Веселин Пенев на съд за неизгодни сделки в София

Обвинението към бившия областен е и за безстопанственост
3
Веселин Пенев на съд за неизгодни сделки в София
Снимка: архив, БулФото

Софийската градска прокуратура е внесла в съда обвинителен акт срещу бившия областен управител Веселин Пенев и срещу Юлия Димитрова-Цекова, лицензиран оценител. Това съобщиха от прокуратурата.

Пенев е обвинен за умишлена безстопанственост на повереното му държавно имущество и за това, че в качеството си на длъжностно лице съзнателно е сключил неизгодни сделки, от което са произлезли значителни вреди за държавата.

Още по темата

Димитрова е обвинена за това, че в качеството си на лицензиран оценител е дала невярна оценка и заключение за определяне пазарна стойност на оценявано недвижимо имущество - частна държавна собственост.

Според обвинението Пенев извършил две престъпления, които касаят пари на областната администрация на София в размер на 13 339.20 лева с ДДС и значителни щети за държавата в размер на 105 100 лева.

Независимо, че ползвания от него лек автомобил марка "БМВ" бил в добро техническо състояние и удовлетворявал нуждите на областната администрация и изпълнението на правомощията му, той решил да започне процедура по Закона за обществени поръчки за предоставяне на транспортна услуга чрез високопроходим автомобил.

Намеренията му за снабдяване с високопроходим автомобил не били обусловени от спецификите на дейността на областната администрация, а от негови лични нужди. Пенев живеел в къща с. Мало Бучино, пътят до която бил стръмен и без асфалтова настилка, което създавало затруднения през зимния период. Така на 30 декември 2015 г. бил сключен договор за транспортна услуга с джип с шофьор за зимния период.

В договора е определена стойността на предоставената услуга в размер на 19 453.00 лева без ДДС годишно. Формално автомобилът е предаден за ползване на Пенев през януари 2016 г., а реално той го е ползвал от месец септември 2015 г.

По договор за продажба обаче колата била собственост на фирмата на брата на Пенев.

Другото, за което прокуратурата обвинява Пенев, е апартамент от 180 квадрата. Той бил продаден на човек, който нямал право да го купи от МВР.

Освен това, според прокуратурата, на 8 юли миналата година той е сключил три неизгодни сделки и продал три недвижими имота - частна държавна собственост, за сумата общо от 658 870.00 лева без ДДС при обща пазарна стойност на имотите към същата дата в размер на 10 989 000.00 лева без ДДС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
9
 
! Отговори
Нас преди 7 години
Спокойно ,и тоя като пловдивчанина ще го пуснат !!! ЧИТАВИ са хората ! 27 ГОД слушаме колко са читави!
2
0
 
9
 
! Отговори
бай ганю преди 7 години
прокуратурата пак ще се изложи или докаже че е некомпетентна и некадърна или някой съдия ще се облаже с кеш под масата за да се произнесе в полза на когото трябва
1
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кой ли ви вярва на пропагандата не знам. Явно от прокуратурата трябва да се започне, там е заровено кучето.