата. Къде са сега Бокова, Боко и Сталинка да ни обяснят за ООН ЕС и ЮНЕСКО и как се случи туй недоразумение. Подмедени ли са под съдебна отговорност отговрните лица за тази сграда живее със години там туй да не е хотел бе ?!
9
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не знам за клошаря на кой е сградата като е толкоз исторически ценна защо не се пази колкото е виновен клошаря токоз е виновен и собственика. Като не е взел мерки да се защити сам си е виновен.
8
0
 
31
 
! Отговори
Ут къдя нъ къдя преди 7 години
Кой каза, че нашите следствени органи са некадърни, че не "разплитат чорапчето", че се мотат и не откриват извършители на престъпления?!?!...фаса в кошчето, подпалили се хартиите, стопило се кошчето и пожара готов, складовете изгоряха.....Та това е сценерий за детски филм!
7
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Клошаря е в основата, а кой е на върха?Няма да се оправи тази държава.
6
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Питали един престъпник как е било в съда...Отговорил:Като пледираше прокурора имах усещането ,че ме е гледал как обирам банката, но когато почна адвоката ми-разбрах ,че съм невинен!Извода-хубаво е винаги да имаш под ръка "дежурен" клошар !
5
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този клошар напомня за процеса срещу Георги Димитров, обвинен за запалването на райхстага.
4
0
 
36
 
! Отговори
ФАКТ преди 7 години
ЗАД ПАЛЕЖИТЕ И БУТАНИЯТА В ПЛОВДИВ СТОЙ НАЙ-КРАДЛИВИЯ КМЕТ НА ПЛОВДИВ
3
0
 
26
 
! Отговори
BURZUM преди 7 години
Завалията аз вярвам ,че собствениците ще му ги опростят даже може шише водка да му податят за хубавата работа....
2
0
 
46
 
! Отговори
ined преди 7 години
Приказки от 1001 нощ, то е много ясно кой има интерс да се разчисти терена, ама ченгенетата дори не ровят в тая посока че да не изровят нещо което не е трябвало.
1
2
 
49
 
! Отговори
хъ преди 7 години
"той изхвърлил незагасена цигара в кош с отпадъци в стаята, където живеел"Да не би да са я намерили и да е приложена като неоспоримо доказателство заедно с ДНК анализ на слюнката му?Няма трезвомислещ човек, който да вярва на такива измишлютини